Δημοσιεύθηκε στην Θρησκεία

Οι Φωστήρες και προστάτες μας

  Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου τιμάμε  τους προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων,τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Οι 3 Ιεράρχες δίδασκαν με τη Σοφία,τη Θεία Χάρη και τη Φώτιση του Θεού,επιδόθηκαν σε φιλανθρωπικά κι ενάρετα έργα,μεταλαμπάδευσαν τις πανάγιες αξίες της καλοσύνης και της αρετής και γλύκαναν όλη την κτίση με το μέλι της διδασκαλίας τους.

  Η γιορτή τους που έχει καθιερωθεί να είναι γιορτή των Γραμμάτων αποτελεί κάθε χρόνο και μια αφορμή για να θυμηθούμε τα σοφά τους λόγια και τις εμπνευσμένες ρήσεις τους και να ανοίξουμε τις πόρτες της καρδιάς μας ακολουθώντας το υπέρλαμπρο φως που αναδύει η διδασκαλία τους και η μεγαλοσύνη τους.

Ο Βασίλειος ίδρυσε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία,σχολεία και μια ολόκληρη πολιτεία τη Βασιλειάδα. Για το σπουδαίο του έργο η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγα.

Ο Ιωάννης είχε το χάρισμα να μιλά με χρυσαφένια λόγια και γι’ αυτό ονομάστηκε Χρυσόστομος.

Ο Γρηγόριος δίδασκε τους ανθρώπους με τους θεολογικούς και φλογερούς του λόγους γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.

Τους τιμήσαμε τοποθετώντας τους στο ολοφώτιστο σπίτι τους,την εκκλησία,περιτριγυρισμένη από το ευλογημένο δέντρο της ελιάς,να υμνολογούν και να μας διδάσκουν με τη σοφία τους.Οι μελίρρυτοι αυτοί ποταμοί της σοφίας ας φωτίζουν τις ψυχές και το μυαλό μας! Χρόνια μας πολλά και φωτισμένα!

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Δικαιώματα

Ημέρα μνήμης θυμάτων ολοκαυτώματος

 27 Ιανουαρίου,ημέρα μνήμης των Εβραίων μαρτύρων,ηρώων και θυμάτων του Ολοκαυτώματος και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέσα από βίντεο,φωτογραφίες και ψηφιακό υλικό μάθαμε για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ιδιαίτερη εντύπωση,όμως,μας προκάλεσε η Άννα Φρανκ. Η Άννα Φρανκ ήταν ένα από τα πολλά Εβραιόπουλα που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ενώ κρυβόταν, η ίδια διατηρούσε ημερολόγιο όπου κατέγραψε τους φόβους, τις ελπίδες και τις εμπειρίες της.

 

IMG 20250127 180332

Κάνοντας μια εικονική περιήγηση στο σπίτι που κρυβόταν https://www.annefrank.org/en/anne-frank/secret-annex/ και αξιοποιώντας φωτογραφικό υλικό εκείνης της εποχής οι μαθητές αποτύπωσαν στο χαρτί αυτά που τους έκαναν μεγάλη εντύπωση και δημιούργησαν με χαρτόκουτο τη μυστική είσοδο-βιβλιοθήκη η οποία οδηγούσε στη σοφίτα όπου κρυβόταν η Άννα Φρανκ μαζί με την οικογένειά της και κάποιους οικογενειακούς φίλους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ολλανδία. Η ιστορική μνήμη δείχνει τον δρόμο της ειρήνης,της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας. Ας την ακολουθήσουμε…

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Εναλλακτική διδασκαλία

Η ¨ζεστή¨ πατάτα της εβδομάδας

Συνταγή για πετυχημένες τηγανητές πατάτες

Πατάτες

Υλικά:

Πατάτες

Λάδι

Αλάτι

Εκτέλεση:

1.Διαλέγετε ομοιόμορφες πατάτες,τις καθαρίζετε,τις ξεπλένετε και τις κόβετε.

2.Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι πασπαλίζοντάς τες με μπόλικο αλάτι μέχρι να ροδίσουν.

3.Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα,σερβίρετε κι απολαμβάνετε.

 

Συνταγή για εμπνευσμένες¨ζεστές¨πατάτες

IMG 20241004 140942

Υλικά:

Λέξεις

Ορθογραφία

Φαντασία

Ιστορία

Εκτέλεση: 

1.Διαλέγετε λέξεις που σας προκαλούν το ενδιαφέρον ή είναι άγνωστες,τις διαβάζετε,τις εξηγείτε και τις ¨κόβετε¨ στα μέτρα σας.

2.Τις ¨τηγανίζετε¨σε ¨καυτό¨λάδι ορθογραφίας και τις ενσωματώνετε σε ¨ζεστή¨, ¨χειροποίητη¨ιστορία πασπαλίζοντάς τες με μπόλικη φαντασία.

3.Τις ¨βγάζετε¨με βαθιά κουτάλα γνώσης, τις σερβίρετε απλόχερα με σοφία κι απολαμβάνετε με περισσή ευφυΐα.

       Η ζεστή λέξη της εβδομάδας είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από την ανάγκη εμπλουτισμού του λεξιλογίου των παιδιών με καινούριες,άγνωστες λέξεις. Επιλέχθηκε ένας ευχάριστα δημιουργικός τρόπος ο οποίος εισάγει διασκεδαστικά τους μαθητές/τριες στη νέα γνώση,αλλά συγχρόνως βοηθά σημαντικά και στη διατήρησή της.

IMG 20241030 120957

    Κάθε εβδομάδα,λοιπόν,γράφουμε στη ¨ζεστή¨ μας πατάτα και μια καινούρια λέξη που συναντήσαμε στο μάθημα της Γλώσσας ή σε οποιοδήποτε άλλο θεωρητικό μάθημα,τη χρησιμοποιούμε σχεδόν όλη την εβδομάδα στον λόγο μας,στην ορθογραφία,σε προτάσεις αλλά και σε ιστορίες και παραμύθια. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι της νέας γνώσης και οι γονείς οι οποίοι ενημερώνονται κάθε εβδομάδα για τη λέξη και προσπαθούν και οι ίδιοι παραδειγματικά  να την εντάξουν στον προφορικό τους λόγο.

20241022 185105 COLLAGE

   Οι πατάτες μας σερβίρονται σε μεγάλη χάρτινη σακούλα με το γράμμα Μ στο κέντρο,το οποίο παραπέμπει στο Μαθαίνω καινούριες λέξεις,κοσμεί την τάξη μας κι είναι ορατή από όλους ,έτσι ώστε οπτικά να δίνουμε έμφαση και στη σωστή ορθογραφία,αλλά και σε ατομικά χάρτινα κεσεδάκια για εύκολο ¨μαγείρεμα¨ πρωτότυπης ιστορίας.

IMG 20240402 153102

   Οι ιδέες μαγειρέματος ποικίλουν σημαντικά:παραμύθι στον φούρνο με πατάτες,τηγανητές πατάτες με κλασικούς ήρωες παραμυθιών,πατάτες στο διάστημα και πολλές άλλες εμπνευσμένες ιδέες που μάς χαρίζουν καθημερινά τα παιδιά στην τάξη.Η συνέχεια δική σας…  

    Κι επειδή σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση “Νηστικό αρκούδι δε χορεύει”,αφού ¨φάμε¨ μπόλικη γνώση,ρίχνουμε κι έναν χορό μετά μουσικής φυσικά!Ε,ναι,λοιπόν,θα ¨φάμε¨,θα πιούμε κι ένα τραγούδι θα σας πούμε!Απολαύστε μαζί μας  και τραγουδήστε το ¨χειροποίητο¨τραγούδι μας “Πατάτες τηγανητές με λέξεις ζεστές” το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί η γνώση είναι ωραία,όταν¨τρώγεται¨παρέα!

“Πατάτες τηγανητές με λέξεις ζεστές”

Θέλεις να έχεις μυαλό κοφτερό,

χωρίς να χάνεις άσκοπα καιρό;

Δε γνωρίζεις πολλές λέξεις,

αλλά θέλεις να διαπρέψεις;

Σερβίρουμε πατάτες τηγανητές

με  λέξεις ζεστές!

Πεινάς για γνώση;

Η συνταγή θα σε καθηλώσει!

 Αν έχεις άγνωστη λέξη,

η πατάτα θα σε ξεμπλέξει!

Σερβίρουμε πατάτες τηγανητές

με  λέξεις ζεστές!

Γράψε τη λέξη στην πατάτα τη ζεστή,

μαγείρεψε μ΄αυτήν μια ιστορία καυτή!

Θυμήσου την στην ορθογραφία,

σκαρφίσου παραμύθι με σοφία!

Εντυπωσίασε γονείς,φίλους

μπες μέσα στους θρύλους!

Η γνώση είναι ωραία

Όταν τρώγεται παρέα!

Στίχοι: Κατερίνα Πέτρου

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα

Εφημερίδα για…μυαλά κουβάρια

9 1

  Με αφορμή ένα πορτοκάλι και μια ηλιαχτίδα ταξιδέψαμε στα θεόρατα Μετέωρα.Γνωρίσαμε τη Μακεδόνισσα πριγκίπισσα Θεσσαλονίκη,θαυμάσαμε τη δοξασμένη γη των Μακεδόνων βασιλέων.Ζαλιστήκαμε από το μεθυστικό άρωμα του κρασιού,ενώ φιλοσοφούσαμε με τον Αριστοτέλη.Παίξαμε μπάλα βάζοντας γκολ στην ποίηση και τη διαφορετικότητα. Δίπλα στη θαλπωρή του τζακιού,όλοι μαζί μια αγκαλιά, μείναμε έκπληκτοι από την ομορφιά ενός ραγισμένου δοχείου κι ενώ τρέχαμε για το 2025,αναρωτηθήκαμε τι θα γινόταν αν ακολουθούσαμε το λαμπερό αστέρι των Χριστουγέννων. Σας κάναμε τα μυαλά κουβάρια;Είναι για καλό σκοπό!Τα προικισμένα παιδιά σάς παρουσιάζουν το 6ο τεύχος της μαθητικής τους εφημερίδας.Μπερδευτείτε ελεύθερα μαζί τους!