Αρχική » ΖΕΒΡΑ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΖΕΒΡΑ

Ζέβρα

Η δεύτερη συμπεριφορά οργάνωσης είναι οι νομάδες, οι οποίοι περιφέρονται σε μεγάλες εκτάσεις σποραδικά, είτε μοναχικά είτε σε ζευγάρια.  Τα ζευγάρια πιο συχνά αποτελούνται από συγγενικά αρσενικά που έχουν αποκλειστεί από τη μητρική τους αγέλη. Ένα λιοντάρι μπορεί να αλλάξει τρόπο ζωής, οι νομάδες μπορούν να εγκατασταθούν και το αντίθετο. Τα αρσενικά περνάν από αυτό το στάδιο και κάποια δεν καταφέρνουν να προσχωρήσουν σε άλλη αγέλη. Μία θηλυκή που γίνεται νομάδας έχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να ενταχθεί σε νέα αγέλη, καθώς τα θηλυκά της αγέλης είναι συγγενικά και απορρίπτουν τις περισσότερες απόπειρες από μη συγγενικά θηλυκά να ενταχθούν στην ομάδα τους.

Τα αρσενικά που σχετίζονται με μια αγέλη τείνουν να παραμένουν στις παρυφές της περιοχής της, περιπολώντας την επικράτειά τους. Το γιατί η κοινωνικότητα έχει αναπτυχθεί στις λέαινες – η εντονότερη μεταξύ των αιλουροειδών – είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Η αυξημένη επιτυχία στο κυνήγι είναι ένας προφανής λόγος, αλλά γίνεται λιγότερο βέβαιο αν εξεταστεί: το συντονισμένο κυνήγι φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά επιπλέον εξασφαλίζει ότι τα μέλη που δεν κυνηγάνε παίρνουν μειωμένες κατά κεφαλή θερμίδες, εντούτοις, μερικά παίζουν τον ρόλο της ανατροφής των μικρών, τα οποία μπορούν να μείνουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.Τα μέλη της αγέλης συνήθως τείνουν να παίζουν τον ίδιο ρόλο στα κυνήγια. Η υγεία των κυνηγών είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση της αγέλης και είναι οι πρώτοι που καταναλώνουν τη λεία επί τόπου. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν την πιθανή επιλογή συγγενών (είναι καλύτερο να μοιράζεται το φαγητό με ένα συγγενικό λιοντάρι παρά με ένα ξένο), προστασία των νεογνών, διατήρηση της περιοχής, και ατομική ασφάλεια απέναντι σε τραυματισμό και πείνα

Ο άγριος συγγενής του αλόγου και του γαιδάρου με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα τους. Η εμφάνισή του μοιάζει με του αλόγου. Έχει ύψος 1,25 μέτρα , μήκος 2,20 μέτρα και βάρος 220-230 κιλά.

Το κεφάλι της είναι σχετικά μικρό με ευκίνητα αυτιά και  κοντή χαίτη. Είναι ζώο χορτοφάγο όπως και τα άλογα.
Οι ζέβρες είναι κοινωνικά ζώα. Ζουν σε οικογένειες που αποτελούνται από έναν αρσενικό και 5-6 θηλυκές με τα μικρά τους. Οι οικογένειες ανήκουν σε μεγάλες αγέλες των 100 και πλέον ατόμων.
Τα  θηλυκά μιάς οικογένειας μετά απο κυοφορία ενός χρόνου γεννάνε ένα μικρό που θα μείνει κοντά στη μητέρα του  για περισσότερο από έναν χρόνο.
Πολλές φορές σχηματίζουν αγέλες με άλλα ζώα (στρουθοκάμηλους, αντιλόπες κλπ) για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους εχθρούς τους (τα σαρκοφάγα ζώα). Για παράδειγμα , οι στρουθοκάμηλοι λόγω του ύψους τους εντοπίζουν πρώτοι τον εχθρό και ειδοποιούν με ένα σφύριγμα τα υπόλοιπα ζώα.

Υπάρχουν τρία είδη ζέβρας: οι πεδινές, οι βουνίσιες και η Grevy, που είναι το μεγαλύτεροείδος.
Μήπως γνωρίζετε;; Οι ζέβρες είναι άσπρες με μαύρες ρίγες ή μαύρες με άσπρες ρίγες;;;
Η σωστή απάντησηείναι ότι η ζέβρα είναι μαύρη κι έχει άσπρες ρίγες.Αυτό τουλάχιστον έδειξαν εμβρυολογικά στοιχεία.Οι ρίγες έχουν διαφορετικάσχέδια, που είναι μοναδικές για το κάθε ζώο, κάτι σαν τα ανθρώπινα δαχτυλικά αποτυπώματα.
Οι ζέβρες στα πεδινά μέρη έχουν είκοσι ρίγες, ενώ στα ορεινά τριάντα.  Η ζέβρα Grevy, το μεγαλύτερο είδος, που είναι και απειλούμενοέχει ογδόντα ρίγες. Οι ραβδώσεις ενός εμβρύου έχουν πάχος 0,4 χιλιοστά.Οι ραβδώσειςχρησιμεύουν στο ζώο ως καμουφλάζΟι κάθετες γραμμές τη βοηθούν να κρύβεται στο γρασίδι. Αυτό φαίνεται λίγο παράλογο, αφού το γρασίδιδεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Αν όμως σκεφτούμε ότι ο κυριότερος θηρευτήςτης ζέβρας, το λιοντάρι, έχει αχρωματοψία, τότε αποκτά νόημα.
Μια άλλη θεωρίαυποστήριζε ότι, επειδή οι ζέβρες ζουν σε αγέλες, οι λωρίδες μπερδεύουν τα αρπακτικά ζώα. Πως γίνεται αυτό;;; Ένας αριθμός ζεβρών που στέκονται ή κινούνται κοντά η μία με την άλλη μπορεί να μπερδέψουν ένα λιοντάρι, που βρίσκεται μπροστά σε έναν τοίχο από ασπρόμαυρεςγραμμές κι έτσι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα ζώογια να επιτεθεί. Η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε. Ο μηχανισμός σύγχυσης του αντιπάλου δεν λειτουργεί μέσα στη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας κυνηγούν τα λιοντάρια, οι κυριότεροι εχθροίτης ζέβρας.
Η πιο αξιόπιστηθεωρία είναι αυτή που υποστηρίζει ότι οι ραβδώσειςτης ζέβρας την προστατεύουν από τη μύγα τσε τσε. Οι ζέβρες που ζουν σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μύγες έχουν περισσότερες ρίγες, απ’ όσες ζουν σε περιοχές απομακρυσμένες από το πεδίο δράσης της μύγας. Η εξήγηση βρίσκεται στο μάτιτου εντόμου, στον τρόπο κατασκευής του. Η μύγα τσε τσε βλέπει μονοχρωματικές επιφάνειες. Τα σχήματα στο σώμα της ζέβραςδημιουργούν σύγχυση στο έντομο.
Έχουν εξαιρετική όρασηκαι πιστεύεται ότι μπορούν να δουν τα χρώματα. Επίσης έχουν νυχτερινή όραση, αν και δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όσων των θηρευτώντους.
Έχουν εξαιρετική ακοή και μπορούν, όπως τα άλογα και τα άλλα οπληφόρα, να στρέψουν τα αυτιά τους προς κάθε κατεύθυνση. Έχουν ακόμα έντονες τις αισθήσειςτης γεύσης και της όσφρησης.
Κοιμούνταιόρθιες, όπως τα άλογα, και μόνο όταν γύρω τους υπάρχουν άλλα ζώα για να τις προειδοποιήσουν για ενδεχόμενο κίνδυνο, από αρπακτικάζώα.
Ποτέ δεν έχουν εξημερωθεί, αν κι έχουν γίνει προσπάθειες. Οι περισσότερες δεν απέδωσαν λόγω της φύσης της. Η ζέβρα είναι απρόβλεπτη και πανικοβάλλεταιόταν πιεστεί.
Κοιμούνται όρθιες, όπως τα άλογα, και μόνο όταν γύρω τους υπάρχουν άλλα ζώα για να τις προειδοποιήσουν για ενδεχόμενο κίνδυνο, από αρπακτικά ζώα.
Ποτέ δεν έχουν εξημερωθεί, αν κι έχουν γίνει προσπάθειες. Οι περισσότερες δεν απέδωσαν λόγω της φύσης της. Η ζέβρα είναι απρόβλεπτη και πανικοβάλλεταιόταν πιεστεί.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση