•Self test στα φαρμακεία από σήμερα Τετάρτη: Πως θα τα πάρουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Από σήμερα Τετάρτη (30.03.2022) και έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται τρία δωρεάν self τεστ από τα φαρμακεία.

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη  30 Μαρτίου έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, τρία (3) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 4 Απριλίου έως και 15 Απριλίου 2022 και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.

Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, ο οποίος θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Οι ημερομηνίες που μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και θα  καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19 είναι :

Δευτέρα 4 Απριλίου

Δευτέρα 11 Απριλίου

Δευτέρα 2 Μαϊου

Ωστόσο μαθητές και εκπαιδευτικοί οφείλουν να κάνουν αυτή την Πέμπτη 31 Μαρτίου το τελευταίο self test της τρέχουσας εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

– Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

– Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

– Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

•22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

pagkosmia mera nerou 1200x640

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

«Η Φύση για το Νερό» επικεντρώνεται στις λύσεις που μας παρέχει η φύση για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες, την ξηρασία και την μόλυνση των υδάτων. Λύσεις όπως η δενδροφύτευση για την ενίσχυση των δασών, η αποκατάσταση των υγροτόπων, η διάνοιξη και αποκατάσταση φυσικών ρεμάτων, καθώς και η κατασκευή πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό, είναι βιώσιμες και οικονομικά συμφέρουσες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο κύκλος του νερού, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.

 

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

 

Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.

2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.

400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

DSCN3632

DSCN3633 DSCN3634

DSCN3635

 

 

•Γίνε Νονός 2022 -Τοίχος της Καλοσύνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Πασχαλινή δράση “Γίνε νονός 4

Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο Εθελοντών “Ο Τοίχος της Καλοσύνης Δράμας”, διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά την πρωτότυπη δράση “Γίνε Νονός“. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, κάθε παιδί σε ανάγκη εκφράζει την επιθυμία του για κάποιο πασχαλινό δώρο και στη συνέχεια, αφού δημιουργηθεί η λίστα  με τις συνολικές επιθυμίες, οι ανώνυμοι “νονοί” καλοσύνης επικοινωνούν μαζί μας ώστε να τους ενημερώσουμε σχετικά με το δώρο που μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Ταυτόχρονα προτρέπουμε το δώρο να συνοδεύεται από ευχές και μηνύματα αγάπης, πάντα διαφυλάττοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ανώνυμου νονού.

 

Με το παρόν δελτίο τύπου προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα να συμμετέχουν στην Πανελλαδική αλυσίδα αγάπης του Σωματείου μας με το να γίνουν οι μαθητές μιας τάξης νονοί της καλοσύνης και να εκπληρώσουν την επιθυμία ενός παιδιού για κάποιο πασχαλινό δώρο, χαρίζοντας έτσι μεγάλες στιγμές ευτυχίας στο πρόσωπο και την καρδιά του. Πιστεύουμε ότι η διάδοση της αξίας του εθελοντισμού στα σχολεία μέσα από δράσεις, όπως το «Γίνε νονός» θα συμβάλλει, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να καλλιεργήσουν το αίσθημα της ενσυναίσθησης και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να καταλάβει καλύτερα τις ανάγκες ενός παιδιού, πέρα από τους συνομήλικούς του.

 

Το Σωματείο μας σε συνεργασία με τις 5 Κοινωνικές Υπηρεσίες του Ν. Δράμας  (Δράμας, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου) και το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δράμας, διατηρώντας πάντοτε την ανωνυμία και των δυο πλευρών, προσπάθησαν και φέτος 100 παιδιά σε ανάγκη να παραλάβουν έγκαιρα το δώρο της επιθυμίας τους. Η απήχηση της δράσης ήταν πρωτοφανής και η ανταπόκριση του κόσμου από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού άκρως συγκινητική, με αποτέλεσμα οι επιθυμίες των παιδιών να καλυφθούν σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας. Έτσι, προκειμένου να μοιράσουμε απλόχερα χαμόγελα σε ακόμα περισσότερα παιδιά, που έχουν ανάγκη, η δράση αποκτά Πανελλήνια εμβέλεια, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τις επιθυμίες των παιδιών από τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης, Θράκης και Κρήτης, καθώς και των μελών του Συλλόγου Φίλων ΑΜΕΑ Σουφλίου και Περιφέρειας «Νήμα Ζωής». Ως αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των παιδιών που θα λάβουν το πασχαλινό δώρο της επιλογής τους ανέρχεται στα 200 με ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της δράσης και προσθήκης ακόμα περισσότερων παιδιών.

 

Όσοι επιθυμούν να γίνουν “νονοί” καλοσύνης, μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες σχετικά με την επιλογή του δώρου και την παράδοσή του, στα τηλέφωνα του “Τοίχου”: 6945233637 & 6981322003, όπως επίσης και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: thewallofkindnessdrama@gmail.com, καθώς και μέσω μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Facebook: Ο τοίχος της καλοσύνης – Δράμα και στο Instagram: @toixoskalosynhs_drama

Η δράση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 4 Απριλίου.

 

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον, τη στήριξη και την καλή διάθεση, χαρίζοντας μαζί και φέτος το Πάσχα δώρα και χαρούμενες ευχές στους μικρούς μας φίλους, ειδικά  σε εκείνους που το χρειάζονται πραγματικά.

Με εκτίμηση,
Το Σωματείο Εθελοντών του Τοίχου της Καλοσύνης Δράμας

Νονός κύρια αφίσα 1

• ΧΟΠΑ Ήρωες 112

Μία Δεξιότητα Ζωής για τους μικρούς μας μαθητές…!!! Γινόμαστε «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»…!!! Φοράμε μάσκα και μπέρτα και σώζουμε τους αγαπημένους μας “υπερήρωες” τη γιαγιά και τον παππού…!!!

Το «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η βραβευμένη με το 2018 HEALTH COLLABORATION Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Angels Initiative και αποσκοπεί στην ενημέρωση και προετοιμασία των μικρών παιδιών, ώστε να αντιληφθούν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγαλύτερό τους και να μπορέσουν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Τελειώνοντας την εκπαίδευση πήραμε πιστοποιητικό συμμετοχής…!!! Μπράβο σε όλα τα παιδάκια…!!!

 Website Certificate Fast Greek 112 λήψης μαθητή

DSCN3328 DSCN3324 DSCN3329 DSCN3319 DSCN3325 DSCN3323 DSCN3342 DSCN3331 DSCN3332 DSCN3333 DSCN3337 DSCN3338 DSCN3336 DSCN3565 DSCN3357 DSCN3359

•Self test στα σχολεία: Από Δευτέρα 14 Μαρτίου η διανομή σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν τα self test από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 17 Μαρτίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα μπορούν να προμηθευτούν από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 17 Μαρτίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και  1 Απριλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

•Καλή Καθαρά Δευτέρα και Καλή Σαρακοστή!!!

slide 28 trapezi vassileiou

Sarakosti Kyra

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής: Μάθετε τι συμβολίζει και φτιάξτε τη παρέα με τα παιδιά!

.

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

 

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
.
(Στιχουργός: Πόλυ Βασιλάκη)

DSCN3532