“Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας” – Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2014

Επ’ ευκαιρία της 13ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη εκατοντάδες εκδηλώσεις για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών. Η φετινή εβδομάδα έχει το σύνθημα “Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας” και επιδιώκει να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να “ανακτήσουν” τον αστικό χώρο και να δημιουργήσουν οι ίδιοι την πόλη στην οποία θέλουν να ζουν.

Την εβδομάδα αυτή, θα διοργανωθούν από εθνικούς και τοπικούς φορείς διαγωνισμοί, ημέρες χωρίς αυτοκίνητο και άλλες δραστηριότητες σε περισσότερες από 2.000 πόλεις σε 43 χώρες. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να βελτιώσουν την ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν οι πράσινες μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, έχει επίσης ως στόχο να ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης των αστικών περιοχών, έτσι ώστε να υπάρξουν οφέλη για το περιβάλλον και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τον περασμένο αιώνα, κυρίαρχο στοιχείο κατά τον σχεδιασμό πολλών αστικών περιοχών ήταν το αυτοκίνητο. Μακροπρόθεσμη συνέπεια αυτού ήταν ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των επιπτώσεών της στον διαθέσιμο χρόνο και την υγεία των πολιτών. Σήμερα, οι δημόσιες αρχές όλο και περισσότερο δημιουργούν ή επεκτείνουν πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους και λαμβάνουν μέτρα για την ενθάρρυνση της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Το Athens Bike Festival, που διοργανώνεται από τις 19 ως τις 21 Σεπτεμβρίου 2014 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί τη μεγαλύτερη μαζική ποδηλατική εκδήλωση στην Ελλάδα. Με σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, θεματικές εκθέσεις και αρκετές εκπλήξεις, το Athens Bike Festival έχει καταφέρει, με τις 4 προηγούμενες διοργανώσεις του, να βγάλει το ποδήλατο από το «περιθώριο» και να το εντάξει στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας.

Οι ευρωπαϊκές τοπικές αρχές καλούνται να υπογράψουν τον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και να δημοσιεύσουν τα προγράμματα δράσης τους στην ιστοσελίδα www.mobilityweek.eu. Οι πόλεις που θα προγραμματίσουν μια ολόκληρη εβδομάδα εκδηλώσεων, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, θα προτείνουν μόνιμα μέτρα και θα καθιερώσουν μια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, μπορούν να είναι υποψήφιες για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Βραβείο βιώσιμου αστικού σχεδιασμού

Παράλληλα, η ΕΕ διοργανώνει τον διαγωνισμό “Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας” (SUMP) για το 2014, στο πλαίσιο της εκστρατείας “Κάνε τον κατάλληλο συνδυασμό”. Για τρίτη χρονιά, θα βραβευθεί το καλύτερο έργο που έχουν επιτελέσει πόλεις και τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά την κάλυψη μεταφορικών αναγκών της περιφέρειάς τους με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Η περιφέρεια ή τοπική αρχή που θα διακριθεί θα λάβει χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ καθώς και θα κερδίσει διεθνή αναγνώριση των πρωτοβουλιών της.

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 3 Νοεμβρίου 2014 στον ιστότοπο Κάνε τον κατάλληλο συνδυασμό, όπου θα βρείτε επίσης πληροφορίες για την επιλεξιμότητα των συμμετοχών και για τα κριτήρια αξιολόγησης. Το θέμα του διαγωνισμού για το 2014 είναι “Παρακολούθηση της εφαρμογής για τη βελτίωση του SUMP”.

Αφήστε μια απάντηση