1o ΒΡΑΒΕΙΟ σε ΕΡΓΑΣΙΑ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ κά δραστηριότητες

ΕικόναΕργασίαςΑνδρΑποστολίδηΙΦΕ2024

Καθώς έμπαινε το 2024, ο μαθητής μας Ανδρόνικος Αποστολίδης του Γ1 τμήματος αποφάσισε να μελετήσει το θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης, όπως ορίστηκε με γνώμονα τους θεματικούς άξονες “Επιστήμη-Τεχνολογία” και “Φιλοσοφία-Ηθική”. Αφορμή: Πανελλήνιος Διαγωνισμός που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Από την κατανόηση, στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης:
Η συμβολή της ιστορίας και της φιλοσοφίας της επιστήμης – τεχνολογίας”

Διαδικασία: Η αρχή του προβληματισμού και της έρευνας έγινε μέσα από τα μαθήματα της Κοινωνικής – Πολιτικής Αγωγής, Νεοελληνικής Γλώσσας, με διδάσκουσα τη φιλόλογο Αγορίτσα Καλαντζή. Στη Γλώσσα μάλιστα ο Ανδρόνικος έμαθε και εξασκήθηκε στις ερευνητικές εργασίες. Και, όταν έγινε γνωστός ο διαγωνισμός, ξεκίνησε το ερευνητικό του ταξίδι πρώτα, μέσα από πηγές επιστημονικές και καυτής επικαιρότητας. Και ύστερα ακολούθησε ο σταθμός της συγγραφής της εργασίας, που έφτασε τελικά, μετά από τις επεξεργασίες του κειμένου, τις 1.995 λέξεις…

Εμψυχώτρια, καθοδηγήτρια και κριτική φίλη: Α. Καλαντζή. Καθοδήγηση στην εικόνα για την εργασία: Α. Σαφαλοπούλου, εκπαιδευτικός Εικαστικών.

Και ύστερα απλώς περιμέναμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, που ήταν για εμάς τα καλύτερα.

=> Ακολουθεί η  ομιλία του Ανδρόνικου κατά την τελετή βράβευσης.



Λήψη αρχείου

=> Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρη την εργασία:



Λήψη αρχείου

ΔιοξείδιοκΔάση

Στο μεταξύ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ στο τμήμα Β2, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ στο μάθημα της Ν.Ε. ΓΛΩΣΣΑΣ (ενότητες 7 και 8) μελέτησαν και στοχάστηκαν το θέμα της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ και, πιο συγκεκριμένα, το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ του ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.  Διδάσκουσα: Α. Καλαντζή.

=> Δες αμέσως παρακάτω τις πολλές και φιλότιμες προσπάθειες προσδιορισμού της έννοιας από τους μαθητές Σπύρο Οικονομίδη, Πασχάλη Σερέτη και τις μαθήτριες Ραφαηλία Μαλαγκάρα, Θεοδώρα Πικιόνι, Αιμιλία Χατζή και Αναστασία Ωραιοπούλου. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ:

Κάποια αέρια στην ατμόσφαιρα γύρω από τη γη κάνουν όπως τα διάφανα τοιχώματα ενός θερμοκηπίου: Αφήνουν να φτάσει η θερμότητα του ήλιου ως τη γη και την κρατάνε μέσα. Έτσι είναι αρκετά ζεστά για να μπορούν άνθρωποι, ζώα και φυτά να ζουν. Αλλά το φαινόμενο του θερμοκηπίου θέλει προσοχή: Όσο περισσότερα αέρια, τόσο περισσότερη θερμότητα κρατάνε, και η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, το κλίμα τρελαίνεται! / επειδή εμείς οι άνθρωποι αυξάνουμε τα αέρια, αυξάνουμε τη θερμότητα με κίνδυνο για τη ζωή!…

ΔΟΚΙΜΕΣ ΟΡΙΣΜΩΝ:ΓηΘερμικήΑκτινοβολία 1

♣  Η ακτινοβολία του ήλιου/ηλιακή διέρχεται / διαπερνά / περνά μέσα από την ατμόσφαιρα / εισχωρεί μέσω της ατμόσφαιρας στη γη /μέσω της ατμόσφαιρας που περιβάλλει τη γη και φτάνει στην επιφάνειά της.

Έτσι ο ήλιος θερμαίνει τη γη /η γη απορροφά τη θερμότητα με τη μορφή ακτινοβολίας που εκπέμπει ο ήλιος. Ένα μέρος το απορροφά η ατμόσφαιρα και το άλλο φτάνει στην επιφάνεια της γης που το απορροφά.

Το άλλο μέρος η γη το εκπέμπει ως μη ορατή, χαμηλής συχνότητας υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμική ακτινοβολία) / η γη απελευθερώνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας / το άλλο μέρος της θερμικής ακτινοβολίας αντανακλάται από το έδαφος και τα φυτά κ τη θάλασσα / ανακλάται και διαφεύγει / διαχέεται στο ψυχρό διάστημα /επιστρέφει στο διάστημα μέσω ανακλάσεως από την επιφάνεια, τα νέφη /σύννεφα και σωματίδια της ατμόσφαιρας.

Εκτός από το μεγαλύτερο μέρος που το απορροφούν / συγκρατούν/εγκλωβίζουν/παγιδεύουν τα θερμοκηπιακά / θερμοκηπικά αέρια στην ατμόσφαιρα (κυριότερα: Διοξείδιο άνθρακα, μεθάνιο, υδρατμοί και όζον). Αυτά θερμαίνονται και ξαναεκπέμπουν υπ ακτινοβολία προς όλες τις διευθύνσεις, δηλαδή και προς τη γη. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγείται στο έδαφος, το οποίο θερμαίνεται περισσότερο, αφού εγκλωβίζεται εκεί η θερμότητα, αντί να διαφεύγει στο διάστημα κοκ.

Αυξάνεται έτσι η θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα / θερμαίνεται η ατμόσφαιρα και άρα ο πλανήτης /η γη, ώστε επιτρέπει την ύπαρξη και ανάπτυξη ζωής στον πλανήτη / δημιουργεί  φιλόξενες συνθήκες για την ύπαρξη-διατήρηση ζωής. Η θερμοκρασία της γης δεν πέφτει πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί η ζωή να συνεχιστεί.

ΓηΞερήΠράσινηΠαγωμένη

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία-διεργασία που είναι αίτια για την κλιματική μεταβολή, η οποία επιτρέπει τη ζωή / δημιουργεί συνθήκες θερμοκρασίας ιδανικές για γέννηση, ανάπτυξη και διατήρηση ζωής στον πλανήτη. Χωρίς αυτήν η θερμοκρασία γης θα ήταν -20 βαθμοί Κελσίου, ενώ με αυτήν είναι 15. Απεναντίας, το ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια ανθρωπογενής διαδικασία που προκαλεί κλιματική αλλαγή νοούμενη ως κρίση, διότι υποβαθμίζει την ποιότητα της ατμόσφαιρας και εγκυμονεί-δημιουργεί / έχει ως συνέπεια / οδηγεί σε κινδύνους για τη ζωή / επιβίωση στον πλανήτη, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία.

H υπέρμετρη αύξηση των θερμοκηπιακών αερίων προκαλεί τη συγκέντρωση / συσσώρευση θερμότητας που υπερβαίνει τα ανεκτά επίπεδα / υπερβαίνει / ξεπερνά το επίπεδο του ανεκτού. /εγκυμονεί κινδύνους από την υπερθέρμανση της γης (για τη ζωή / επιβίωση) /προκαλεί κλιματική αλλαγή με την ανθρωπογενή ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου /με την έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου / το φαινόμενο είναι πολύ έντονο / εντείνεται.

ΉλιοςΥπερθερμαίνειΓη 1

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ: 

Η ατμόσφαιρα αποτελείται από τα θερμοκηπιακά / θερμοκηπικά αέρια, τα οποία λειτουργούν όπως / κάνουν την ίδια δουλειά με το γυαλί / διαφανή τοιχώματα ενός θερμοκηπίου. Το φως του ήλιου λάμπει / ακτινοβολεί στο γυαλί / στα γυάλινα / διαφανή τοιχώματα και ζεσταίνει τον αέρα μέσα στο θερμοκήπιο, καθιστώντας τον ευχάριστο για τα φυτά, ώστε να αναπτυχθούν. Τα τοιχώματα εμποδίζουν επίσης τη διαφυγή της θερμότητας, διατηρώντας τη σωστή θερμοκρασία για τα φυτά. Έτσι και τα θερμοκηπιακά αέρια της ατμόσφαιρας επιτρέπουν στη σωστή ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας να φτάσει στην επιφάνεια της γης ως θερμότητα και παγιδεύουν ένα μέρος της, ώστε να μη γυρίσει / φύγει όλη πίσω στο διάστημα.

ΓηΞερήκΓηΠράσινη

Η χαμηλής συχνότητας υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν η γη-φυτά δεν μπορεί να διαπεράσει τα τοιχώματα του θερμοκηπίου. Κάποιο μέρος θα απορροφηθεί από τα τοιχώματα, ενώ κάποιο μέρος της θα ανακλαστεί. Μα δεν μπορεί να διαφύγει, έτσι το εσωτερικό του θερμοκηπίου θερμαίνεται περισσότερο. Η διαδικασία αυτή μαζί με τον θερμό αέρα που εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του θερμοκηπίου δημιουργεί  ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για καλλιέργεια.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση