«Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί ή κοινωνικοί λειτουργοί, είτε μέλη της βιομηχανίας, ιθύνοντες ή πολιτικοί, όλοι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να ενωθούμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
Δραστηριότητες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού
Οι μαθητές του σχολείου μας θα συμμετέχουν στον εορτασμό της 16ης ημέρας ασφαλούς διαδικτύου με δραστηριότητες στο εργαστήριο πληροφορικής και θα παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Οι μαθητές θα δημιουργήσουν κείμενα, εικονογραφημένες ιστορίες και έργα ζωγραφικής με θέμα: «Εκπαιδεύοντας τον Παππού στο Διαδίκτυο», βάζοντας την τρίτη ηλικία σε διαδικτυακές περιπέτειες, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το θέμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού των ενηλίκων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις γιαγιάδες και τους παππούδες, να αντιληφθούν τον ψηφιακό αναλφαβητισμό τους, να τους δοθεί η ευκαιρία να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου και γιατί όχι, να τους εκπαιδεύσουν σε βασικές δεξιότητες.
Η Ελλάδα – σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2015 (digital4europe) – έχει συνολική βαθμολογία 0,36 και κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός του 37% των πολιτών στην Ελλάδα οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνικό αποκλεισμό αφενός και αφετέρου η έλλειψη δεξιοτήτων στο διαδίκτυο των γονέων και των γιαγιάδων/παππούδων τους στερεί την δυνατότητα να ασκήσουν επαρκώς την επιμέλεια των παιδιών στο νέο περιβάλλον που αναπτύσσονται επικοινωνούν και διασκεδάζουν.
Πηγή: http://saferinternet4kids.gr/
Συντάκτης άρθρου: Αθηνά Ποτόγλου