18.Οι πολίτες που οργανώνονται σε κόμμα έχουν κοινούς πολιτικούς στόχους και κυρίως την κατάληψη της εξουσίας.Μ.18
2.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ   
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
1.Τι γνωρίζετε για τις προσωπικότητες που
απεικονίζονται εδώ σε σχέση με τα πρώτα
ελληνικά κόμματα; Μ.30
3.Ο Ντιντερό υπήρξε εκπρόσωπος του Γαλλικού διαφωτισμού. Γιατί μας ενδιαφέρει εδώ;Μ.12

4.Γ΄ΜΕΡΟΣ
Η (φιλελεύθερη) εφημερίδα Αθηνά (του Εμμ. Αντωνιάδη) … τον Ιούλιο του 1837, προσδιόριζε τα κόμματα ως «… ενώσεις ανθρώπων, οίτινες έχουν ίδια συμφέροντα, ιδίας δοξασίας, τα οποία αντίκεινται εις τα συμφέροντα και εις τας δοξασίας άλλων παρομοίων ενώσεων».
Ο κ. Ζωγράφος (έμπειρος πολιτικός με μακρά και βαθιά γνώση της πολιτικής ζωής του τόπου) υποστήριζε πως ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ελληνικά κόμματα βασιζόταν περισσότερο σε διαφορές οφειλόμενες σε συμφέροντα και σε προσωπικές σχέσεις παρά σε φρονήματα και πολιτικές αρχές. Ανάλογη στάθηκε η άποψη του Γάλλου διπλωμάτη Θ. Πισκατόρυ, γνώστη των ελληνικών προβλημάτων, όταν δήλωνε ότι δεν μπορούσε να δεχθεί την ύπαρξη «πραγματικών» κομμάτων, εφόσον δεν έβλεπε να υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές σε προβλήματα αποφασιστικής σημασίας για τη χώρα.
Κοινό χαρακτηριστικό των απόψεων αυτών είναι ότι θεωρούν τα αποκαλούμενα κόμματα ως ενώσεις βασιζόμενες από το ένα μέρος στην προσωπικότητα ενός ηγέτη με δύναμη και επιρροή και από το άλλο στις προσωπικές σχέσεις των μελών τους. Θεωρούν επίσης ότι τα «πραγματικά» κόμματα για να υπάρξουν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά πρέπει να διαθέτουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: κατά κύριο λόγο να εκπροσωπούν ιδέες, δεύτερον να έχουν δομή και οργάνωση και τρίτο οπαδούς τους οποίους να μπορούν να κατευθύνουν. Ταυτόχρονα επιδιώκουν να δείξουν ότι όλες αυτές οι προϋποθέσεις, οι απαραίτητες για την ύπαρξη και λειτουργία των κομμάτων, ήταν ανύπαρκτες στις ελληνικές πολιτικές ενώσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι για τον προσδιορισμό τους χρησιμοποιείται η επωνυμία «κόμματα».
Να σχολιάσετε την ιδεολογική κατεύθυνση των ξενικών κομμάτων σύμφωνα με την πηγή,την εικόνα και τις ιστορικές σας γνώσεις. Μ.40 |