2 Φεβρουαρίου – Υπαπαντή και γιορτή της κρέπας

b

 

Στις 2 του Φλεβάρη γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου. Στη Γαλλία η γιορτή αυτή ονομάζεται Chandeleur και είναι γνωστή ως η μέρα της κρέπας. Η παραδοσιακή αυτή γιορτή  έχει τις αναφορές της σ’έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Εξάλλου, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλαγόταν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κρατούσαν έτσι, ό,τι απέμενε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά.Αυτός μάλιστα που θα γύριζε σωστά την κρέπα του στον αέρα και δεν θα του έπεφτε κάτω, θα είχε εξασφαλίσει την ευτυχία, έως την επόμενη γιορτή της Chandeleur.

Σήμερα η παράδοση αυτή συνεχίζεται και η Παρασκευή της κρέπας είναι απλή, ενώ το αποτέλεσμα πολύ γευστικό.Οι κρέπες τρώγονται αλμυρές ή γλυκιές, ανάλογα με τι τις συνοδεύουμε. Στη Βρετάνη της Γαλλίας από όπου ξεκίνησε και το έθιμο,φτιάχνουν ένα διαφορετικό είδος κρέπας, που το ονομάζουν “galette”. 

 

Ingrédients / pour 4 personnes

c

Συνταγή για Κρέπες

Υλικά / για 4 άτομα

  • 250 γρ αλεύρι
  • 4 αβγά
  • ½ λίτρο γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 50 γρ λιωμένο βούτυρο

 

Παίζουμε με το κρυπτόλεξο: http://ekladata.com/IfNa77UNsIhIEdHOWG5jDPImgns.pdf

Και γι αυτούς που λατρεύουν τις κρέπες…ας γιορτάσουμε τραγουδώντας!

https://www.youtube.com/watch?v=U4IZ2LcOkqI

Χωρίς τίτλο