•Αλλαγές στα πρωτόκολλα για τα σχολεία-Παραμένει η μάσκα, τι ισχύει για μαθητές-εκπαιδευτικούς

Χάρτης αντιμετώπισης

της νέας κατάστασης από 3.5.2022 σύμφωνα με το ΦΕΚ.

279467712 10229754222626297 3708666054896616611 nΠηγή: Κολλιόπουλος Δημήτρης

 

Αναλυτικά τα νέα πρωτόκολλα για την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά του κορονοϊού στα σχολεία

Με νέα πρωτόκολλα θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία και στις πάσης φύσεων εκπαιδευτικές δομές, μετά το Πάσχα. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε με ανακοίνωση τα νέα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούν τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού και εφαρμόζονται μετά και την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών.

Πιο συγκεκριμένα στα σχολεία θα διατηρηθεί η υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όμως οι τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self test) «φεύγουν» για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη.

Στα πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα κολλέγια, οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος, ενώ οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο. Να αναφερθεί πως και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Οι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται σε ισχύ μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ειδικότερα:

Στα σχολεία:

  • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
  • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.)

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
  • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. (Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.)

Στα Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Κολλέγια:

  • Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. (Ειδικά για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τετάρτη.)
  • Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.
  • Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.
  • Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.
  • Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.
  • Διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Η υπευθυνότητα που έχει επιδείξει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τόσο ως προς την τήρηση των μέτρων όσο και ως προς την ανταπόκριση στον εμβολιασμό, αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία. Ο εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη ασπίδα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: Alfavita

•Σάββατο του Λαζάρου: Κάλαντα και έθιμα, Λαζαρίνες και «λαζαράκια»

lazaris2013 3 7 1

Το Σάββατο του Λαζάρου, το έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα. Εξ αυτών τα κάλαντα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες». Από την προηγούμενη ημέρα έχουν συλλέξει άνθη και με αυτά έχουν στολίσει καλαθάκια με τα οποία γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν.

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδιά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους.

kalada lazarou lazarines 666x399

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια» λέγοντας «Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» αφού σύμφωνα με τις δοξασίες ο Λάζαρος είχε παραγγείλει πως «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…» Στα «λαζαράκια» έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

d93532bcc039fb499ab6deddd295471b L

ΥΛΙΚΑ:

-1 ποτήρι λάδι [καλαμποκέλαιο]
-1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
-1 ποτήρι ζάχαρη
-1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-2 βανίλιες
-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
-1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο σκόνη.
-ξύσμα από ένα πορτοκάλι..
-γαρυφαλάκια για τα μάτια του Λάζαρου…

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η παρασκευή είναι πολύ εύκολη. Δεν έχετε παρά να χτυπήσετε την ζάχαρη με το λάδι και να προσθέσετε το αλεύρι με τα μυρωδικά και στο τέλος την πορτοκαλάδα με την σόδα…Ζυμώνετε σε μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και πλάθετε τα λαζαράκια. Ψήνετε για 15 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν…

Τα Κάλαντα του Λαζάρου

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου ’φέρε χαρτί και κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.

Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,
κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.

Μάθαμε  τα κάλαντα του Λάζαρου, τα τραγουδήσαν οι μαθητές μας στους γονείς.

IMG 20220415 125921

•Δράσεις «Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό»,

Επίσκεψη των μαθητών της Α΄ Τάξης με τη δασκάλα τους και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου για να μας πουν τα κάλαντα  του Λάζαρου .Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή δώρων και κερασμάτων.

IMG 20220415 102838 IMG 20220415 102030

IMG 20220415 102453 IMG 20220415 102857

IMG 20220415 090616 IMG 20220415 104820

Μετά από πρόσκληση  της κα Τζάφου Μάρθας, Κοινωνική Λειτουργό της Δράσης (Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Π.Ε. Δράμας ), τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου «Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό», της Moore-Mallinos Jennifer, να αναλύσουν το θέμα της μετάβασης στο Δημοτικό Σχολείο, να θέσουν ερωτήματα και να εκφραστούν δημιουργικά μέσω της ζωγραφικής.

IMG 20220414 102318 IMG 20220414 103755 IMG 20220414 105403

IMG 20220414 105606 IMG 20220414 111309 IMG 20220414 111255

IMG 20220414 111152  IMG 20220414 114109

Πρόσκληση παππού νηπίου ,ο οποίος μίλησε στους μαθητές μας για τα σχολικά του χρόνια.IMG 20220413 113130

IMG 20220413 114008 IMG 20220413 114123 

IMG 20220413 115308 IMG 20220413 115535

Διδακτική επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο ,όπου η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής πραγματοποίησε παιχνίδια στην αυλή του σχολείου για τα νήπια και τους μαθητές της Α΄ Τάξης. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές.

IMG 20220404 104641 IMG 20220404 102842 IMG 20220404 102849

IMG 20220404 102805 IMG 20220404 104634 IMG 20220404 103452

 

IMG 20220404 103644 IMG 20220404 103641 IMG 20220404 102849

IMG 20220404 105229 IMG 20220404 105208

 

 

•2 Απριλίου, Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια μέρα Παιδικού βιβλίου. Διάλεξαν την ημερομηνία αυτή, γιατί τότε γεννήθηκε ένας μεγάλος παραμυθάς, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κάθε χρόνο, μια διαφορετική χώρα αναλαμβάνει να δημιουργήσει μια αφίσα και ένα μήνυμα, που μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες.

Η φετινή αφίσα 2022

Η χώρα που έχει αναλάβει τη δημιουργία της

αφίσας είναι ο Καναδάς

DYPOu KtcHXNMg

Το μήνυμα της φετινής χρονιάς

“Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να

πετάς ψηλά κάθε μέρα”

 Το μήνυμα έγραψε ο  συγγραφέας Richard Van

Camp.

iSlDGRmYG2vENh

TtTyAKEpZhYgvt 2sTRW MOPs8f2q

Βραβευμένη με όσκαρ Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους με θέμα: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011). Αφορά την αξία του βιβλίου και της λογοτεχνίας

Οι σελιδοδείκτες μας

DSCN3902

DSCN3906 DSCN3907

•Πρωταπριλιά

 

prwtaprilia

πρωταπριλιά : γιατί λέμε ψέματα σήμερα?  πως ξεκίνησε το έθιμο ?

το έθιμο της πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη…… υπάρχουν διάφορες εκδοχές με τον χρόνο και τον τόπο που γεννήθηκε το έθιμο………μια εκδοχή είναι ότι ξεκίνησε από τους Κέλτες και μια δεύτερη, ότι ξεκίνησε από την Γαλλία ( που θεωρείται και η πιο βάσιμη ιστορικά )……… το έθιμο αυτό ήρθε στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε……. λέμε μικρά-αθώα ψεματάκια με σκοπό να ξεγελάσουμε το “θύμα” μας……… σε κάποιες μάλιστα περιοχές της Ελλάδας , θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλον, θα έχει την τύχη με το μέρος του, την υπόλοιπη χρονιά, ενώ το “θύμα”…… θα έχει γουρσουζιά…….

τηρώντας το έθιμο της πρωταπριλιάς……..είπαμε τα δικά μας ψεματάκια
γελάσαμε, διασκεδάσαμε και υποσχεθήκαμε, ότι ψέματα επιτρέπεται να λέμε μόνο σήμερα………