– – – – – – – – – –
2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και το σχολείο μας για δεύτερη χρονιά διοργάνωσε τη 2η Εβδομάδα Βιβλιοφιλίας με θέμα τη Φιλία και τίτλο: «Φίλοι, φίλοι…καρδιοφίλοι!»
Πέρσι οι μαθητές μας γνώρισαν από κοντά και συνομίλησαν με τους σημαντικούς συγγραφείς των παιδικών βιβλίων: Αγγελική Δαρλάση, Ελένη Δικαίου, Μαρία Παπαγιάννη, Αθηνά Μπίνιου, Κατερίνα Σέρβη, Λενέτα Στράνη, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου- Πετράκη, Ανδρέα Αρματά (blogs.sch.gr/9dimkoryd Εκδηλώσεις –Παρουσιάσεις σχ. Έτος 2014-2015)
Φέτος τίμησαν το σχολείο μας με την παρουσία τους οι συγγραφείς: Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, Σοφία Ζαραμπούκα, Αγγελική Βαρελλά, Ανδρέας Αρματάς (Ψυχολόγος και συγγραφέας), Λιλή Λαμπρέλη, Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή, Αντώνης Παπαθεοδούλου και ο παραμυθάς Στέλιος Πελασγός!
Παράλληλα με την εβδομάδα βιβλιοφιλίας λειτούργησε Έκθεση βιβλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων.
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Βιογραφικό
“Το παιδί από τη θάλασσα”
Την Παρασκευή 1 Απριλίου οι μαθητές της Γ/τάξης υποδέχτηκαν με χαρά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, τη συγγραφέα κα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.
Οι μικροί μαθητές εξέθεσαν τις εργασίες τους και διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Το παιδί από τη θάλασσα».

Η κα Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου βοήθησε τα παιδιά να ανακαλύψουν πόσο σημαντική είναι η λογοτεχνία στην παιδική ηλικία και μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι:
Με τη λογοτεχνία μπορούν να αποκτήσουν αναγνωστική ευχέρεια, να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους, να ταξιδέψουν σε άλλους τόπους και άλλες εποχές,να μάθουν χίλια πράγματα για τον κόσμο, τους άλλους,τον εαυτό τους , να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους ,να καλλιεργήσουν τη σκέψη, την κρίση τη φαντασία τους , να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του ήρωα, να ταυτιστούν μαζί του ή να τον απορρίψουν, να πλάσουν με το νου τους εικόνες και σκηνές, να φανταστούν πιθανά σενάρια, να περάσουν όμορφα ,να χαλαρώσουν, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δημιουργική γραφή .
Η γνωριμία μαζί της ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές.
Αγγελική Βαρελλά Βιογραφικό
Πολυγραφότατη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και βραβευμένη σε Ελλάδα και Εξωτερικό για το συγγραφικό της έργο στην παιδική λογοτεχνία, επισκέφθηκε το σχολείο μας στις 6 Απριλίου 2016. Οι μαθητές της Δ΄τάξης διάβασαν το βιβλίο της «Φιλία σε τέσσερις… ρόδες» στο μάθημα της φιλαναγνωσίας και συζήτησαν μαζί της την αξία της φιλίας, την απώλεια και την αναμονή, όπως διαφαίνονται μέσα στις σελίδες του.
Δυο κορίτσια, η μία στην Τρίτη Δημοτικού, η Άντζη και η άλλη έντεκα χρόνων, η Αλέγκρα, συναντιούνται στο σχολικό λεωφορείο και γίνονται πολύ καλές φίλες.
«…-Αχ! Τι ωραία που περνάμε στο σχολικό, πριγκιπέσσα. Πώς μου φαίνεται ότι η φιλία μας είναι σαν το δέντρο κι εμείς τα δυο του φύλλα…
-Τότε, είπε η άλλη χαμογελαστή, πρέπει να ποτίζουμε το δέντρο κάθε μέρα για να μην ξεραθεί.
Την επόμενη μέρα της έφερε ένα τοσοδά ροζ ποτιστηράκι, απ΄αυτά που πουλάνε στα πανηγύρια.
-Αυτό για να φροντίζουμε το δέντρο μας, κι αυτό-της έδωσε ένα χαρτάκι- για να το κάνουμε ποιητικό.
Η μικρή διάβασε:
Δεσμοί φιλίας
γιορτάνι χρυσαφένιο
μες στην καρδιά μου. …»
(απόσπασμα από το βιβλίο σελ. 42)
Ρώτησαν τη συγγραφέα πώς εμπνεύστηκε αυτή την όμορφη ιστορία, για τους ήρωές της και την τύχη τους, για την επιλογή γιαπωνέζικων λέξεων, για τη συνέχειά της σε επόμενο βιβλίο.





Έδειξαν στη συγγραφέα τις εργασίες τους για το βιβλίο που διάβασαν (αφίσα με το σχολικό, τους ήρωες και τα χαϊκού που έγραψαν ομαδικά για τη φιλία , ζωγραφιές με τα ιδεογράμματα των ιαπωνικών λέξεων, έπαιξαν θεατρικά δρώμενα κ.α.) και στην κάρτα που της χάρισαν, έγραψαν τη συνέχεια του βιβλίου που η κ. Βαρελλά υποσχέθηκε ότι θα γράψει σύντομα. Περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο της βιβλίο και την ίδια να μας το παρουσιάσει!
Λιλή Λαμπρέλλη Βιογραφικό
Η τάξη Β1 υποδέχτηκε στο σχολείο μας στις 7 Απριλίου 2016 την συγγραφέα Λιλή Λαμπρέλλη. Είχε προηγηθεί η μελέτη του βιλίου της «Το κοντολαίμικο κοτσύφι». Ένα κοτσύφι με τη βοήθεια με τη βοήθεια των φίλων του, της πασχαλίτσας και του κάστορα, κατορθώνει να πιστέψει στις δυνάμεις του και να πετάξει προς το νοτιά ακολουθώντας τα κοτσύφια της γενιάς του. Οι μικροί μαθητές με αφορμή τα μηνύματα της φιλίας που υπάρχουν στο βιβλίο, έγραψαν και ζωγράφισαν ποιήματα για τη φιλία!
Έφτιαξαν «το δέντρο της φιλίας» που οι καρποί του, τα μήλα, περιέχουν φράσεις αγάπης και φιλίας. Ακόμη δημιούργησαν κόμικς από την υπόθεση του βιβλίου. Τέλος εικονογράφησαν τις αγαπημένες τους εικόνες από το βιβλίο, δημιούργησαν το δικό τους βιβλίο το οποίο αφιέρωσαν και χάρισαν στη συγγραφέα.

Η κ. Λαμπρέλλη διάβασε το βιβλίο με παιγνιώδη τρόπο, σταματώντας σε διάφορα σημεία και καλώντας τους μαθητές να τα θυμηθούν και να τα συμπληρώσουν. Απάντησε σε ερωτήσεις τους και τέλος τους αφηγήθηκε με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο ένα λαϊκό παραμύθι με τίτλο: «Οι δύο ποντικίνες». Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και απόλαυσαν τη διήγηση και το χρόνο που πέρασαν με την εξαιρετική αυτή συγγραφέα!
































