Το νερό!

Τώρα που άρχισαν οι ζέστες σκεφτήκαμε ότι είναι ευκαιρία να παίξουμε με κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά… και στους μεγάλους… και είναι απαραίτητο για να ζούμε… Για να βάλουμε ένα αίνιγμα για να το βρείτε

«Όταν πλυθώ λερώνεται…» Τι είναι;

Το παιχνίδι με το νερό, ακριβώς επειδή είναι βιωματικό αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Ας ξεκινήσουμε…

Δες το νερό..έχει χρώμα; Μυρίζει; Έχει γεύση; Συζητήστε για το νερό, τι μας χρησιμεύει, που το βρίσκουμε κλπ.

Δράση 1

Ώρα για φούσκες! Δες στο βίντεο που φτιάξαμε για σένα πώς θα κάνεις τις πιο μεγάλες σαπουνόφουσκες!!!

Πάμε τώρα να γνωρίσουμε κάποιες ιδιότητες του νερού παίζοντας…

Δράση 2

Διαλυτότητα

Πριν από όλα

  • Συζήτησε με τους γονείς σου τι νομίζεις ότι θα γίνει αν ρίξεις σε ένα ποτήρι με νερό διάφορα υλικά (Σημ: αφήστε τα παιδιά να κάνουν υποθέσεις, να πουν τι πιστεύουν ότι θα γίνει και γιατί).
  • Πειραματίσου με καθένα από τα υλικά ξεχωριστά που προτείνουμε στο φύλλο εργασίας ή και με άλλα (Σημ: αφήστε να δοκιμάσουν τα παιδιά χωρίς να προδώσετε τι θα συμβεί κάθε φορά!
  • Τι είδες, τι κατάλαβες, τι συνέβη, έγινε αυτό που περίμενες; (Σημ: Είναι χρήσιμο τα παιδιά να κάνουν λάθη και να διαπιστώσουν μόνα τους τι συμβαίνει κάθε φορά διατυπώνοντας τα συμπεράσματά τους…)

Τέλος το κάθε παιδί θα σημειώσει με τα αντίστοιχα σύμβολα το παρακάτω φύλλο εργασίας (πίνακας διπλής εισόδου).

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/05/Φυλλο-για-διαλυτότητα.docx

Δράση 3

Μιλάει το νερό; Όχι; Και όμως μιλάει! Άκου το νερό και βρες τη σωστή εικόνα που δείχνει τον ήχο… για να δούμε ποιος έχει τα πιο «δυνατά» αφτιά;

Δράση 4

Επίπλευση & Βύθιση

Έχεις παρατηρήσει ότι κάποια αντικείμενα στο νερό και στη θάλασσα μένουν στην επιφάνεια, δηλαδή επιπλέουν, ενώ κάποια άλλα φτάνουν στον πάτο του νερού, δηλαδή βυθίζονται; Συγκεντρώστε μαζί με τους γονείς σας τα υλικά που υπάρχουν στο φύλλο εργασίας, αλλά και διάφορα άλλα που θέλει το παιδί.

  • Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί και γιατί; (Το παιδί θα κάνει υποθέσεις και προβλέψεις, για το κάθε αντικείμενο που θα μπει στο νερό).
  • Στη συνέχεια δοκίμασε ένα ένα αντικείμενο στο νερό και συζήτησε τι βλέπεις να γίνεται… Έγινε αυτό που περίμενες; Γιατί; (Σημ: εξηγήστε ότι δεν είναι μόνο το βάρος του αντικειμένου που παίζει ρόλο, αλλά και το σχήμα και το μέγεθος. Αν είναι συμπαγές ή κούφιο. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν βάλουν τα παιδιά μια μπάλα από πλαστελίνη και ένα καραβάκι από πλαστελίνη).

Τέλος το κάθε παιδί θα σημειώσει με τα αντίστοιχα σύμβολα το παρακάτω φύλλο εργασίας (πίνακας διπλής εισόδου).

Φυλλο για διαλυτότητα

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/05/Φυλλο-για-επίπλευση-βύθιση.docx

Δράση 5

Τήξη και Πήξη

  • Όταν βάζεις παγάκια στο χυμό σου τι παθαίνουν; Αρχίζουν να λιώνουν… Γιατί; Αυτό λέγεται τήξη του νερού.

Σημ: Εξηγούμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο χυμός είναι πιο ζεστός από τα παγάκια και η θερμότητα είναι αυτή που λιώνει τον πάγο.

  • Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει στο νερό όταν μπει στην κατάψυξη; Τι γίνεται; Σωστά! Γίνεται πάγος. Γιατί όταν το νερό κρυώνει πολύ γίνεται πάγος (αποβολή θερμότητας). Αυτό λέγεται πήξη του νερού.

Τώρα ας παίξουμε με αυτή την ιδιότητα του νερού.

Δες το παρακάτω βίντεο που φτιάξαμε και κάνε και εσύ μια ζωγραφιά με τα χρωματιστά παγάκια!

Περιμένουμε να μας στείλετε τις “νερένιες” ζωγραφιές σας!

Οι νηπιαγωγοί

Κατερίνα Γιαννάκη & Βάσω Τζούρου

Γεννημένη σε κουκούλι, μαθημένη από μικρούλι να κουνάει με χαρά τα δικά της τα φτερά…

Τι είναι;

Για αυτή την εβδομάδα το θέμα μας είναι οι πεταλούδες. Δυστυχώς για άλλη μια φορά είναι αδύνατο να γίνουν όλα όσα θα κάναμε στην τάξη… Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει μια προσπάθεια ώστε με ένα τρόπο διαφορετικό, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το θέμα, με τη βοήθεια σας να παίξουν, να μάθουν και να χαρούν. Θα ήταν πολύ ωραίο να μας στείλετε οτιδήποτε παραγόμενο από τα παιδιά, στο email του νηπιαγωγείου, (όχι βεβαίως φωτογραφία των ίδιων των παιδιών, για λόγους προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων), αλλά μόνο τα έργα τους!

Ας ξεκινήσουμε:

Δράση 1

Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τις πεταλούδες… πριν προβάλλετε την παρουσίαση, καλό είναι να ρωτήσετε τα παιδιά αν ξέρουν κάτι για τις πεταλούδες. Στη συνέχεια δείτε μαζί και συζητήστε τις πληροφορίες που θα δείτε παρακάτω:

Μπορείτε να δείτε και το παρακάτω Video:

Δράση 2

Τώρα… Για να δούμε τι θυμάστε; Σας ετοιμάσαμε αυτό το παιχνίδι, στο οποίο θα πρέπει να θυμηθείτε τα στάδια του κύκλου ζωής της πεταλούδας. Πάτα και σύρε το σωστό αριθμό κάτω από τη σωστή εικόνα… Τι γίνεται πρώτο; Δεύτερο; Τρίτο; Τέταρτο; Για να δούμε τα κατάφερες;

*Σημείωση για τους γονείς: Μπορείτε να μας στείλετε τις απαντήσεις του παιδιού, θα σας οδηγήσει η εφαρμογή. Μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός δεν είναι να γίνει σωστά, ούτε να  διορθώσετε το παιδί. Αλλά να θυμηθεί μόνο του όσο μπορεί τη σειρά!

Διαδραστικό φύλλο  εργασίας για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας.

https://www.liveworksheets.com/rd445756xx

Δράση 3

Και τώρα… Φαντάσου πώς θα φτιάξεις κάποιες αλλιώτικες, λίγο διαφορετικές πεταλούδες. Μπορείς να βάλεις διάφορα υλικά… πχ καλαμάκια, πέτρες, πλαστελίνη, φύλλα, κουμπιά, καπάκια, ή και φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο, και να φτιάξεις μια δικιά σου πεταλούδα. Μπορείς να της δώσεις και όνομα! Και μετά οι γονείς σου να την στείλουν με μια φωτογραφία και να μας γράψουν ή να γράψεις εσύ το όνομα της. Εδώ σου έχουμε μερικές ιδέες, αλλά θέλουμε να δούμε τη δική σου ιδέα!

 

Πεταλούδα με διάφορα υλικά:

https://gr.pinterest.com/pin/467107792602170142/activity/tried

https://images.app.goo.gl/M9eS7CuHMEYsJRqz8

https://images.app.goo.gl/gGyF2iSTqSVpnvVU7

https://images.app.goo.gl/PopKbSAF7ahsCgL56

Δράση 4

Ώρα για παραμύθι… Διάβασε το παραμύθι «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη», του Eric Carle… σου άρεσε;

https://www.youtube.com/watch?v=Z7hTGCs9QJY

Δράση 5

Παιχνίδι προσοχής, μνήμης και χρονικής αλληλουχίας

  1. Αυτή η κάμπια όλο έτρωγε ε; Μπορείς να θυμηθείς τα φρούτα που έφαγε με τη σωστή σειρά και να τα πεις στους γονείς σου;

 

  1. Και τώρα σκέψου τους «αρχηγούς» (σημείωση για τους γονείς: το πρώτο γράμμα δηλαδή με τον ήχο του γράμματος πχ Αααα όχι Άλφα) και συμπλήρωσε ανάλογα το παρακάτω φύλλο εργασίας:

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/05/Τι-εφαγε-η-κάμπια.docx

Δράση 6

Παιδί & Μαθηματικά – Συμμετρία

Αν παρατηρήσεις οι πεταλούδες έχουν ακριβώς τα ίδια σχέδια και χρώματα και στα 4 στα φτερά τους (ανά δυο). Αυτό λέγεται συμμετρία. Σου θυμίζουμε το παιχνίδι που είχαμε παίξει στο πάτωμα με τα χρωματιστά ξυλάκια, όπου έπρεπε να φτιάξεις από τη μια πλευρά της γραμμής το σχέδιο που είχε από την άλλη.

 

Τώρα στο παρακάτω φύλλο, σου έχουμε φτιάξει το σχέδιο στη μισή πεταλούδα… μπορείς να φτιάξεις ακριβώς το ίδιο στην άλλη πλευρά;

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/05/Συμμετρία.docx

*σημείωση: το φύλλο εργασίας μπορεί να εκτυπωθεί ή να γίνει απευθείας στον υπολογιστή ή ακόμα να σχεδιάσεις εσύ ή οι γονείς σου μια πεταλούδα σε ένα άσπρο χαρτί, να φτιάξεις με προσοχή σχέδια από τη μία πλευρά και μετά να προσπαθήσεις να κάνεις τα ίδια στη σωστή θέση και με τα σωστά χρώματα από την άλλη…

Δράση 7

Φυσικές επιστήμες: Η σκιά

Έλα να παίξουμε το παιχνίδι της σκιάς! Ζωγράφισε μια πεταλούδα σε ένα χαρτί, κάνε μόνο το περίγραμμα (το γύρω γύρω και προσπάθησε να είναι μια μεγάλη πεταλούδα). Κόψε με ένα ψαλιδάκι την πεταλούδα σου. Τώρα βάλε ένα χαρτί στο πάτωμα και βρες ένα φακό. Με ποιο τρόπο θα φανεί η σκιά της πεταλούδας στο χαρτί σου; Που πρέπει να βάλεις το φακό; Σωστά! Ο φακός πρέπει να είναι πίσω από την κομμένη πεταλούδα… βλέπεις τη σκιά της στο χαρτί σου; Μπορεί η μαμά ή ο μπαμπάς να κρατήσει το φακό και εσύ με ένα μαρκαδόρο να σχεδιάσεις στο χαρτί τη σκιά της πεταλούδας που βλέπεις. Τώρα πήγαινε την κομμένη πεταλούδα πιο κοντά ή πιο μακριά… Τι συμβαίνει με τη σκιά; Πώς γίνεται όταν πάει πιο κοντά στο χαρτί; Είναι πιο μικρή ή πιο μεγάλη από πριν; Στείλε μας το σχέδιο σου να δούμε τις σκιές που έφτιαξες!

 

Περιμένουμε με χαρά να δούμε κάτι από όλα αυτά που έκανες!

Οι νηπιαγωγοί

Κατερίνα Γιαννάκη & Βάσω Τζούρου

 

 

 

 

 

…και Μάη μυρωδάτε…

Ο Μάης είναι ο μήνας των λουλουδιών, είναι πολύχρωμος και μυρωδάτος! Ξέρεις όμως πως δημιουργείται ένα λουλούδι;

Δράση 1

Ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε για σένα ένα βιβλίο που δείχνει πως γίνεται ένα λουλούδι…

https://www.storyjumper.com/book/read/83225145

Δες τώρα και αυτό το βίντεο:

Δράση 2

Θυμάσαι τον κύριο Βαν Γκόγκ; Το σπουδαίο ζωγράφο που έχουμε δει πολλά έργα του στην τάξη και του αρέσανε πολύ τα χρώματα; Είναι αυτός ο ζωγράφος που όπως είχατε παρατηρήσει στην τάξη «Ζωγράφιζε κυκλωτά!!!».

Παρατήρησε με προσοχή αυτόν τον πίνακά του…

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1_(%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD)#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Vincent_Willem_van_Gogh_127.jpg

Τι δείχνει;

Τι τίτλο να έχει;

Ξέρεις πως λένε αυτά τα λουλούδια;

Μπορείς να τα μετρήσεις;

Ζωγράφισε και εσύ το δικό σου βάζο με λουλούδια…

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/05/Ζωγραφιά-με-λουλούδια.docx

Δράση 3

Ο πίνακας έγινε παζλ! Μπορείς να το φτιάξεις;

Δράση 4

Και τώρα ένα σταυρόλεξο για τα λουλούδια. Η μαμά ή ο μπαμπάς θα σου διαβάζει τις ερωτήσεις, εσύ θα βρίσκεις τις απαντήσεις και θα ψάξεις τα γράμματα στο πληκτρολόγιο για να γράψεις τις λέξεις…

Δράση 5

Ώρα για μουσική!

Το Τραγούδι της Άνοιξης:

Γεια σου κύριε Μενεξέ:

Δημιουργία και επιμέλεια

Κατερίνα Γιαννάκη & Βάσω Τζούρου

Κάποιος γιορτάζει!

Κάποιος γιορτάζει σε λίγες μέρες, την Κυριακή που έρχεται… ποιος λέτε να είναι; Κάποιος πολύ σημαντικός για κάθε άνθρωπο.. κάποιος που αρχίζει από Μ… ποιος λέτε να είναι; Να βοηθήσουμε λίγο… Ας παίξουμε λίγο το παιχνίδι της περιγραφής, όπως κάνουμε στην τάξη μας: ο κάθε άνθρωπος έχει από μία… αυτή μας αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο… μας γεμίζει φιλάκια και αγκαλιές… καμία φορά μπορεί να μας μαλώνει, αλλά το κάνει για το καλό μας… αυτή μας έφερε στη ζωή! Το βρήκαμε; Ναι! Είναι η μαμά μας!

Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, γιορτάζουν όλες οι μανούλες όλων των ανθρώπων… Οι γιαγιάδες σας γιορτάζουν τι λέτε;

Δράση 1

Γιατί όμως να γιορτάζει η μαμά μας; Τι σημαντικό κάνει για μας;

Σκέψου, συζήτησε και γράψε στο παρακάτω φύλλο, όπως μπορείς μόνος/η σου ή με τη βοήθεια των γονιών τι σημαντικό κάνει η μαμά για σένα. Μπορείς να το κάνεις μόνο με τον μπαμπά για να το δώσεις στη μαμά!

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/05/Φύλλο-για-τη-μαμά.docx

Δράση 2

Πορτρέτο! Θυμάστε τι είναι; Τότε που είχε ζωγραφίσει ο καθένας τον εαυτό του στην τάξη μας… Παρατήρησε τη μανούλα σου…

  • Τι χρώμα μαλλιά έχει;
  • Είναι μακριά, κοντά, ίσια ή σγουρά;
  • Τι χρώμα είναι τα μάτια της;
  • Πώς είναι τα χείλια της και όλο το πρόσωπό της;

Στη συνέχεια δες τον εαυτό σου σε ένα καθρέφτη. Τώρα όσα είδες, ζωγράφισέ τα στο παρακάτω φύλλο και γράψε πώς φωνάζεις τη μαμά σου (μαμά, μανούλα, μαμάκα ή όπως αλλιώς τη λες).

Και τώρα το φόντο! Σου θυμίζουμε ότι είναι τα σχέδια που φτιάχνουν οι ζωγράφοι πίσω και γύρω από την εικόνα. Στο δικό σου πορτρέτο με τη μαμά σου, πρέπει να φτιάξεις με όποια χρώματα αρέσουν σε σένα και τη μαμά σου:

  • 1 ήλιο
  • 2 φιλάκια
  • 3 συννεφάκια
  • 4 κύκλους
  • 5 λουλούδια
  • 6 καρδούλες

Φύλλο για τη μαμά

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/05/ΠΟΡΤΡΕΤΟ.docx

Δράση 3

Ας δούμε πως ένας ζωγράφος που γνωρίζουμε ο κ. Κλιμτ έφτιαξε ένα πίνακα για μια μαμά και ένα παιδί (τα παιδάκια που ήταν στο νηπιαγωγείο την περσινή χρονιά ίσως θυμούνται τον πίνακα, τον οποίο είχαμε φτιάξει σε παζλ στην τάξη)… Συζητήστε τι βλέπετε στον πίνακα, τι τίτλο θα δίναμε;

«Παιδί και μητέρα». Γκ. Κλίμτ

https://images.app.goo.gl/pLyGZjEZBgHKbUrv8

Μπορείτε να φτιάξετε το παζλ;

Δράση 4

Παιχνίδι μνήμης!

Δημιουργήσαμε ένα online παιχνίδι μνήμης με πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη μητέρα και το παιδί. Παίζεται με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε στην τάξη. ¨Σηκώνεις¨ τις εικόνες ανά δυο και προσπαθείς να θυμάσαι πού βρήκες την καθεμία, για να πετύχεις το ζευγάρι της (την ίδια εικόνα δηλαδή). Το παιχνίδι περιλαμβάνει τους παρακάτω πίνακες ζωγραφικής:

«Παιδί και μητέρα». Γκ. Κλίμτ

https://images.app.goo.gl/pLyGZjEZBgHKbUrv8

https://images.app.goo.gl/9imcn9XwqVSH8CCPA

Berggren

https://images.app.goo.gl/nYPVRciJoAcYVqF5A

«Μητέρα και παιδί». Πικάσο

https://images.app.goo.gl/EJxAN9QMrUCpLbGe8

«Μητρική στοργή». Ιακωβίδης

https://images.app.goo.gl/g5pghca1hVGft5Du8

«Mother and Child 2». Dattatraya Thombre Artworks

https://images.app.goo.gl/3nQiwgZkaWrJC3JZA

Παιχνίδι μνήμης:

Δράση 5

Ώρα να παίξουμε! Στο παρακάτω on line παιχνίδι φωνημικής ενημερότητας που φτιάξαμε, έχουμε βάλει κάποιες εικόνες. Βρες και ¨ φώναξε¨ τον αρχηγό (πρώτο γράμμα) της κάθε λέξης και πάτα το αντίστοιχο σωστό γράμμα στη λεξούλα που είναι γραμμένη πάνω. Ποια λέξη είναι; Μπορείς να τη διαβάσεις;

Δράση 6

Ένα δωράκι για τη μαμά!

Ζωγράφισε το περίγραμμα της παλάμης σου σε ένα χαρτόνι (ή χαρτί), ή αν έχεις τέμπερες βάψε την παλάμη σου και πάτα το αποτύπωμα σε ένα χαρτί. Ζωγράφισε ή σχεδίασε και κόψε ένα σχήμα σαν γλάστρα, κάτω από την παλάμη που έφτιαξες. Στη συνέχεια με μαρκαδόρο ή βουτώντας το δαχτυλάκι σου σε μπογιά, φτιάξε μπαλίτσες γύρω από κάθε δαχτυλάκι, ώστε να γίνουν σα πέταλα λουλουδιού… Έτοιμο το δώρο! Η μαμά σου τώρα έχει ένα ωραίο γλαστράκι με το χεράκι σου!

https://gr.pinterest.com/pin/826973550315356984/

Δράση 7

Ας τραγουδήσουμε:

Παραμύθια για τη μαμά:

Μη ξεχάσεις την Κυριακή 10 Μαΐου να πεις χρόνια πολλά στη μαμά! Να της δώσεις ένα μεγάλο φιλί και μια αγκαλιά και να της πεις πόσο την αγαπάς! Βέβαια αυτό μπορείς να το κάνεις κάθε μέρα! Και φυσικά όχι μόνο στη μαμά, αλλά και στον μπαμπά, στα αδέρφια σου και σε όσους είναι σημαντικοί για σένα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!

*οτιδήποτε από τα παραπάνω κάνετε μαζί με τα παιδιά, όπως οι δράσεις 1,2,6 μπορείτε να μας τις στείλετε, αν το επιθυμείτε.

Οι νηπιαγωγοί Γιαννάκη Κατερίνα & Τζούρου Βάσω

Ασύγχρονες δράσεις μετά μουσικής! Στον καιρό της καραντίνας…

Source : <a href=”https://clipartlook.com/look/2621-music-clipart-free.html” title=”Music Clipart Free”>Music Clipart Free</a>

Ώρα για μουσική!

Στο παρακάτω padlet συγκεντρώσαμε τα περισσότερα από τα τραγούδια που έχουμε μάθει με τα παιδιά, αφού τα αναλύσαμε στην τάξη. Μη ξεχνάτε ότι κάθε τραγούδι είναι μια ιστορία. Σας καλούμε, λοιπόν, να θυμηθείτε τα αγαπημένα μας τραγούδια και με βάση αυτά να κάνετε τις παρακάτω δράσεις που σας προτείνουμε στο σπίτι!

Μετάβαση στο padlet.com

  • Τραγουδήστε τα τραγούδια που μάθαμε, παρέα με τους γονείς σας. Είναι καλύτερο απλά να ακούτε το τραγούδι, δεν χρειάζεται να βλέπετε το βίντεο.

 

  • Θυμηθείτε την «ιστορία» του κάθε τραγουδιού και πείτε την στους γονείς ή στα αδέρφια σας. Διαλέξτε ίσως δυο που είναι τα αγαπημένα σας.

 

  • Ζωγραφίστε ότι σας αρέσει περισσότερο από τις ιστορίες των δυο τραγουδιών που επιλέξατε στα παρακάτω φύλλα εργασίας.

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/04/Ζωγραφιά-του-αγαπημένου-μου-τραγουδιού.docx

  • Παίξτε το παιχνίδι της αλληλουχίας των στίχων.

Δηλαδή ακούστε το τραγούδι, η μαμά ή ο μπαμπάς σταματούν το τραγούδι σε ένα σημείο και εσείς συνεχίζετε τραγουδώντας το από το σημείο που σταμάτησε.

Σημ: Θυμηθείτε το παιχνίδι όπως το παίζαμε όλοι μαζί στην τάξη μας… 

  • Μουρμουρο-μαντέματα… ώρα να βάλετε «δύσκολα» στους γονείς σας.

Αφού θυμηθείτε τα τραγούδια, και τα ακούσουν και οι γονείς, μουρμουρίστε ένα τραγούδι μόνο με το ρυθμό του (χωρίς τα λόγια). Οι γονείς σας πρέπει να μαντέψουν ποιο τραγούδι μουρμουρίζετε!

Σημ: Θυμηθείτε το παιχνίδι όπως το παίζαμε όλοι μαζί στην τάξη μας… 

  • Ελάτε να μπλέξουμε τα τραγούδια και να φτιάξουμε μια ιστορία ο καθένας…

Σκεφτείτε μια ιστορία με ήρωες και εικόνες από τα τραγούδια μας. Οι ήρωες θα είναι η  «αρκούδα η καφέ», η «κινέζα», ο «δράκος», το «μπιζέλι», «το λούνα παρκ» και τα «εφτά ποτάμια».

Μην ξεχνάτε ότι η ιστορία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, να μοιάζει δηλαδή με παραμύθι. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε στην ιστορία και τα 5 στοιχεία από τα τραγούδια μας. Μπορεί να γίνει όσο μεγάλη θέλετε. Σας θυμίζουμε ότι στις ιστορίες βάζουμε πολλές λεξούλες για να μπορεί αυτός που την ακούει να καταλάβει τη σκέψη μας και να φτιάξει τις εικόνες της ιστορίας στο μυαλό του. Εσείς θα την σκεφτείτε και οι γονείς σας θα την γράψουν. Στη συνέχεια μπορείτε να την ζωγραφίσετε και να γίνει σαν ένα βιβλίο. Σας έχουμε ετοιμάσει μια σελίδα, την οποία μπορείτε να την τυπώσετε (ή να ζωγραφίσετε κατευθείαν στον υπολογιστή) όσες φορές χρειάζεστε ανάλογα πόσο μεγάλη είναι η ιστορία που φτιάξατε. Όπως τα παραμύθια που φτιάχνουμε παρέα σε κάθε σελίδα ζωγραφίζουμε αυτό που λένε τα λόγια της ιστορίας.

Φυσικά το παραμύθι σας όπως όλα τα παραμύθια πρέπει να έχει ένα τίτλο που θα σκεφτείτε εσείς και θα το γράψουν οι γονείς σας ή εσείς όπως μπορείτε.

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/04/Το-παραμύθι-των-τραγουδιών.docx

  • Και τώρα ας παίξουμε με τα τραγούδια και τους αριθμούς!

Συμβουλή για τους γονείς: ενθαρρύνετε τα παιδιά να μετρήσουν μόνα τους, να σκεφτούν μόνα τους τις λύσεις στα μικρά μας προβλήματα. Δεν πειράζει να γίνουν λάθη, μέσα από αυτά κατανοούν τι πρέπει να κάνουν και οδηγούνται στη λύση! Πριν μπορείτε να παίξετε ανάλογα παιχνίδια με αντικείμενα του σπιτιού, παιχνίδια του παιδιού ή ακόμα και χωρίς καθόλου αντικείμενα, ώστε να σκεφτούν νοερά τις λύσεις.

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/04/Μαθηματικά-και-τραγούδια.docx

  • Ώρα για ρυθμικό μοτίβο και κίνηση. Τα παρακάτω βίντεο δίνουν ωραίες ιδέες για το πώς μπορούμε να κάνουμε ρυθμικά μοτίβο μαζί με τα παιδιά, τα οποία καλλιεργούν την προσοχή, την αντίληψη, την κατανόηση αλληλουχίας και τον συντονισμό των μελών. Και είναι μια ωραία ευκαιρία για παιχνίδι και διασκέδαση!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219302318761247&id=1008453545

View this post on Instagram

Genial este vídeo de @smileymommies_ideas Ahora a ponerlo en práctica para trabajar: Más sencillo no puede ser y podemos trabajar. ???? ATENCIÓN ???? COORINACION ???? REFLEJOS ????SABER ESPERAR ????VELOCIDAD DE REACCIÓN . Esperamos vuestros ❤️❤️❤️ así seguiremos buscando vídeos y los traeremos a nuestra bio . #MOTRICIDAD #montessori #actividadesinfantiles #niños #aprenderjugando #niñosfelices #peques #actividadesparaniños #maestrainfantil #educacioninfantil #educacionprimaria #maestra #colegio #claustrodeig #preescolar #primaria #aprendizaje #instamami #kidsactivities #kids #preschoolactivities #learningthroughplay #invitationtoplay #toddler #toddleractivities #playandlearn #kindergarten #earlychildhool #montessori #instamom

A post shared by ORIENTACIONANDUJAR (@orientacionandujar) on

  • Ας πειραματιστούμε! Και τώρα με τη βοήθεια των γονιών, αφού δείτε το βίντεο, δημιουργήστε με μαγικό τρόπο «Τα εφτά ποτάμια» του ουράνιου τόξου!

Είχαμε πολλά ακόμα τραγούδια να μάθουμε… ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούμε σύντομα στο σχολείο μας όλοι μαζί! Μέχρι τότε ας τραγουδήσουμε, ας παίξουμε, ας χαρούμε!

Οι νηπιαγωγοί

Γιαννάκη Κατερίνα & Τζούρου Βάσω

Μετάβαση των παιδιών: Από την οικογένεια στο Νηπιαγωγείο & Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Από την οικογένεια στο Νηπιαγωγείο

Η είσοδος του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον για πρώτη φορά αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στη ζωή του. Οι γονείς και κυρίως το παιδί καλούνται να διαχειριστούν το άγνωστο, το καινούργιο, τον αποχωρισμό. Πολύ συχνά αυτή η μετάβαση προκαλεί άγχος ίσως και φόβο στους γονείς, κάτι που τα παιδιά με το ένστικτο μπορούν να νιώσουν, ακόμα και αν οι γονείς το κρύβουν. Είναι, λοιπόν σημαντικό να νιώθουν και οι γονείς άνετα, να είναι ήρεμοι για να μπορούν και τα παιδιά να λειτουργήσουν αντίστοιχα.
Η προσχολική αγωγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση του παιδιού καθώς είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα -εκτός οικογένειας- που καλείται να λειτουργήσει ένα παιδί. Η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο, με πλούσια ερεθίσματα το παιδί αποκτά εμπειρίες, διαμορφώνει την προσωπικότητά του, καλλιεργεί δεξιότητες, ενθαρρύνεται να γίνει αυτόνομο και ενισχύεται να ανακαλύψει τη γνώση μέσα από το παιχνίδι και ποικίλες δραστηριότητες. Έτσι το παιδί αναπτύσσεται ολόπλευρα και ισόρροπα σε συναισθηματικό, ψυχικό, κοινωνικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο.
Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστεί ένα παιδί για την είσοδο του στο νηπιαγωγείο είναι να μπει σταδιακά το γεγονός στις συζητήσεις της οικογένειας με τρόπο ήρεμο, γλυκό, ειλικρινή και να τονιστούν τα θετικά του σχολείου χωρίς υπερβολές. Η φαντασία των παιδιών πολλές φορές καλπάζει και μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί λάθος προσδοκίες ή εντυπώσεις. Έτσι είναι απαραίτητο οι γονείς να περάσουν το μήνυμα ότι το σχολείο είναι ένας χώρος ευχάριστος, στον οποίο το παιδί θα μπορεί να παίξει, να γνωρίσει φίλους, να μάθει πράγματα και οπωσδήποτε δεν είναι ένα χώρος για τιμωρία ή απειλή. Για παράδειγμα συχνά οι γονείς λένε «δε θα
πας σχολείο; Εκεί θα δεις τι έχεις να πάθεις» κλπ. Αυτή είναι μια απειλή που δημιουργεί φόβο, αρνητικές σκέψεις και άγχος στο παιδί και βεβαίως περνάει λάθος μηνύματα.
Πάρα πολύ σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι γονείς να το διαβεβαιώνουν συχνά και όποτε χρειάζεται ότι θα έρθουν να το πάρουν από το σχολείο. Ο φόβος εγκατάλειψης είναι ένας από τους πιο συχνούς φόβους των παιδιών.
Πριν πάει το παιδί για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο καλό θα είναι να το έχει επισκεφθεί ώστε να έχει μία εικόνα στο μυαλό του. Επίσης χρήσιμο θα είναι να προηγηθεί μια συζήτηση σε σχέση με το τι θα φορέσει ή τι θα πάρει μαζί του για φαγητό, ώστε να εμπλέκεται και το παιδί στη διαδικασία αυτή. Όταν έρθει η πρώτη μέρα δώστε ένα φιλί και χαιρετήστε διαβεβαιώνοντάς το ότι θα έρθετε να το πάρετε. Δείξτε εμπιστοσύνη στις νηπιαγωγούς και μη κάνετε ¨πισωγυρίσματα¨ την ώρα του αποχωρισμού ακόμα και αν το παιδί κλαίει ή σας φωνάζει. Τις περισσότερες φορές με τη βοήθεια της νηπιαγωγού το παιδί ηρεμεί λίγο μετά την αποχώρηση του γονιού. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί να κλάψει το πρώτο διάστημα καθώς αυτό δείχνει το υγιές δέσιμο που έχει με τους γονείς του. Το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο προσαρμογής, για το λόγο αυτό χρειάζεται υπομονή και κυρίως σταθερότητα.
Τον πρώτο καιρό, αλλά και κατά τη διάρκεια μπορεί να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα. Συζητήστε με το παιδί και με τις νηπιαγωγούς το θέμα, αλλά είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να αρχίσει να προσπαθεί σταδιακά να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να λύνει τις διαφορές του, να διεκδικεί το δίκιο του, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες χωρίς να απογοητεύεται. Μη ξεχνάτε ότι το νηπιαγωγείο είναι μια μικρή κοινωνία στην οποία τα παιδιά καλούνται για πρώτη φορά να μάθουν να λειτουργούν. Με τη βοήθεια, καθοδήγηση και ενθάρρυνση και των εκπαιδευτικών τα παιδιά σταδιακά αυτονομούνται, αποκτούν αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο
ανεξάρτητα. Εσείς και οι νηπιαγωγοί έχετε ένα κοινό στόχο : ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Η δημιουργία μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης συμβάλει όχι μόνο στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού, αλλά και στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Η μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο αποτελεί μια πολύ κρίσιμη αλλαγή στη ζωή των παιδιών και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Αυτό το μεγάλο βήμα φέρνει το παιδί αντιμέτωπο με μια πληθώρα αλλαγών στη ζωή του στις οποίες θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα. Το παιδί που πάει για πρώτη φορά στο δημοτικό συναντάει μια τάξη διαφορετική από αυτές που ξέρει. Εδώ υπάρχουν μεγάλα τραπέζια που κάθονται δυο δύο παιδιά, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παιχνίδια, υπάρχει ένα πίνακας και βιβλία που δεν ξέρει τι να τα κάνει, όλες οι οδηγίες φαίνονται διαφορετικές και πιο δύσκολες, ο χρόνος είναι πιο πιεστικός και όταν γυρίζει σπίτι έχει να κάνει “δουλειά”, εργασίες ενώ πριν έπαιζε…

Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια μεταξύ του αναλυτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Αντιθέτως οι υψηλές απαιτήσεις των σχολικών βιβλίων και σε σύντομα διάστημα, δεν αφήνουν στα παιδιά, στους γονείς, αλλά ούτε και στους δασκάλους τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής. Με αποτέλεσμα, φυσικά, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς να νιώθουν άγχος, σε σχέση με το πώς θα ανταπεξέλθει το παιδί και να δημιουργούνται έτσι αισθήματα ανεπάρκειας τόσο σε συναισθηματικό, γνωστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερη η μετάβαση των παιδιών στο δημοτικό σχολείο, είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι (παιδιά – γονείς – εκπαιδευτικοί) να συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου ο τρόπος μάθησης είναι το παιχνίδι, το βίωμα, η ανακάλυψη. Οι νηπιαγωγοί μέσα από κατάλληλες εκπαιδευτικές δράσεις βοηθούν τα παιδιά να πάρουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται, να κατακτήσουν δεξιότητες, να νιώσουν αυτοπεποίθηση και να αναπτυχθούν ολόπλευρα. Το νηπιαγωγείο δεν είναι βαθμίδα προετοιμασίας για το δημοτικό , είναι όμως η βάση της εκπαίδευσης και μέσα από τις σωστές εκπαιδευτικές διαδικασίες τα παιδιά που έχουν φοιτήσει συστηματικά και για δυο χρόνια είναι κατά κανόνα έτοιμα να προχωρήσουν, να εξελιχθούν και να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Επιπρόσθετα εφαρμόζουμε προγράμματα που βοηθούν τα νήπια στην ομαλή μετάβαση στο δημοτικό μέσα από ποικίλες δράσεις. Οργανώνουμε επισκέψεις στο χώρο του δημοτικού, υλοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις από κοινού με τις δασκάλες τις Α’ τάξης, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τους χώρους, να κάνουν συγκρίσεις, να λύσουν απορίες, να δημιουργήσουν γενικά μια εικόνα του τι σημαίνει δημοτικό. Με τη διαδικασία αυτή τα παιδιά έχουν λιγότερο άγχος για το άγνωστο, αφού πλέον έχουν στο μυαλό τους κάτι σαφές και συγκεκριμένο. Στη συνέχεια των δράσεων αυτών, ακολουθούν συζητήσεις, ώστε να μοιραστούμε εντυπώσεις, να λύσουμε απορίες, να εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές και να διατυπώσουν τα παιδιά τις προσδοκίες τους σε σχέση με το νέο σχολείο.

Ένας ακόμα τρόπος που το νηπιαγωγείο μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση των παιδιών στο δημοτικό είναι η πρώιμη ανίχνευση δυσκολιών οι οποίες όσο νωρίτερα εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν τόσο καλύτερη θα είναι η πορεία και η εξέλιξη του κάθε παιδιού. Ο ρόλος της οικογένειας και πάλι είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Σε συνεργασία με το νηπιαγωγείο είναι απαραίτητο οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί σε τυχόν δυσκολίες, με τρόπο κατάλληλο και με τη βοήθεια ειδικών όπου αυτό χρειαστεί. Στη συνέχεια πρέπει και οι γονείς με τα σειρά τους με ηρεμία να προετοιμάσουν και αυτοί τα παιδιά, απαντώντας με ειλικρίνεια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο παιδί ότι μπορεί να τα καταφέρει αλλά και τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι θα είναι κοντά του να το βοηθήσουν στις όποιες δυσκολίες.

Αυτονόητο είναι ότι ούτε σε αυτή την περίπτωση έχουν θέση απειλές και φοβέρες του τύπου «του χρόνου θα δεις που θα στρωθείς», «ξέχνα το παιχνίδι» κλπ. Τέτοιες προτροπές μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν…

Ας δείξουμε στα παιδιά το δρόμο χωρίς άγχος, με αποδοχή, αναγνώριση των αλλαγών και των νέων αναγκών που θα προκύψουν.

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου- 2 Απριλίου

Η αφίσα και το μήνυμα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»

Ζωρζ Σαρή

Το Παιδικό βιβλίο, το παραμύθι, οι ιστορίες, αποτελούν ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο μάθησης, ανάπτυξης της φαντασίας, της γλώσσας και της έκφρασης. Επιπλέον  καλλιεργεί  δεξιότητες και αξίες όπως η δημιουργικότητα, η κριτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση, η μνήμη και γενικότερα επιδρά σημαντικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών.

Φέτος λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης την οποία βιώνουμε, με τον εγκλεισμό όλων μας στα σπίτια, νιώθουμε την ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά μας, έστω από μακριά και από απόσταση και να γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σκεφτήκαμε όμως να δημιουργήσουμε σε αυτή τη διαφορετική συνθήκη κάτι διαφορετικό. Το κλείσιμο των σχολείων, λόγω κορωνοϊού, μας ¨βρήκε¨ την περίοδο που σχεδόν ολοκληρώναμε τη μεγάλη και τόσο σημαντική θεματική ενότητα «Το Σώμα – Ο Εαυτός μου». Συνδυάζοντας, λοιπόν, τα παραπάνω θα θέλαμε να προτρέψουμε τους μικρούς μας μαθητές σε κάποιες δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαμε ίσως να αλληλεπιδρούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Δράση 1:

Ας φτιάξουμε ο καθένας το βιβλίο του εαυτού του….

Το βιβλίο αυτό μπορείτε να το εκτυπώσετε για να το φτιάξουν τα παιδιά στο σπίτι και στη συνέχεια να μας το στείλετε στο blog του νηπιαγωγείου μας ή να μας το δώσετε όταν με το καλό βρεθούμε ξανά όλοι μαζί!

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/04/ΤΟ-ΒΙΒΛΙΟ-ΜΟΥ.docx

Δράση 2:

Προσκαλούμε τους μικρούς μας μαθητές με τη βοήθεια των γονιών μέσα από το εργαλείο Padlet να ζωγραφίσουν  και να γράψουν on line,  τι νιώθουν και σκέφτονται όταν διαβάζουν ένα βιβλίο, τι προσφέρει ένα βιβλίο. Επίσης μπορείτε να ανεβάσετε ζωγραφιές σχετικές ή ακόμα και να μιλήσετε … Η δράση αυτή δίνει την ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά την αξία των παιδικών βιβλίων και να αλληλεπιδράσουμε όλοι μαζί.

Μετάβαση στο padlet.com

Δράση 3:

Ας φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες… Μπορείτε να διαλέξετε έναν ήρωα από κάποιο γνωστό παραμύθι ή ακόμα και έναν καινούργιο που σκέφτηκαν τα παιδιά. Να διαλέξετε ακόμα ένα αντικείμενο, ένα μέρος ή κάποια άλλη εικόνα που εσείς επιθυμείτε. Στη συνέχεια να προσπαθήσετε όλοι μαζί να φτιάξετε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Την ιστορία αυτή μπορείτε να την καταγράψετε εσείς χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, παροτρύνοντας το παιδί να γράψει και αυτό κάποιες λέξεις (να γράψει με τις φωνές, τον ήχο δηλαδή του κάθε γράμματος και όχι με αντιγραφή), από την ιστορία που θα δημιουργήσετε. Τέλος το παιδί μπορεί να την εικονογραφήσει και να δημιουργηθεί το δικό σας βιβλίο. Οι ιστορίες αυτές είναι ανεξάντλητες… αλλάζοντας τα πρόσωπα (γνωστά ή άγνωστα), τα μέρη και τα αντικείμενα.

Εναλλακτικά υπάρχει και έτοιμο υλικό:

ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

https://enakeimenomiaeikona.blogspot.com/2018/02/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR0VbIpI8yxh7FmdSnlANV4MwhzBbrvNu6vGH8xEP2cbK2kRFnpe9vH4WxQ

Δράση 4:

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια on line παραμύθια συγκεντρωμένα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε… μη ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό μετά να συζητήσετε με τα παιδιά την ιστορία, να τους κάνετε ερωτήσεις, να τα παροτρύνετε να τα αναδιηγηθούν, καθώς να ζωγραφίσουν ελεύθερα ότι τους έκανε εντύπωση.

Μετάβαση στο padlet.com

*Ευχαριστούμε για την ιδέα χρήσης του εργαλείου PADLET ως ψηφιακή βιβλιοθήκη τις συναδέρφους των Νηπιαγωγείων Σάμης, Φαρακλάτων και Αγία Θέκλης Κεφαλονιάς!

Δράση 5:

Χειροτεχνία σελιδοδείκτη:

Δραστηριότητες σχετικές με το παραμύθι:

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

«Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό, πρέπει να αρχίσουμε από το παιδικό βιβλίο» .Jella Lepman (γερμανίδα δημοσιογράφος, πρωτοπόρος ιδρύτρια της Διεθνούς Βιβλιοθήκης του Μονάχου, το έργο της οποίας άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια σκηνή του παιδικού βιβλίου).

 

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και δύναμη! Ένα βιβλίο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο… ένα παιδί που διαβάζει μπορεί!

Οι νηπιαγωγοί

Γιαννάκη Κατερίνα

Βάσω Τζούρου.

Αποκλίνουσα – Δημιουργική σκέψη

Τί είναι; Μια πεταλούδα, ένα λουλούδι ή ένα πουλί;

Τελικά είναι ένα αυτοκίνητο!

«Η ικανότητα να βλέπουν οι μαθητές πολλές διαφορετικές εκφάνσεις σε μια κατάσταση ή σε μια ερώτηση, να μπορούν να βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους ερμηνείας ή απαντήσεις είναι αυτό που ονομάζεται αποκλίνουσα σκέψη. Αυτή η έξω από την κοινή λογική σκέψη, είναι το θεμέλιο για τα μεγαλύτερα ανθρώπινα επιτεύγματα όπως είναι οι επιστήμες και οι τέχνες. Η καλλιέργεια της «αποκλίνουσας σκέψης» των μαθητών είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπτυχθεί η κριτική και δημιουργική σκέψη τους» (Δ. Τσιριγώτης Φυσικός).

Ένα περιβάλλον δημιουργικής σκέψης, σε μια τάξη νηπιαγωγείου:

  • Αποδίδει αξία στις δημιουργικές δραστηριότητες.
  • Διδάσκει το παιδί να εκτιμά το ίδιο τη δημιουργική παραγωγή.
  • Δείχνει ανεκτικότητα στις νέες ιδέες.
  • Ενθαρρύνει τις ατομικές πρωτοβουλίες και την προσωπική έκφραση.
  • Σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δημιουργικού παιδιού.

Κριτήρια αξιολόγησης της δημιουργικής σκέψης:

  • Ποσότητα ιδεών.
  • Διαφορετικότητα ιδεών.
  • Πρωτοτυπία.

Πώς προωθούμε όμως την αποκλίνουσα σκέψη στο νηπιαγωγείο;

Με μια πληθώρα δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος όπως είναι:

  • Η ταξινόμηση εικόνων: εικόνες που παρουσιάζουν ανθρώπους που ασχολούνται με την εργασία, το παιχνίδι, την ανάπαυση, τις δουλειές του σπιτιού. Εικόνες από ζώα του δάσους, της ζούγκλας, της θάλασσας κλπ.
  • Συζητώντας με τα παιδιά γενικά θέματα και ανταλλάσσοντας απόψεις και πληροφορίες πχ. γιατί πληρώνουμε φόρους, ποιος μήνας έχει λιγότερες μέρες κλπ.
  • Ερμηνεύοντας παροιμίες: τι εννοούμε όταν λέμε για παράδειγμα «σκυλί που γαβγίζει δε δαγκώνει ή ότι λάμπει δεν είναι χρυσός».
  • Συμπλήρωση σχημάτων (σχήματα που τους λείπει ένα κομμάτι και τα παιδιά πρέπει να το συμπληρώσουν).
  • Εικονογραφημένες ασκήσεις, όπως για παράδειγμα δίνουμε ισομεγέθεις κύκλους ή τετράγωνα και ζητάμε από το κάθε παιδί να συμπληρώσει κάτι διαφορετικό στο σχήμα πχ. να προσθέσουν μάτια στο σχήμα τους, ή προεκτείνουν γραμμές και ονομάζουν το σχήμα τους (Σημείωση: τα σχήματα που δίνονται στο κάθε παιδί είναι λίγα, δίνονται για λίγη ώρα και είναι μικρά σε μέγεθος).

 

Με γλωσσικές δραστηριότητες και προφορικούς συνειρμούς

Παροτρύνουμε τα παιδιά:

  • Να σκεφτούν διάφορους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αντικείμενο πχ. ένα τούβλο, μια εφημερίδα, μια ζώνη κλπ.
  • Να σκεφτούν συνέπειες και επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο και το περιβάλλον η αλλαγή ορισμένων συνθηκών ή καταστάσεων πχ. τι θα συνέβαινε αν έβρεχε συνέχεια για πάρα πολύ καιρό ή το αντίθετο, ή τι θα συνέβαινε αν δεν ακούγαμε.
  • Να μας πουν αντικείμενα ή καταστάσεις που θα τροποποιούσαν πχ. αν ήσουν μάγος τι θα έκανες για να γίνουν τα πράγματα…. αναπαυτικότερα, ομορφότερα κλπ.
  • Να δημιουργούν και να αφηγούνται ιστορίες συνδέοντας εικόνες σχετικές ή άσχετες μεταξύ τους και να βάζουν τίτλο στις ιστορίες τους.
  • Να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως:
  1. Τι σας φέρνει στο μυαλό η λέξη ουρανός, Άνοιξη, μολύβι, σχολείο, βιβλίο, παιδί, νύχτα, ήλιος…
  2. Πού οδηγούμε, πού μαγειρεύουμε, πού αγοράζουμε φρούτα, λουλούδια…
  3. Γιατί πλενόμαστε, γιατί τρώμε, γιατί σκουπιζόμαστε. Με τι κόβουμε το ψωμί, με τι πλενόμαστε, με τι γράφουμε, με τι σκουπίζουμε…
  4. Πως ονομάζεται αυτός που καλλιεργεί τον κήπο, που χτίζει, που ψαρεύει, που φτιάχνει ψωμί …
  5. Σε τι χρησιμεύουν τα παπούτσια, το ποδήλατο, η ομπρέλα, το μολύβι…
  6. Πώς αλλιώς λέγεται ο κόκορας, το αυτοκίνητο, το κάθισμα…
  7. Ποιος τραγουδάει, ποιος μιλάει, ποιος γαυγίζει, ποιος ράβει…
  8. Ποια είναι η αντίθετη λέξη της λέξης χαρούμενος, ζεστός, φωτεινός, γρήγορα…

Στα πλαίσια, λοιπόν, της καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης στο νηπιαγωγείο μας και ως προέκταση της θεματικής ενότητας για τα είδη των γραμμών, δώσαμε στα παιδιά μεγάλα σχοινιά και τα παροτρύναμε να «ζωγραφίσουν» στο πάτωμα ότι θέλουν χωρίς να το αποκαλύψουν. Η υπόλοιπη ομάδα καλούνταν να μαντέψει και να ερμηνεύσει τι είναι αυτό που βλέπει. Οι ερμηνείες των παιδιών ήταν ποικίλες, διαφορετικές, πρωτότυπες και δημιουργικές, τις περισσότερες φορές χωρίς να συμπίπτουν με την ιδέα του εκάστοτε “παιδιού ζωγράφου”.

Τα παιδιά ερμήνευσαν το σχέδιο ως:

Μαλλιά που κουνιούνται, μονοπάτια…τελικά ήταν ένα δέντρο!

Το κεφάλι του Μίκι, λακκούβα που πετιούνται τα νερά…τελικά ήταν ένας φιόγκος!

Μια τρύπα, ένα αγκίστρι… τελικά ήταν ένα πηγάδι που πέφτει μέσα ένα σχοινί με τον κουβά και γύρω έχει χώμα!

Ένα πρόσωπο που έχει μόνο αφτιά, μια σακούλα… τελικά ήταν ένα δώρο με κορδέλα!

Ένας πύραυλος, ένα αεροπλάνο… τελικά ήταν ένα δελφίνι!

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο Κεραμειών Κεφαλονιάς,

το σχ. έτος 2019-2020.

Επιμέλεια άρθρου Τζούρου Βασιλική & Γιαννάκη Αικατερίνη

Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι.

Πολλές φορές οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας με τα παιδιά μέσα στο σπίτι». Δυστυχώς την παρούσα περίοδο, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊου COVID-19 και της αναγκαστικής παραμονής όλων μας στο σπίτι, το ερώτημα γίνεται τόσο επίκαιρο όσο και απαραίτητο, καθώς πρέπει όλοι να αντιδράσουμε υπεύθυνα, ψύχραιμα, αλλά και πειθαρχημένα με βάση της οδηγίες που οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε.

          Για το λόγο αυτό, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να προτείνουμε και να συγκεντρώσουμε κάποιες ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

  • Διαβάστε βιβλία και συζητήστε την ιστορία με τα παιδιά. Ζητήστε να σας ζωγραφίσουν τι τους άρεσε ή τι δεν τους άρεσε. Σκεφτείτε και συζητήστε ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία και ενθαρρύνετε τα παιδί να το ζωγραφίσει ή και να το γράψει όπως μπορεί.
  • Φτιάξτε δικές σας ιστορίες, από διάφορες εικόνες ή ακόμα και τυχαίες λέξεις. Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα βιβλίο με τη δική σας ιστορία.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε και ηλεκτρονικά το παραμύθι που θα φτιάξετε με τα παιδιά:

https://www.storyjumper.com

  • Εναλλακτικά διαβάστε παραμύθια on line, τα οποία είναι δωρεάν.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους:

https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/

34 δωρεάν παιδικά e-books για τους μικρούς μας φίλους!

ΠΑΖΛ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

  • Παίξτε παζλ που έχετε ήδη ή επιτραπέζια παιχνίδια όλοι η οικογένεια μαζί.
  • Δημιουργήστε ένα παζλ με μια δική σας εικόνα ή ακόμα και φωτογραφία. Εκτυπώστε την ή ζωγραφίστε την σε ένα χαρτί και κόψτε σε όσα κομμάτια θέλετε, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού.
  • Φτιάξτε ένα δικό σας «κυνήγι Θησαυρού», κρύβοντας κάτι στο σπίτι και με χαρτάκια που θα έχουν γρίφους ή οδηγίες ή εικόνες (και πάλι ανάλογα με την ηλικία), δώστε στα παιδιά μια περιπέτεια μέσα στο σπίτι.
  • Περιγράψτε εικόνες με αντικείμενα, επαγγέλματα, ζώα κλπ. Προσπαθήστε οι περιγραφές τόσο των παιδιών όσο και οι δικές σας να έχουν μια «αυξανόμενη δυσκολία» για να γίνεται το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον, αλλά και απαιτητικό.
  • Βρείτε λέξεις από κάποιο γράμμα – αρχηγό. Για παράδειγμα λέξεις από Α (το λέμε α και όχι άλφα, καθώς αναζητούμε την ήχο του γράμματος, καλλιεργώντας έτσι την φωνημική επίγνωση που σταδιακά θα ενισχύσει την ανάγνωση και τη γραφή), όπως αρκούδα, αλεπού, Αθήνα, αγάπη κλπ.
  • Σαν παραλλαγή μπορούμε να σκεφτούμε τι μας θυμίζει μια λέξη (προφορικός συνειρμός). Ή να βρούμε λέξεις που είναι αντίθετες, συνώνυμες κλπ. (είναι παιχνίδια που κάνουμε συχνά στο νηπιαγωγείο μας και τα παιδιά είναι εξοικειωμένα).
  • Φτιάξτε ένα ηλεκτρονικό παζλ με το πρόγραμμα με κάποια εικόνα που αρέσει στο παιδί και όσα κομμάτια θέλετε κάθε φορά:

https://www.jigsawplanet.com

  • Ενδεικτικά σας παραθέτουμε παζλ με πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους έχουμε σχολιάσει στην τάξη και τους έχουμε φτιάξει παζλ στην τάξη μας.

Πατήστε το σύνδεσμο για να παίξετε! Φτιάξαμε το κάθε παλζ με διαφορετικό αριθμό κομματιών.

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Η έναστρη νύχτα.

Φθινοπωρινό τοπίο με τέσσερα δέντρα.

Οι χαρταετοί. Δ. Μυταράς

Το τραπέζι της Σαρακοστής. Σ.Βασιλείου

Κύκλοι σε τετράγωνα. Β. Καντίνσκι

Ζωγραφική με διάφορες τεχνικές.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν διαφορετικά πράγματα, εικόνες που φτιάχνουν ιστορίες, κάτι που είδαν, άκουσαν (ναι, ακόμα και ένα μουσικό κομμάτι!), σκέφτηκαν, φαντάστηκαν, ονειρεύτηκαν. Δώστε στα παιδιά άσπρες σκέτες σελίδες που θα αφήσουν τη φαντασία τους να καλπάσει και όχι έτοιμες σελίδες στις οποίες πρέπει μόνο να ζωγραφίσουν.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά υλικά για να φτιάξετε εικόνες. Κάντε κολάζ και ζωγραφική χρησιμοποιώντας χαρτόνια, σελίδες από περιοδικά και εφημερίδες ή άλλα άχρηστα υλικά. Δώστε στα παιδιά ψαλίδι και κόλλα και αφήστε τα να δημιουργήσουν. Μπορείτε ακόμα και κούκλες ή οποιαδήποτε κατασκευή να φτιάξετε με διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι.
  • Οι εικόνες μπορούν να γίνουν και χωρίς μπογιές ή μαρκαδόρους… με ξυλάκια, κορδέλες (όπως τα παιχνίδια στο άρθρο μας για το δημιουργικό παιχνίδι) ή ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο.
  • Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν και στον υπολογιστή στο πρόγραμμα της ζωγραφικής, αλλά και σε άλλα προγράμματα που προσφέρονται δωρεάν. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

http://www.tuxpaint.org/?lang=el

Κλείνοντας, σας παροτρύνουμε να παίξετε με τα παιδιά σας! Όσο πιο πολύ μπορείτε! Ζητήστε τους να σκεφτούν και μόνα τους παιχνίδια, να πουν τις ιδέες τους, να βάλετε τους κανόνες μαζί. Παραθέτουμε κάποιες ιδέες που μας φάνηκαν ενδιαφέρουσες.

https://www.teachingtherapy.com/2019/01/blog-post_21.html?m=1

6 δωρεάν online παιχνίδια που θα φέρουν πιο κοντά το παιδί στον πολιτισμό και τις τέχνες

Δραστηριότητες για busy bags

 

Η φαντασία ιδιαίτερα των παιδιών είναι ανεξάντλητη και αυτό πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο φάρμακο στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε… Μέχρι να ξαναβρεθούν οι παρέες..και τα σχολεία να γεμίσουν πάλι χαρούμενες φωνές! Καλή δύναμη σε όλους!

Οι νηπιαγωγοί

Γιαννάκη Κατερίνα & Τζούρου Βάσω.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – μέτρα αυτοπροστασίας στο νηπιαγωγείο

Τα παιδιά στη σύγχρονη εποχή καθημερινά δέχονται, πληθώρα πληροφοριών που σχετίζονται με τη σεξουαλική ζωή και συμπεριφορά, μέσα από την τηλεόραση, διαφημίσεις, συζητήσεις κλπ. Συχνά αυτές οι πληροφορίες είναι ελλιπείς ή και λανθασμένες και υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδέψουν ή ακόμα και να φοβίσουν τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίσουν το σώμα τους, να αντιληφθούν ότι τους ανήκει και είναι απαραίτητο και να γνωρίζουν ότι πρέπει να το προστατεύουν, αλλά και με ποιους τρόπους θα το πετύχουν αυτό!

Ως επέκταση της θεματικής ενότητας ¨Ο Εαυτός μου – Το σώμα και οι λειτουργίες του” , προχωρήσαμε στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής, αλλά και της αυτοπροστασίας του εαυτού μας σε όλα τα επίπεδα. Με κατάλληλες παιδαγωγικές διαδικασίες, δραστηριότητες και παρεμβάσεις ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό με κύριο στόχο την καλλιέργεια της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των παιδιών. Η μάθηση στο νηπιαγωγείο είναι παιγνιώδης και βιωματική, ως εκ τούτου αφού αλιεύσαμε προηγούμενες γνώσεις των παιδιών σχετικά με το πώς δημιουργείται η ζωή, διαβάσαμε την πολύ όμορφη ιστορία “Που πήγε ο Σπερματούλης” …Τα παιδιά -τα περισσότερα από τα οποία είχαν πλήρη άγνοια για το θέμα- γνώρισαν με ένα τρόπο απλό, κατανοητό, τόσο αληθινό, όσο και κατάλληλο για τη ηλικία τους τρόπο, το πώς γίνονται τα παιδιά.

Στη συνέχεια περάσαμε στο θέμα της αυτοπροστασίας του σώματος, στο λεγόμενο “κανόνα του εσώρουχου”. Αρχικά για να μπορεί ένα παιδί να αντιληφθεί την παραβίαση ως κάτι που δεν είναι επιτρεπτό, θα πρέπει να γνωρίζει τα γεννητικά του όργανα και πως λέγονται. Επίσης είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό στα παιδιά ότι το άγγιγμα ή η έκθεση των γεννητικών οργάνων γίνεται μόνο κάτω από συνθήκες υγιεινής και φροντίδας μόνο από το γονέα ή από το γιατρό. Αφού , λοιπόν, γνωρίσαμε τα γεννητικά όργανα, παρακολουθήσαμε το ηλεκτρονικό παραμύθι “Η Κίκο και το Χέρι“, το οποίο εκδόθηκε από το συμβούλιο της Ευρώπης.

https://blogs.sch.gr/aigiannaki/files/2020/04/Η-Κίκο-και-το-χέρι.pdf

Πρόκειται για μια απλή ιστορία που δείχνει στα παιδιά ποίο άγγιγμα είναι σωστό και αποδεκτό και ποίο όχι, που κάνει σαφές ότι το σώμα τους ανήκει και πρέπει να αποφασίζουν εκείνα για το αν θα δεχτούν το οποιοδήποτε άγγιγμα, ακόμα και αν πρόκειται για ένα φιλί ή μια αγκαλιά και από αγαπητό πρόσωπο. Μη ξεχνάτε ότι το σημαντικό είναι το παιδί να είναι και να νιώθει ασφαλές καθώς και αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να θέσει τα όριά του και αυτά να γίνονται σεβαστά και αποδεκτά, πάντα στα πλαίσια της ευγένειας φυσικά. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι η συζήτηση για το τι αρέσει στον καθένα μας, τι δέχεται και τι όχι είναι ένα θέμα που σχεδόν καθημερινά συζητάμε εκτενώς στο σχολείο, καθώς υπάρχουν συχνά αφορμές και ευκαιρίες που κάποιο παιδί θέλει να κρατήσει το φίλο του από το χέρι, ή να δώσει ένα φιλί ή να αντιδράσει αν ενοχληθεί από κάτι που συνέβη. Στις περιπτώσεις αυτές επαναφέρουμε αυτό το θέμα και το αναλύουμε πάλι, δίνοντας βάρος στο ότι όταν θέλουμε κάτι ρωτάμε, όταν μας ενοχλεί κάτι το λέμε και μιλάμε πάντα με τις “μαγικές” (ευγενικές) μας λέξεις και τρόπους, αλλά διεκδικούμε το θέλω μας και το δίκιο μας!

Το παραμύθι αυτό, λοιπόν, έδωσε αφορμή για μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση με τα παιδιά. Εξηγήσαμε ότι είναι σημαντικό να λέμε ΟΧΙ όταν δε θέλουμε κάτι, ότι πρέπει να βάζουμε τα όριά μας, ότι αν κάποιος κάνει κάτι που δεν μας αρέσει, μας ενοχλεί, μας δυσαρεστεί, αντιδρούμε και κυρίως δεν το κρατάμε μυστικό από αυτούς που εμπιστευόμαστε (γονείς , εκπαιδευτικούς ή άλλο σημαντικό ενήλικα). Ο στόχος όλων αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση να φοβηθούν τα παιδιά, αντίθετα τα βοηθά να νιώσουν πιο ασφαλή και σίγουρα, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν και τι όχι, πως πρέπει να αντιδράσουν, τι δέχονται και τι όχι και το κυριότερο… Αν συμβεί κάτι που δεν τους αρέσει, δε φταίνε τα ίδια (αντίδραση πολύ συχνή σε παιδιά τέτοιας αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας!!!).

    Στα ευρύτερα πλαίσια των κανόνων αυτοπροστασίας διαβάσαμε και την ιστορία “Δε θα χαθώ ποτέ, μια όμορφη ιστορία που με απόλυτα κατανοητό τρόπο βοηθάει τα παιδιά, δείχνοντας τους κανόνες που πρέπει να θυμάται ένα παιδί, πώς πρέπει να αντιδράσει, τί να κάνει και τί να μην κάνει σε περίπτωση που χαθεί! Επίσης δίνει μια πολύτιμη ευκαιρία να αναφερθούμε στους “Ξένους”, ότι δεν ακολουθούμε ποτέ, ούτε εμπιστευόμαστε κάποιον που δεν ξέρουμε, ό,τι και να μας πει ή προσφερθεί να μας δώσει. Οι απαντήσεις των παιδιών (πριν αναλύσουμε παρέα το θέμα) είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και δείχνουν ξεκάθαρα την άγνοια κινδύνου αυτής της ηλικίας. Για παράδειγμα όταν ρωτήθηκαν τι θα κάνουν αν κάποιος ξένος τους προσφέρει καραμέλες ή σοκολάτα είπαν όχι, αλλά όταν ρωτήθηκαν γιατί είπαν: “Κάνει κακό στα δόντια!”. Εξηγήσαμε, λοιπόν, ότι το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τα δόντια ( που σωστά έχουν εμπεδώσει από το πρόγραμμα στοματικής υγιεινής!), αλλά ότι δεν εμπιστευόμαστε, ούτε παίρνουμε κάτι, ούτε ακολουθούμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε!

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν και να εμπεδώσουν, ήδη από αυτή τη μικρή ηλικία, πώς μπορούν και πώς πρέπει να αντιδράσουν σε διάφορες καταστάσεις που δυστυχώς στη σύγχρονη εποχή συναντάμε όλο και συχνότερα. Ελπίζω πραγματικά οι πληροφορίες αυτές να είναι αχρείαστες σε όλα τα παιδιά!

*στο άρθρο παρεμβάλλονται κάποια δείγματα από ζωγραφιές των παιδιών για το κάθε θέμα που διαπραγματευτήκαμε στην τάξη.