Αλφαβητοχώρα: cd-rom
Από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) σας προτείνουμε το εκπαιδευτικό λογισμικό “Αλφαβητοχώρα”.
Μπορείτε να το κατεβάσετε σε iso από την ιστοσελίδα:
http://www.ediamme.edc.uoc.gr/diaspora/index.php?multimedia
Μεγάλο πλεονέκτημα του λογισμικού είναι το οτι λειτουργεί αυτόνομα χωρίς online σύνδεση.
Επίσης αν και οι οδηγίες δεν είναι σαφείς και δεν συνοδεύεται από κάποιο εγχειρίδιο, είναι σχετικά εύκολο να το εξερευνήσει κανέις.
Μερικές δραστηριότητες και στιγμιότυπα του λογισμικού:
ΕΝΑΡΞΗ:
“Χτυπάμε” την πόρτα με το ποντίκι μας ( χεράκι ) για να “μπούμε”.
Γράφουμε το όνομά μας ή επιλέγουμε από τη λίστα, αν έχουμε ξαναπαίξει.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:
Επιλέγουμε όποιο εικονίδιο μας αρέσει (δυστυχώς δεν περιγράφεται αρχικά η δραστηριότητα που υποδηλώνει το κάθε αντικείμενο).
ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Τα παιδιά πρέπει να βρουν τη λέξη που αντιστοιχεί στην εικόνα και να την επιλέξουν με το ποντίκι τους.
Τα παιδιά πρέπει να βρουν τα γράμματα που συνθέτουν τη λέξη της εικόνας. Κάθε φορά που επιλέγουν λάθος γράμμα, κόβεται και από ένα σκοινί….
Τα παιδιά πρέπει να βρουν το σχήμα που περιγράφουν οι λέξεις. Κάθε λέξη, γράμμα ή πρόταση στις περισσότερες δραστηριότητες συνοδεύονται από την αντίστοιχη “ηχητική” επεξήγηση, όταν τα επιλέγουμε με το ποντίκι μας.
Τα παιδιά πρέπει να βρουν το αρχικό γράμμα/φώνημα της λέξης, επιλέγοντας από το διπλανό πίνακα.
Αντίστοιχα, τα παιδιά καλούνται να βρουν την πρώτη συλλαβή της λέξης που υποδηλώνει η εικόνα.
Σε αυτή τη δραστηριότητα ακούγεται μια μελωδία από ένα όργανο. Τα παιδιά πρέπει να βρουν με ποιό όργανο παίζεται η μελωδία και να επιλέξουν την αντίστοιχη καρτέλα. Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχουν ηχητικά βοηθήματα όσον αφορά τις λέξεις και απαιτείται μια στοιχειώδης “φωνολογική” επίγνωση.
Από τις εύκολες δραστηριότητες: Τα παιδιά πρέπει να γεμίσουν τα καλαθάκια με τα αντίστοιχα μήλα, επιλέγοντας και σύροντας με το ποντίκι τους αυτά που έχουν το ίδιο γράμμα/φώνημα.
Τα παιδιά “παίζουν” με τους ήχους και τις λέξεις. Επιλέγουν ένα γράμμα από τον πίνακα και εμφανίζεται μια εικόνα που να “ξεκινάει” από το ίδιο γράμμα. Δίπλα της είναι γραμμένη η αντίστοιχη λέξη και από κάτω της το εικονίδιο με το ψαλίδι. Κάθε φορά που “πατάμε” το κουμπί με το ψαλίδι, η λέξη αναλύεται σε συλλαβές – γράμματα.
Και εφόσον την έχουμε αναλύσει, μπορούμε να την ξανασυνθέσουμε επιλέγοντας το εικονίδιο με την κόλλα!
Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο…