9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

To ξέρετε ότι έχουμε καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»; Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.. Προσέξτε ιδιαίτερα το βίντεο με το οποίο συμμετέχει στον εορτασμό η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε μας προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και περιέργεια: Μα πόσες λέξεις, σε πόσους διαφορετικούς τομείς ζωής, έχει δώσει η ελληνική γλώσσα στον κόσμο όλο;

Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας και κάποια άλλα ενδιαφέροντα που μάθαμε.

Άκουσε τα ελληνικά και τα αγάπησε…

Μια νεαρή τυφλή Αιγύπτια ενθουσίασε με το επίπεδο των ελληνικών της. Μάθε την ιστορία της και τι έγινε γι’ αυτήν κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής ΓλώσσαςΕΔΩ.

 

⊗ ⊗ ⊗

Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας: Τρία σημεία

Θοδωρής Εμμανουήλ 

 

Από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο διαπρεπής καθηγητής γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης στη Β. Φλέσσα, σε κανάλι της ερτ, μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες και επιχειρήματα για το πόσο σπουδαία είναι η ελληνική γλώσσα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα, καθώς επηρέασε και επηρεάζει τον πολιτισμό του.

Πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον γλωσσολόγο, που θεωρείται η ελληνική γλώσσα σπουδαία είναι ότι είχε αισθητή παρουσία κυρίως στις χώρες της Ευρώπης. Γιατί την περίοδο της Αναγέννησης ανακαλύπτεται περισσότερο και η παρουσία της γίνεται εντονότερη στους Ευρωπαίους μέσα από τη μελέτη ελληνικών κειμένων. Η μελέτη αυτή ήταν η αφορμή για την είσοδο ελληνικών λέξεων στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Αναφέρεται, επίσης, χαρακτηριστικά η εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά την οποία η ελληνική γλώσσα ήταν παγκόσμια. Σε αυτή τη μακριά λωρίδα του χρόνου οι λαοί έχουν δανειστεί λέξεις από την ελληνική γλώσσα και συνεχίζουν να δανείζονται ακόμη.

 Δεύτερος λόγος για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, με βάση τα λεγόμενα του Μπαμπινιώτη, είναι η συνέχειά της, από την αρχαιότητα, τουλάχιστον από το 2.000 π.Χ. έως σήμερα και για 4..000 χρόνια μιλιέται αδιάκοπα, σε αντίθεση με άλλες παλιές γλώσσες όπου μέσα στον χρόνο χρησιμοποιήθηκαν «άλλες μορφές γλώσσας».

Τέλος, ο Γ. Μπαμπινιώτης μας πληροφορεί για τη «συνέχεια», «δομή» και η «σχέση» της νέας ελληνικής με τις παλιότερες μορφές ελληνικής, ακόμα και με την αρχαία. Το υποστηρίζει λέγοντας απλά παραδείγματα, όπως ότι μπορούμε να κατανοήσουμε το ευαγγέλιο  που ακούμε. Αυτό οφείλεται στην επιβίωση λέξεων και δομών της γλώσσας μας.

Γι’ αυτό δίκαια αναγνωρίζεται από πολλούς στον κόσμο η ελληνική γλώσσα, δίκαια και εμείς έχουμε καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

 

 Πηγή: Απόσπασμα συνέντευξης – εκπομπή “Στα Άκρα”, που προβλήθηκε στο ΝΕΤ (2007). Ανακτήθηκε στις 8-2-2020 από www.youtube.com/watch?v=gyvUz1mBE6k

⊗ ⊗ ⊗
Eικόνα 1η από https://www.flickr.com/photos/quercusdesign/4413769900/in/pool-1018243@N25/
Εικόνα 2η από https://pixabay.com/el/illustrations/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82-1500720/