ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
O Γορίλας είναι γένος μεγαλόσωμων ανθρωπιδών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από όλα τα πρωτεύοντα που ζουν σήμερα.
Η εμφάνιση του γορίλα είναι εντυπωσιακή λόγω του όγκου του σώματός του. Τα αρσενικά έχουν ύψος 1,80 μέτρα και ζυγίζουν συνήθως 160 κιλά, αλλά μπορούν να φτάσουν και σε βάρος 300 κιλών. Τα θηλυκά είναι μικρότερα, με βάρος γύρω στα 70 κιλά. Ο γορίλας έχει μικρά αφτιά, κολλητά στο κρανίο, πεπλατυσμένη μύτη με μεγάλα ρουθούνια, ενώ τα μάτια του βρίσκονται βαθιά στις οφθαλμικές κόγχες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το σώμα του καλύπτεται με μαυριδερό τρίχωμα, το οποίο γίνεται ασημόχρωμο στη ράχη των ενήλικων αρσενικών. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κυνόδοντες και φέρουν στο κρανίο μια οστέινη απόφυση, το βρεγματικό έπαρμα, πάνω στο οποίο προσφύονται οι μεγάλοι μασητήριοι μυς των γνάθων. Φέρει πυκνό τρίχωμα στο κεφάλι, που κατεβαίνει στις πλευρές του ρύγχους και φτάνει στον λαιμό, ενώ το πρόσωπο και το στήθος του είναι άτριχα.
ΤΡΟΦΗ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετακινούνται στο δάσος αναζητώντας φρούτα, σαρκώδεις βλαστούς και φύλλα, απαραίτητα για τη διατροφή τους. Το βράδυ ετοιμάζουν πρόχειρα καλύμματα από φύλλα και κλαδιά. Τα ενήλικα αναπαύονται ξαπλωμένα στο έδαφος, ενώ τα μικρά και μερικά θηλυκά κοιμούνται σε φωλιές, που κατασκευάζουν ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων.
ΕΙΔΗ ΓΟΡΙΛΩΝ
Ο ανατολικός γορίλλας είναι ένα εξαιρετικά απειλούμενο είδος του γένους Γορίλλας και το μεγαλύτερο ζωντανό πρωτεύον. Προς το παρόν, το είδος υποδιαιρείται σε δύο υποείδη. Ο ανατολικός γορίλλας των πεδινών ή ο γορίλλας του Grauer είναι πιο πυκνοκατοικημένοι, με περίπου 3.800 άτομα.απειλούμενο είδος του γένους Γορίλλας και το μεγαλύτερο ζωντανό πρωτεύον. Προς το παρόν, το είδος υποδιαιρείται σε δύο υποείδη.
Ο δυτικός γορίλας είναι το ένα από τα δύο είδη γορίλα που υπάρχουν στις μέρες μας. Δεν παρουσιάζει σημαντικές διάφορες εξωτερικά με τον ανατολικό γορίλα, εκτός από κάποιες διάφορες όσον αφορά το κρανίο και τα δόντια