Ρατσισμός: Αφηγούμαι και αναστοχάζομαι…

Bullying
Στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αφού μελετήσαμε την ενότητα 3 με θέμα τον ρατσισμό στο τμήμα Γ2, γράψαμε τα πρώτα μας…
ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

=> Δείτε – διαβάστε τα…*



Λήψη αρχείου

=> Την ψηφιοποίηση κάποιων από τα κείμενα ανέλαβε η φιλόλογος ειδικής αγωγής κ. Πελαγία Αποστόλου. Την ευχαριστούμε!

Η πορεία της μελέτης μέχρι την παραγωγή γραπτού λόγου

voteChisholm1972

non violence 1160132 640Είδαμε και ανακαλέσαμε ιστορικά λόγια και έργα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (απόσπασμα ομιλίας από βίντεο αυθεντικό). Δες αναλυτικότερα εδώ…

Συζητήσαμε μορφές με τις οποίες έχει εκδηλωθεί ιστορικά ο ρατσισμός, αναλύοντας απόσπασμα (κείμενο 3) από την πολιτική εισήγηση της Σίρλεϊ Τσίζχολμ, μαύρης Αμερικανίδας βουλευτή (1968-1983). Έτσι αναδύθηκαν στη μελέτη μας διαχρονικές όψεις και έννοιες των φυλετικών, εθνοτικών διακρίσεων, επίσης των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας: Σεξισμός,  (ενδοοικογενειακή) βία με θύματα γυναίκες. Εμμένοντας στις τρομακτικές συνέπειες των διακρίσεων-ρατσισμού σήμερα, στοχαστήκαμε μελετώντας το άρθρο γνώμης “Bullying: Κάποια παιδιά δεν ΕικόναΠαιδιάΔενΑνέχονταιΑστείαΜουτούσηανέχονται άλλο τα «αστεία» και τον διασυρμό”.

 

 

 

 

Συνδυάσαμε δικές μας γνώσεις για το θέμα με υλικό που υπάρχει στο βιβλίο Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Πιο συγκεκριμένα,egw ratsistis

  • μελετήσαμε και σε αυτό το βιβλίο σχετικές έννοιες όπως “στερεότυπα”, “προκαταλήψεις”, “διακρίσεις – ρατσισμός”, “ευάλωτες κοινωνικές ομάδες” (ΚΕΦ.2), αναγνωρίζοντας παραδείγματα στα κόμικς “Εγώ ρατσιστής;” . Έτσι εμπλουτίσαμε τον εννοιολογικό-λεξιλογικό μας εξοπλισμό  και τους στοχασμούς μας για το θεματικό κέντρο.
  • Ξαναθυμηθήκαμε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, βλέποντας εικόνα και ερώτημα στο βιβλίο της Αγωγής.
  • Επιστρέψαμε ξανά στη Γλώσσα προκειμένου να βρεθούμε “στη θέση του άλλου” και να κατανοήσουμε τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες / αναπηρίες, προσεγγίσαμε τη συλλογιστική πορεία και την έκφραση των μηνυμάτων στο κείμενο 2 του εγχειριδίου Ν.Ε. Γλώσσας, που στοχεύει στην ενσυναίσθηση και στη συμπερίληψη: «Ένα σχολείο για όλους: το δικαίωμα στη διαφορά. Ένας κόσμος γεμάτος ειδικές ανάγκες και δυνατότητες». Τ.ΜπενΖελούνΡατσισμόςΕξήγησαΚόρηΜου
  • για να μελετήσουμε το κείμενο 1 (του Tahar Ben Jelloun) και το κείμενο 8 (από το “ΒΗΜΑSCIENCE”), με απώτερο στόχο να επισημάνουμε παραδοσιακά ψευτοεπιχειρήματα των ρατσιστών και να τα ανασκευάσουμε, χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα και επιστημονικά τεκμήρια.

3εικόνεςΈρευναΡατσισμός

Και…

“Last but not least” (που λένε οι Αγγλόφωνοι), πριν συγκεντρωθούμε να κάνουμε τη δική μας παραγωγή λόγου, συγκινηθήκαμε πολύ,

  • παρατηρώντας στοχαστικά το πολυτροπικό κείμενο 10, αφίσα του 1ου ΤΕΕ Βόλου, με στόχο τον αποκλεισμό του… ρατσισμού, επικεντρώνοντας το βλέμμα μας στις εικόνες, λεκτικές – μεταφορικές και συνθέσεις εικαστικές.

Αφίσα1ουΤΕΕΒόλου Αντιρατσιστική

Τέλος…

  • είδαμε και σχολιάσαμε 3 βίντεο – animation, ρεπορτάζ, ταινία μικρού μήκους – με στόχο κυρίως να εμπνευστούμε, καθώς αναζητούσαμε ήδη πλέον προτάσεις αντίστασης και λύσεων στο προβληματικό κοινωνικό φαινόμενο:

Ρεπορτάζ για τον “…Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί είναι ένας από τους μαθητές που αρίστευσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις…”

iranos prosfigas aristouxos

Corto Ian (βραβευμένο animation – ταινία μικρού μήκους 2018)

CortoIAN

“Παίρνουμε Θέση“, ταινία μικρού μήκους της Action Aid Hellas.

ΠαίρνουμεΘέσηActionAid

Μετά από όλα αυτά, ήρθε η ώρα της τελικής παραγωγής λόγου΄ οπότε συμφωνήσαμε να γράψουμε ένα στοχαστικό δοκίμιο, με σκοπό να εκφράσουμε δημόσια τον προβληματισμό μας, τη δική μας οπτική, αλλά κυρίως για να πάρουμε θέση, να εκφράσουμε δημόσια το δικό μας μήνυμα στον κόσμο κατά του ρατσισμού, με τη βία που συνεπάγεται. Μετά από την καθοδήγηση της κ. Καλαντζή και τη βοήθεια κειμενικών δειγμάτων,

κάναμε την πρώτη μας απόπειρα συγγραφής στοχαστικού δοκιμίου.

Γράψαμε, αναστοχαστήκαμε και βελτιώσαμε όπου κρίναμε, παρέα τα παιδιά και η διδάσκουσα,

τα ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΟΚΙΜΙΑ.

Καθώς τα διαβάζαμε και τα σκεφτόμασταν τη δεύτερη φορά, βρήκαμε και βάλαμε τίτλους που μας ταίριαζαν – με μια ματιά να βλέπει ο αναγνώστης πού θέλουμε να επικεντρωθούμε.

* ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ:

Στιγμιότυπο οθόνης 2025 02 28 171936Στη συλλογή των στοχαστικών δοκιμίων συμπεριλήφθηκαν και τα κείμενα του Άρη Καλμπαζίδη και της Ασημίνας Πάτκου, από την Α΄ τάξη, οι οποίοι αφηγούνται και αναστοχάζονται την περιπέτεια του Οδυσσέα με τον Κύκλωπα – που είχε την ιδέα ότι είναι παντοδύναμος…

 

 

Αφήστε μια απάντηση