•Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

 

Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη βυθίζοντας σε θλίψη και αγωνία τις οικογένειές τους. Όσο περνάει ο καιρός το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των παιδιών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους αριθμούς να μιλάνε από μόνοι τους.

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το πρόβλημα αυτό και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους. Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τότε τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2012), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 13.455 παιδιά στη Ρωσία μόνο για το 2012.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν και  επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει βοηθήσει σημαντικά με το έργο του και τη δράση του στις εξαφανίσεις μικρών παιδιών και δίνει πάντα τις συμβουλές του για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση.

1. Βρες την πιο πρόσφατη φωτογραφία και ανάφερε ΑΜΕΣΑ την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ.
2. Επικοινώνησε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβεις τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης.
3. Να θυμηθείς αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
4. Έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο; Που έχει πάει; Με ποιόν μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
5. Έχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
6. Επικοινώνησε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανά να είναι κάπου που νοιώθει ασφάλεια.
7. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του. Μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεσαι και το ψάχνεις.

Τι πρέπει να ξέρει το παιδί σας λοιπόν αν χαθεί;

Πρέπει να ξέρει ακριβώς το όνομα των γονιών και τον αριθμό τηλεφώνου τους. Αν ρωτήσετε πολλά παιδιά κάτω από την ηλικία των 3 τα ονόματα των γονιών τους θα σας πουν «μαμά» και «μπαμπά». Επαναλάβετε πολλές φορές τα ονοματεπώνυμά σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας έτσι ώστε να το θυμάται σε περίπτωση που του συμβεί κάτι.

Να μένουν πάντα κοντά σε έναν ενήλικα. Ο κανόνας είναι: Αν τα βλέπετε, τότε σας βλέπουν. Αυτό βοηθάει τα παιδιά σας να μην χαθούν από κοντά σας.

Αν χαθείς, σταμάτα εκεί που είσαι και φώναξε. Μπορεί να έχουμε πει στα παιδιά μας να μην φωνάζουν αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Κάντε εξάσκηση και σε αυτό. Βάλτε τους να φωνάζουν «μαμά» «μπαμπά» ξανά και ξανά. Πρέπει να γνωρίζουν πως το να φωνάζουν δυνατά θα  βοηθήσει εσάς να τους ακούσετε και να ξέρετε που είναι.

Να βρει μια μαμά με παιδιά και να ζητήσει  βοήθεια. Εδώ χρειάζεται να ξέρει το όνομα και το τηλέφωνό σας επειδή αυτή η μαμά πρέπει να σας τηλεφωνήσει. Βέβαια μπορεί να ρωτήσετε:» Γιατί να μην ρωτήσουν έναν μπαμπά με παιδιά;» Επειδή είναι η ασφαλέστερη επιλογή στατιστικά σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές ασφαλείας. Αν το παιδί σας βρίσκεται σε ένα κατάστημα τότε πείτε του να βρει ένα άτομο στο ταμείο και να ζητήσει βοήθεια.

Τέλος, πρέπει το παιδί σας να γνωρίζει πως και να χαθεί εσείς θα το βρείτε αρκεί να θυμάται όλες τις συμβουλές που του δώσατε. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να του μιλήσετε για τα παιδιά που έχουν χαθεί και δεν βρίσκονται ποτέ. Ακόμη δεν πρέπει να κρύβονται όταν φοβηθούν και να μην ψάχνουν όλη την περιοχή για να σας βρουν αλλά να  μείνουν εκεί που είναι. Και να χαθεί, μη το τιμωρήσετε ή το χτυπήσετε γιατί θα μείνει στην ψυχή του σαν μια τραυματική εμπειρία.

Ένα παιδί εξαφανίζεται ανά δύο λεπτά στην Ευρώπη.

Επεξεργαστήκαμε το Παραμύθι “ΜΗΝ ΠΑΣ ΦΩΚΑΚΙ!

CatalogueItem.0451919