•Άρση της μάσκας στις εκπαιδευτικές δομές από 1 Ιουνίου 2022

maskes 2

Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, αίρεται η   υποχρεωτική  χρήση της  μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από αύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικEές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Πηγή: esos

•Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

 

Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη βυθίζοντας σε θλίψη και αγωνία τις οικογένειές τους. Όσο περνάει ο καιρός το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των παιδιών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους αριθμούς να μιλάνε από μόνοι τους.

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το πρόβλημα αυτό και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους. Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τότε τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2012), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 13.455 παιδιά στη Ρωσία μόνο για το 2012.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν και  επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει βοηθήσει σημαντικά με το έργο του και τη δράση του στις εξαφανίσεις μικρών παιδιών και δίνει πάντα τις συμβουλές του για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση.

1. Βρες την πιο πρόσφατη φωτογραφία και ανάφερε ΑΜΕΣΑ την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ.
2. Επικοινώνησε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβεις τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης.
3. Να θυμηθείς αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
4. Έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο; Που έχει πάει; Με ποιόν μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
5. Έχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
6. Επικοινώνησε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανά να είναι κάπου που νοιώθει ασφάλεια.
7. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του. Μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεσαι και το ψάχνεις.

Τι πρέπει να ξέρει το παιδί σας λοιπόν αν χαθεί;

Πρέπει να ξέρει ακριβώς το όνομα των γονιών και τον αριθμό τηλεφώνου τους. Αν ρωτήσετε πολλά παιδιά κάτω από την ηλικία των 3 τα ονόματα των γονιών τους θα σας πουν «μαμά» και «μπαμπά». Επαναλάβετε πολλές φορές τα ονοματεπώνυμά σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας έτσι ώστε να το θυμάται σε περίπτωση που του συμβεί κάτι.

Να μένουν πάντα κοντά σε έναν ενήλικα. Ο κανόνας είναι: Αν τα βλέπετε, τότε σας βλέπουν. Αυτό βοηθάει τα παιδιά σας να μην χαθούν από κοντά σας.

Αν χαθείς, σταμάτα εκεί που είσαι και φώναξε. Μπορεί να έχουμε πει στα παιδιά μας να μην φωνάζουν αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Κάντε εξάσκηση και σε αυτό. Βάλτε τους να φωνάζουν «μαμά» «μπαμπά» ξανά και ξανά. Πρέπει να γνωρίζουν πως το να φωνάζουν δυνατά θα  βοηθήσει εσάς να τους ακούσετε και να ξέρετε που είναι.

Να βρει μια μαμά με παιδιά και να ζητήσει  βοήθεια. Εδώ χρειάζεται να ξέρει το όνομα και το τηλέφωνό σας επειδή αυτή η μαμά πρέπει να σας τηλεφωνήσει. Βέβαια μπορεί να ρωτήσετε:» Γιατί να μην ρωτήσουν έναν μπαμπά με παιδιά;» Επειδή είναι η ασφαλέστερη επιλογή στατιστικά σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές ασφαλείας. Αν το παιδί σας βρίσκεται σε ένα κατάστημα τότε πείτε του να βρει ένα άτομο στο ταμείο και να ζητήσει βοήθεια.

Τέλος, πρέπει το παιδί σας να γνωρίζει πως και να χαθεί εσείς θα το βρείτε αρκεί να θυμάται όλες τις συμβουλές που του δώσατε. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να του μιλήσετε για τα παιδιά που έχουν χαθεί και δεν βρίσκονται ποτέ. Ακόμη δεν πρέπει να κρύβονται όταν φοβηθούν και να μην ψάχνουν όλη την περιοχή για να σας βρουν αλλά να  μείνουν εκεί που είναι. Και να χαθεί, μη το τιμωρήσετε ή το χτυπήσετε γιατί θα μείνει στην ψυχή του σαν μια τραυματική εμπειρία.

Ένα παιδί εξαφανίζεται ανά δύο λεπτά στην Ευρώπη.

Επεξεργαστήκαμε το Παραμύθι “ΜΗΝ ΠΑΣ ΦΩΚΑΚΙ!

CatalogueItem.0451919

•Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

.jpg

Η 20η Μαΐου έχει οριστεί, έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα μέλισσας. Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της μέλισσας και της μελισσοκομίας και να τονισθεί η αναγκαιότητα προστασίας όλων των επικονιαστών. Η ημερομηνία αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας και θαύμαζε τις μέλισσες για την ικανότητα τους να εργάζονται τόσο σκληρά.

Οι μέλισσες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο κυρίως για τα προϊόντα που παράγονται από αυτές και αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσε το μέλι που παράγουν οι μέλισσες ως τροφή αλλά και ως φάρμακο. Στην συνέχεια εκτίμησε το κερί από το οποίο παράγεται πλήθος προϊόντων. Αργότερα ασχολήθηκε με τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης όπως τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες ως ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής, την πρόπολη για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες, τον βασιλικό πολτό για την μεγάλη του συνεισφορά στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς επίσης και το δηλητήριο της μέλισσας.

Η συνεισφορά των μελισσών στην υγεία και την διατροφή του ανθρώπου είναι αναγνωρισμένη, ωστόσο αποτελεί ένα μικρό κομμάτι των αγαθών που αυτή μας προσφέρει. Η μεγαλύτερη συμβολή των μελισσών είναι η επικονίαση των φυτών, δηλαδή η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται γονιμοποίησή τους. Σχεδόν τα 3/4 των καλλιεργούμενων ειδών στον κόσμο εξαρτώνται κυρίως από τις μέλισσες (και από άλλους επικονιαστές). Οπωροφόρα δέντρα, λουλούδια, βότανα, θάμνοι οφείλουν την ύπαρξη τους σε αυτήν. Μέσω της επικονίασης οι μέλισσες συμβάλλουν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην αύξηση της παραγωγής των τροφίμων καθώς και στην επισιτιστική ασφάλεια.

Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των μελισσών και των υπόλοιπων επικονιαστών στην Ευρώπη σε ποσοστό περίπου 75%. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων (με κυριότερη την χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκων, τα οποία δρουν αρνητικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και στο αναπαραγωγικό σύστημα των εντόμων), οι εντατικές γεωργικές πρακτικές και η κλιματική αλλαγή είναι οι κυριότεροι παράγοντες εξαφάνισης των μελισσών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε όλοι τις μέλισσες και την μελισσοκομία. Η πολιτεία και η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να αντιλάμβανεται την αναγκαιότητα αυτήν και προσπαθεί να συμβάλλει στην προστασία τους (όπως για παράδειγμα η απαγόρευση νεονικοτινοειδών φαρμάκων στην ΕΕ).

 Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε τις μέλισσες;

  1. Αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα

2.Προτιμάμε βιολογικά προϊόντα

  1. Καλλιεργούμε μελισσοκομικά φυτά
  2. Κάνουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας φιλικό προς τις μέλισσες
  3. Δεν καταστρέφουμε τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά
  4. Τοποθετούμε πάντα λίγο νερό σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες
  5. Φτιάχνουμε μία φωλιά για μέλισσες αλλά και για άλλα ωφέλιμα έντομα
  6. Αν έχεις χωράφι, μην το οργώνεις ολόκληρο
  7. Ακολούθησε πίστα τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις φυτοφάρμακα
  8. Απόφυγε τα συστημικά φυτοφάρμακα και αυτά που περιέχουν νεονικοτινοειδή

 

 «Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν,

η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής».

   Αϊνστάιν

Η Κατασκευή μας

 

DSCN4036

 

Σας ευχαριστούμε μελισσούλες!!!

•Ημέρα Μνήμης

 

19 η Μαΐου…

  δεν ξεχνώ

ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

genoktonia

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 19141923[1]. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση[2], η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.[3]. Ο αριθμός των θυμάτων έχει πολύπλευρα αναδειχτεί και αναγνωριστεί σε πάνω από 300.000[4], ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Ποντίων στη Μαύρη Βίβλο του κάνει αναφορά σε 353.000 θύματα[5], αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές[6][7][8][9][10][11][12], ενώ μεμονωμένες πηγές υπολογίζουν τα θύματα σε περίπου 100-150 χιλιάδες άτομα.[13] Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ)[14] και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ποντίων κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής εις βάρος των Ελλήνων ή γενικότερα των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.[15][16] [17][18][19]

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».[20] Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος». Πέρα από το ελληνικό κράτος ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία από την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα πολιτείες των ΗΠΑ (Φλόριντα[21]ΤζώρτζιαΜασαχουσέτηΝιου ΤζέρσεϊΝέα ΥόρκηΠενσυλβάνιαΝότια ΚαρολίναΡόουντ Άιλαντ και από τις 11/9/2019 Καλιφόρνια[22][23], ενώ υπάρχει σαφής αναφορά -κατά κάποιο τρόπο αναγνώριση- σε γενοκτονία Ελλήνων και από την πολιτεία της Αλαμπάμα[24]), τη βουλή της αυστραλιανών πολιτειών της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας[25][26], την Αυστρία[27] (ακολουθούμενη λίγες ημέρες αργότερα από το Δήμο της Βιέννης) και την Ολλανδία[28]. Στο Καναδά οι πόλεις Οττάβα και Τορόντο έχουν αναγνωρίσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας.
Η Ποντιακή γενοκτονία έχει οριστεί και αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), ενώ έχει τύχει αναγνώρισης και από αρκετές διεθνείς οργανώσεις και φορείς, όπως οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες Φοιτητές[29]. Τέλος ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ κάνουν αναφορά σε γενοκτονία κατά Ελλήνων

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ!

•Η γιορτή της μητέρας – Χρόνια πολλά μαμά, μανούλα, μητέρα, μάνα…

ΜΗΤΕΡΑΣ1 800x480

       Μητέρα: η πιο όμορφη λέξη στα χείλη της ανθρωπότητας.

       “Kahlil Gibran”

Η γιορτή της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της

μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την

δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

δωράκια για τη μαμά μας!

IMG 20220506 075046 IMG 20220506 081321

IMG 20220506 090721 IMG 20220506 090958

Η ΜΑΜΑ

IMG 20220506 131348

Τα νήπια είπαν τραγούδια στις ΜΑΝΟΥΛΕΣ!

IMG 20220506 125755 IMG 20220506 125914

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!!

•Επιμορφωτική Συνάντηση

Στις 4/05/2022 ημέρα Τετάρτη πραγματοποιήθηκε απογευματινή επιμορφωτική συνάντηση με τους γονείς του 9ου Νηπιαγωγείου, στα πλαίσια υλοποίησης του σχεδίου  δράσης “Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο  στο Δημοτικό”. Συμμετείχε η κ. Μάρθα Τζάφου Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Δράμας “ΔΡΑΣΗ” με εισήγησή της και ο Δ/ντης του 7ου Δημοτικού Σχολείου κ. Χρήστο Συμεωνίδη.

Η συνάντηση υπήρξε πολύ εποικοδομητική γιατί απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα και οι απορίες των γονέων.

IMG 20220504 184816 IMG 20220504 182041

IMG 20220504 182057 IMG 20220504 184835

IMG 20220505 072056 IMG 20220505 072115