Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας
Το προτεινόμενο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 80 δισ. ευρώ εστιάζει στη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα για το 2014-20 – γνωστό ως Ορίζοντας 2020 – θα συγκεντρώσει όλα τα επιμέρους ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας σε ενιαίο πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερη η μετατροπή των επιστημονικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί σε τρεις καίριους στόχους ως εξής:
- 24,6 δισ. ευρώ, για να διατηρήσει η ΕΕ την παγκόσμια πρωτοπορία στον χώρο των επιστημών. Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο χρηματοδοτεί βασική έρευνα που πραγματοποιούν ορισμένοι από τους επιφανέστερους ευρωπαίους επιστήμονες, προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 77%.
- 17,9 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η υπεροχή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην καινοτομία. Στον στόχο αυτόν περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις σε καίριας σημασίας τεχνολογίες καθώς και η βελτίωση της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.
- 31,7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν γενικότεροι κοινωνικοί προβληματισμοί στους παρακάτω τομείς:
- υγεία, δημογραφική αλλαγή και ευημερία
- ασφάλεια τροφίμων, βιώσιμη γεωργία, θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα και βιο-οικονομία
- ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια
- έξυπνες, καθαρές και ενοποιημένες μεταφορές
- δράση για το κλίμα, αποδοτικότητα των πόρων και πρώτες ύλες
- κοινωνίες ασφαλείς, καινοτόμες και χωρίς αποκλεισμούς
Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Επιτροπή σχεδιάζει την απλούστευση των διαδικασιών εκταμίευσης για τα ερευνητικά έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ, τη μείωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης ερευνητικού έργου, την κατάργηση των περιττών επιθεωρήσεων και εσωτερικών ελέγχων, καθώς και τη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης και της έγκρισής της.
Πολλά από τα κύρια στοιχεία του σημερινού προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν, για παράδειγμα, η χρηματοδότηση βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής όπως οι νανοτεχνολογίες· οι πρωτοβουλίες για συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, η διεθνής συνεργασία και η χρηματοδότηση νέων ερευνητών.
Οι προτάσεις θα συζητηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2013.