Ο “Μάγκας”

Ο “Μάγκας” της Πηνελόπης Δέλτα

Περίληψη

  • Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κοντά σε μια πλούσια ελληνική οικογένεια, των αρχών του αιώνα μας ζει ο Μάγκας, ένα σκυλάκι ράτσας, πολύ καaad10a0e c08e 4dbc 90ae 5afc9090c3acλομαθημένο. Κάποια στιγμή αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι των ιδιοκτητών του αλλά αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της νέας του ζωής. Εκεί θα τον συντροφέψει ένα άλλο σκυλί που ζει αδέσποτο στους δρόμους. Ο Μάγκας όμως δεν αντέχει για πολύ αυτή τη ζωή και έτσι αποφασίζει να επιστρέψει κοντά στους δικούς του. Αργότερα, θα συντροφέψει τον νεαρό κύριό του στην Ελλάδα και μαζί του θα λάβει μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα.

 

  • Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια και έδωσε τέλος στη ζωή της στις 2 Μαΐου 1941. Ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και είχε γνωρίσει εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας.

9082123Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα σε νεαρή ηλικία δημοσιεύοντας έργα της στο περιοδικό της Αλεξάνδρειας Έσο Έτοιμος. Το 1909 εκδίδεται το μυθιστόρημά της Για την Πατρίδα, την επόμενη χρονιά το Παραμύθι χωρίς όνομα και ένα χρόνο αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημα  Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου. Το 1915 εξέδωσε στην Αθήνα  τα Παραμύθια και άλλα.  Λίγο μετά την οριστική δημοσιεύονται τα διηγήματα για ενήλικες Τ’ ανεύθυνα (1921) και Η Ζωή του Χριστού (1925).

Το 1925 παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας που την κράτησε καθηλωμένη στο σπίτι για την υπόλοιπη ζωή της. Το 1935  εκδίδεται Ο Μάγκας και δύο χρόνια αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημα Στα μυστικά του βάλτου. Ήδη είχε εκδοθεί ο Τρελαντώνης (1932), στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειες των παιδικών χρόνων του μικρότερου αδερφού της. Εμπνέεται από τη θρησκευτική παράδοση, τη βυζαντινή ιστορία και το μακεδονικό αγώνα. Το έργο της ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.
  • Περιγραφή ζώου

Παρουσίαση από τον Γρηγόρη Ζερβό

7752381 orig1096771

 

 

 

 

 

 

 

  • Επίθετα
Επίθετα λέγονται οι λέξεις που μας φανερώνουν τι είδους (πώς είναι) το ουσιαστικό ή αλλιώς… μας φανερώνουν την ποιότητα ή μια ιδιότητα του ουσιαστικού.

Παράδειγμα:  Ο αυστηρός (επίθετο) δάσκαλος (ουσιαστικό) έβαλε τιμωρία τα παιδιά. ( Τι είναι ο δάσκαλος;Είναι αυστηρός)

Τι πρέπει να θυμάμαι για τα επίθετα
  • Τα επίθετα κλίνονται όπως και τα ουσιαστικά, δηλαδή έχουν πτώσεις και αριθμούς.
  • Σχηματίζουν και τα 3 γένη. Δηλαδή, η ίδια λέξη αλλάζει για να ταιριάξει και στα 3 γένη (συνήθως αλλάζει το τελευταίο κομμάτι του επιθέτου, δηλαδή η κατάληξη).
  • Τα επίθ7145990ετα χαρακτηρίζουν (φανερώνουν τι είδους είναι) κάποιο ουσιαστικό, γι’ αυτό δεν υπάρχουν μόνα τους στο λόγο. Πάντα πηγαίνουν μαζί μ’ ένα ουσιαστικό.
  • Ο τόνος στα επίθετα -κατά την κλίση- δεν κατεβαίνει σε καμία πτώση. Παραμένει στη συλλαβή που τονίζεται στην ονομαστική ενικού του αρσενικού.
  • Τα επίθετα έχουν τις ίδιες καταλήξεις που έχουν και τα ουσιαστικά. Κλίνονται όπως τα ουσιαστικά που έχουν τις ίδιες καταλήξεις. Τα χωρίζουμε σε κατηγορίες σύμφωνα με τις καταλήξεις τους. Π.χ.: ο μεγάλος κήπος – η μεγάλη πόλη – το μεγάλο μήλο.