Θεατρικό παιχνίδι: “Ο παντοπώλης”

  • Με αφορμή μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας, συζητάμε με τα παιδιά όσα τους κάνουν εντύπωση απο το χώρο, τους υπαλλήλους και τα διάφορα προιόντα που μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη συζήτηση με λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του μάρκετ (αν είναι μεγάλο ή αν είναι μικρό), τη συμπεριφορά των υπαλλήλων (αν είναι χαμογελαστοί και ευγενικοί ή αν είναι αδιάφοροι), τη χρησιμότητα των προιόντων, τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων (πχ. τι συναντήσαμε στο ψυγείο του μάρκετ) και τον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα προιόντα (πχ. τα μακαρόνια βρίσκονται στο διάδρομο με τα ζυμαρικά).
  • Στη συνέχεια ρωτάμε τα παιδιά αν θα ήθελαν να φτιάξουν ένα παντοπωλείο και να παίξουν το ρόλο των υπαλλήλων ή των πελατών. Συλλέγουμε άδειες συσκευασίες απο προιόντα που καταναλώνουμε στο σπίτι. Κατα τη διαδικασία της συλλογής διατυπώνουμε ερωτήσεις στα παιδιά για το περιεχόμενο ή και για τη συσκευασία του κάθε προιόντος. Για παράδειγμα, παρατηρώντας μια συσκευασία μπισκότων, μπορούμε να συζητήσουμε για το σχήμα (τι στερεό είναι?), το χρώμα και την υφή της συσκευασίας, καθώς και για τη γεύση των μπισκότων ή ακόμα και για τη διατροφική τους αξία.
  • Έπειτα, δημιουργούμε έναν τιμοκατάλογο με την τεχνική του κολάζ. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μπορούν να εντοπίσουν τις συσκευασίες (που έχουν μαζέψει) σε προσπέκτους των super market και αφού τις κόψουν να τις κολλήσουν σε ένα χαρτονάκι ή σε ένα απλό χαρτί και δίπλα απο κάθε φωτογραφία να γράψουν την τιμή του εικονιζόμενου προιόντος. Φυσικά τα παιδιά δίνουν τις τιμές που θέλουν.


  • Σε επόμενη φάση, τα παιδιά κατηγοριοποιούν τις συσκευασίες με κριτήριο το περιεχόμενο που περιείχαν. Για παράδειγμα, σε μία πλευρά τοποθετούν τα απορρυπαντικά και σε άλλη τα τρόφιμα. Μπορούμε να φτιάξουμε και μια περιοχή “ψυγείο”, ώστε τα παιδιά να πρέπει να σκεφτούν ποια τρόφιμα χρειάζονται ψύξη.

απορρυπαντικά

τρόφιμα

  • Θα πάμε για ψώνια χωρίς λεφτά;;;;;;;;

μερικά κέρματα (0,50/ 1/ 2 ευρώ)

  • Παρακάτω φαίνεται μια αυτοσχέδια ταμειακή μηχανή από χαρτοκούτα, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο “παντοπώλης”. Ο κάθε εκπαιδευτικός ή γονιός μπορεί να τη φτιάξει όπως αλλιώς τη φαντάζεται!

Με αφορμή ένα παραμύθι!

Φωνολογικές δραστηριότητες κατα την επεξεργασία ενός παραμυθιού:

  • Ανάλυση της πρότασης σε λέξη
  1. Παρουσιάζουμε  προφορικά τον τίτλο του παραμυθιού στα παιδιά, δείχνοντας με το δάχτυλό μας κάθε λέξη της πρότασης. Στη συνέχεια, τα παροτρύνουμε να χτυπήσουν παλαμάκι σε κάθε λέξη της πρότασης. (Όσες λέξεις έχει ο τίτλος, τόσα και τα παλαμάκια που θα χτυπήσουν.)
  2. Γράφουμε τις λέξεις του τίτλου σε καρτέλες και κάθεμια τη  δίνουμε σε ένα παιδι να την κρατάει με τέτοιο τρόπο, ώστε να τη βλέπουν τα υπόλοιπα παιδιά. Αρχικά, τοποθετούμε με τη σωστή σειρά τα παιδιά που κρατάνε τις λέξεις και διαβάζουμε όλοι μαζί φωναχτά κάθε λέξη- καρτέλα. Έπειτα, μπορούμε να προτρέψουμε ένα παιδί (λεξοχαλαστή) να μπερδέψει τα παιδιά και ως αποτέλεσμα και τις λέξεις του τίτλου. Ένα άλλο παιδί (μάστορας των λέξεων) έρχεται και μετακινεί τα παιδιά τοποθετώντας  τις λέξεις-καρτέλες στη σωστή σειρά, ώστε να σχηματιστεί ο τίτλος του παραμυθιού.

  • Ανάλυση της λέξης σε συλλαβές
  1. Κατά την αφήγηση του παραμυθιού σημειώνουμε μερικές λέξεις σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί. Μπορούμε να γράφουμε τις λέξεις χρησιμοποιώντας διαφορετικό χρώμα μαρκαδόρου για κάθε συλλαβή. Παροτρύνουμε τα παιδιά να χοροπηδούν φωνάζοντας ή ψιθυρίζοντας τη συλλαβή που τους δείχνουμε κάθε φορά (πχ. για τη λέξη “γάτα” χοροπηδούν δύο φορές. Εναλλακτικά, ταξιδεύουμε στις συλλαβές της λέξης με ένα αυτοκινητάκι και κάθε φορά που το αυτοκινητάκι συναντά τη συλλαβή, τη φωνάζει. Ωστόσο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού θα προκύψουν πρωτότυπες ιδέες.

Στο παρακάτω βίντεο ένας δεινόσαυρος συλλαβίζει!

 

  • Αρχικό φώνημα λέξης
  1. Το κάθε παιδί φοράει μια δαχτυλόκουκλα ή γαντόκουκλα ή κρατάει το αγαπημένο του παιχνίδι (στην περίπτωση που το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στο σπίτι). Ο εκπαιδευτικός ή ο γονέας προφέρει εύκολες ή δύσκολες (ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε παιδιού) λέξεις απο το παραμύθι και τα παιδιά προσπαθούν να βρουν το αρχικό φώνημα (πχ. γάτα- γ). Μόλις δωθούν οι σωστές απαντήσεις επιβραβεύουμε το αντικείμενο που κρατάει το κάθε παιδί. Για παράδειγμα, αν ένα αγόρι κρατάει έναν ιππότη και εντοπίσει ότι η λέξη “αράχνη” ξεκινάει απο “α”, μπορούμε να επιβραβεύσουμε ως εξής: “Μπράβο σου ιππότη που βρήκες τη σωστή απάντηση!”
  2. Αφού τα παιδιά βρουν τα αρχικά φωνήματα μερικών λέξεων του παραμυθιού, μπορούν με τη βοήθειά μας να φτιάξουν το “λεξιλόγιο του παραμυθιού”. Σε μπλοκ ζωγραφικής ή εναλλακτικά σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί χωρισμένο σε κουτάκια το παιδί γράφει τα αρχικά φωνήματα των λέξεων και  τις ζωγραφίζει.

 

Πάσχα

 

  • Παρατηρούμε τους πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη ζωή του Χριστού:

Μυστική γέννηση, Sandro Botticelli, 1500

Η Βάπτιση του Ιησού, Andrea del Verrocchio, 1475

Ο γάμος στην Κανά, Paolo Veronese, 1563

Η Ανάσταση του Λαζάρου, Caravaggio, 1609

Η είσοδος του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, Piero della Francesca, 1460

Ο Μυστικός Δείπνος, Leonardo Da Vinci 1495-98

Αγωνία στον κήπο, Giovanni Bellini, περ. 1459-65

Ο Χριστός κουβαλάει το σταυρό, El Greco, περ. 1580

Η Σταύρωση, El Greco, 1600

Η Αποκαθήλωση του Χριστού, Sandro Botticelli, 1495-98

Η Ανάσταση, Piero della Francesca, 1460

  • Συζητάμε με τα παιδιά για τους πίνακες που παρατηρούν:

-Τι βλέπεις σε αυτόν τον πίνακα

-Ποια χρώματα έχει επιλέξει ο ζωγράφος; Γιατί πιστεύεις ότι επέλεξε αυτά τα χρώματα;

-Ποια συναισθήματα νιώθουν οι εικονιζόμενοι;

-Ποιος από τους παραπάνω πίνακες σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί;

 

 

Πεταλούδα

  • Διαβάζουμε το παραμύθι Οι πεταλούδες και απαντάμε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι πρόβλημα αντιμετώπιζαν στην αρχή του παραμυθιού οι πεταλούδες;

Ποιος έδωσε τη λύση στο πρόβλημα;

Ποια ήταν η λύση που πρότεινε;

Τι έγινε στο τέλος;

  • Αφού κατασκευάσουμε άσπρες, κόκκινες, κίτρινες, γαλάζιες, πολύχρωμες πεταλούδες και άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, γαλάζια και πολύχρωμα λουλούδια με διάφορα διαθέσιμα υλικά δραματοποιούμε την ιστορία που μόλις διαβάσαμε.

Δείγματα πεταλούδας:

με μανταλάκια

με πλαστικά πιάτα

κύκλος ζωής

Δείγματα λουλουδιών:

λουλούδια με διάφορα υλικά

Τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν τα δικά τους λουλούδια, να τα χρωματίσουν και να τα κόψουν. Στη συνέχεια, τοποθετούν τα λουλούδια αυτά σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Όταν, σύμφωνα με το παραμύθι, οι πεταλούδες θα χρειαστεί να κρυφτούν στα λουλούδια, το παιδί που κρατάει την κόκκινη πεταλούδα θα πάει να την αφήσει πάνω στο κόκκινο λουλούδι κοκ.

 

 

  • Κόβουμε τα στάδια εξέλιξης της πεταλούδας και τα κολλάμε με τη σωστή σειρά.

 

  • Φτιάχνουμε το puzzle

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερολόγιο

Βάλε τις μέρες στη σωστή σειρά (με μικρά)

Βάλε τις μέρες με τη σωστή σειρά (με κεφαλαία)

Αφού βάλεις τις μέρες στη σωστή σειρά, βρες τι μέρα έχουμε σήμερα.

Καιρός

Αφού ενώσεις τα καιρικά φαινόμενα με τις ονομασίες τους, βρες τι καιρό κάνει σήμερα.

Βάλε τους μήνες στη σωστή εποχή

 

Χελιδόνι

Διαβάζουμε το παραπάνω έμμετρο παραμύθι “Το χελιδονάκι” της Αγγελικής Γκουτζολίκα και απαντάμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Πως ήταν το χελιδόνι;
  2. Απο που είχε έρθει το χελιδόνι;
  3. Με ποιο τρόπο βοηθούσε η μικρή Λίλη το χελιδονάκι;
  4. Γιατί η Λίλη στενοχωρέθηκε όταν το χελιδόνι απέκτησε δικά του παιδιά;
  5. Πως βοήθησε η Λίλη το χελιδονάκι όταν αυτό τραυματίστηκε;
  6. Πως ένιωθε το χελιδονάκι για τη Λίλη;
  7. Αν ήσουν εσύ χελιδόνι, τι θα έλεγες στη Λίλη που σε βοήθησε
  8. Έχεις δει χελιδόνι να πετάει;
  9. Τι θα ρωτούσες ένα χελιδόνι, που μόλις έχει έρθει απο τις ζεστές χώρες στην Ελλάδα;

Ζωγράφισε ότι σου άρεσε περισσότερο απο το παραμύθι   Το χελιδονάκι

Ακούμε το τραγούδι τα χελιδόνια.

Φτιάχνω το puzzle με το χελιδόνι.

Το γράμμα Χ  (Χ ή Γ)

Κατασκευή χελιδονιού

 

 

Άνοιξη- Γλωσσικές ασκήσεις

  1. Πριν διαβάσουμε το ποίημα στα παιδιά, τα ρωτάμε να μας πουν τι σκέφτονται τα ίδια όταν ακούν τη λέξη Άνοιξη.
  2. Αφού μας εκθέσουν τις σκέψεις τους, τους διαβάζουμε το παραπάνω ποίημα και το συζητάμε.
  3. Ξαναδιαβάζουμε μία μία στροφή, και ζητάμε απο τα παιδιά να ζωγραφίσουν από δίπλα αυτά που τους έρχονται στο μυαλό με βάση τα όσα ακούν.
  4. Τα παιδιά κατασκευάζουν το δικό τους ανοιξιάτικο λιβάδι χρησιμοποιώντας ένα κουτί ζαχαροπλαστείου, ξυλάκια για σουβλάκια, και δικιές τους ζωγραφιές (πεταλουδίτσες, πασχαλίτσες, δεντράκια, λουλουδάκια και ότι άλλο θέλει ο καθένας).

 

 

(Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στο παιχνίδι Κρεμάλα- Μήνες της Άνοιξης είναι απο το http://dreamkindergarten.blogspot.com/)

Αφού ακούσουμε το παραπάνω τραγούδι, ζωγραφίζουμε το μήνα Απρίλη.

Τα ψέματα του Απρίλη

  • Θεατρικό “Τα ψέματα του Απρίλη” (Λότη Πέτροβιτς- Ανδροτσοπούλου)



Λήψη αρχείου

  • Ηρωες παραμυθιού

Οι ήρωες του παραμυθιού μπορούν να κατασκευαστούν και απο τα παιδιά, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στις εικόνες που ακολουθούν θα παρατηρήσετε προτεινόμενους τρόπους κατασκευής σκηνικών και ηρώων.

Ο παππούς Χρόνος, ο Απρίλιος, και η Άνοιξη

Η Παγωνιά και το Χελιδόνι

Τα σύννεφα

Ο Άνεμος

Το Χιόνι

Η Βροχή

Ο Ήλιος και ο Γαλανός Ουρανός

Το ουράνιο τόξο

Τα σκηνικά