Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Πέμπτη, 17-05-2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου και παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Οι φίλοι μου τα ειδώλια”. Τα παιδιά ανακαλύπτοντας τα μαρμάρινα ειδώλια του Μουσείου, έκαναν και την πρώτη τους γνωριμία με την κυκλαδική τέχνη και την καθημερινή ζωή στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία. Όλα αυτά μέσα από παιχνίδια παρατηρητικότητας και μνήμης, προσελκύοντας έτσι περισσότερο το ενδιαφέρον τους.

Η ΣΤ΄ τάξη συμμετέχει στο Δίκτυο “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS” και καθαρίζει την παραλία του Αγίου Κοσμά του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων “Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ ΚΑΙ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ” και “ΛΕΜΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ“, που εκπονούνται στο σχολείο, οι μαθητές/-τριες της Στ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου συμμετείχαν εθελοντικά στην οικολογική εκστρατεία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καθαρίζοντας την παραλία του Αγίου Κοσμά, του Δήμου Ελληνικού -Αργυρούπολης, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, κ. Πανταζοπούλου Όλγας και κ. Ασπασίας Δημοπούλου. Η συνεργασία και η συμμετοχή των παιδιών ήταν εξαιρετική. Οι μαθητές αποκόμισαν πολύ μεγάλο όφελος, καθώς μέσα από τη δράση αυτή ενίσχυσαν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, υποσχόμενοι στον ίδιο τους τον εαυτό ότι δεν θα ξαναπετάξουν ποτέ σκουπίδια στη θάλασσα και την ακτή. Το θέαμα της καθαρότερης παραλίας μετά τον επί μια και πλέον ώρα καθαρισμό της, σε αντιπαραβολή με την προγενέστερη εικόνα της, τους ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα στο σοβαρότατο πρόβλημα της ρύπανσης των ελληνικών ακτών.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “ΔΙΑΤΡΟΦΗ”

Την Δευτέρα, 14-05-2018, πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του Σχολείου μας εκπαιδευτική δράση στα πλαίσια του εγκεκριμμένου ως παιδαγωγικά κατάλληλου Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής “ΔΙΑΤΡΟΦΗ“, που σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής  για μαθητές ΠΕ και ΔΕ, με σκοπό την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την εμπέδωση των ωφελειών της σωματικής δραστηριότητας εκ μέρους των μαθητών/-τριών. Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε διαδραστική ομιλία δια ζώσης από στέλεχος της Prolepsis και προβολή εκπαιδευτικού βίντεο για τις ομάδες τροφίμων και τη σωστή κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας  στα αντίστοιχα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).

Συμμετοχή των μαθητών/-τριών του Σχολείου μας στο Πρόγραμμα Kids’ Athletics

Συμμετοχή των μαθητών/-τριών των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ του Σχολείου μας στην εκδήλωση Kids’ Athletics στο γειτονικό κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Δημητρίου την Παρασκευή, 11-05 -2018. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να καταστήσει όσο πιο δημοφιλή γίνεται τα αγωνίσματα του Κλασσικού Αθλητισμού στα παιδιά, μέσα από ένα συνδυασμό ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα σε μορφή παιχνιδιού, το “Team event for children” (Oμαδικό παιχνίδι για παιδιά). Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύνολο κινητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους. Οι μαθητές απόλαυσαν το πρόγραμμα, που πραγματικά τους ενθουσίασε…

Έκθεση Βιβλίου στο σχολείο μας

Από τις 05-05-2018 μέχρι και τις 13-05-2018 πραγματοποιείται στο Σχολείο μας Έκθεση Βιβλίου, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με προσκεκλημένους συγγραφείς που θα επικοινωνήσουν το έργο τους στους μαθητές/-τριες μας. Απώτερος στόχος  της διοργάνωσης αυτής είναι η μύηση των παιδιών στη μαγεία των βιβλίων και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε αυτά. Το ενδιαφέρον και η φαντασία των παιδιών κεντρίζεται, όταν έρχονται σε επαφή με τους ίδιους τους δημιουργούς, που προσεγγίζουν μέσα από τα μάτια τους τα στάδια δημιουργίας ενός βιβλίου.

Αναμφίβολα, η αξία και η προσφορά του βιβλίου στη ζωή μας είναι ανεκτίμητη. Το βιβλίο συμβάλλει στην αισθητική απόλαυση, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την επαφή με τη σφαίρα των ιδεών. Είναι όμως και ένα μέσο για να εξερευνήσουμε άλλους λαούς και πολιτισμούς, να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα γύρω μας και να αντιληφθούμε καλύτερα τον κόσμο.

Η διαπίστωση ότι στη χώρα μας το ενδιαφέρον των νέων για την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων μειώνεται προκαλεί προβληματισμό. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μονοπωλούν το ενδιαφέρον των νέων, με αποτέλεσμα η ενασχόληση με το καλό λογοτεχνικό βιβλίο να περιορίζεται. Γι` αυτό η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του παιδιού με το βιβλίο θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της εκπαιδευτικής πράξης. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκθέσεις  φέρνουν τα παιδιά κοντά με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων και τα βοηθούν  να ανακαλύψουν τη γοητεία της ανάγνωσης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η διαμόρφωση μικρών αναγνωστών εξασφαλίζει τη διά βίου ενασχόληση με το διάβασμα και την εδραίωση καλής σχέσης με το βιβλίο και την λογοτεχνία γενικότερα.

       

Παιδαγωγική συνάντηση στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Τη Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018 & ώρα 7.00 μμ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο εκδηλώσεων της σχολικής μας μονάδας η προγραμματισμένη ενημερωτική παιδαγωγική συνάντηση με θέμα: «Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα των ορίων και των κανόνων για την ομαλή οικογενειακή και σχολική ζωή. Πρακτικές οδηγίες και προτάσεις» & με ομιλήτρια την διακεκριμένη επιστήμονα, π. Σχολική Σύμβουλο & Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, κα Ράνια Α. Κυριαζή. Στη συνάντηση παρευρέθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διεύθυνσης. Η εισήγηση της κ. Κυριαζή για τη χρήση θετικής πειθαρχίας στην ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, εμπεριστατωμένη και χρήσιμη για όλους. Ευχαριστούμε θερμά την κα Κυριαζή, που δέχτηκε την πρόσκλησή μας και ενημέρωσε τη σχολική μας κοινότητα για ένα τόσο σημαντικό θέμα διαπαιδαγώγισης των νέων ανθρώπων.

Ολοήμερο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2018-19

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες.

Για τον έγκαιρο και έγκυρο προγραμματισμό λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος, στη σχολική μας μονάδα κατά την προσεχή σχολική χρονιά 2018 -19 (Εγκύκλιος Α.Π.70279/Δ1/3 – 5 – 2018), σας ενημερώνουμε ότι:

Στα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία (με λειτουργικότητα από 4/θέσια και άνω) σύμφωνα με την ΥΑ 69345/Δ1/2-5-2018 (ΑΔΑ:6Β114653ΠΣ-23Φ) δύναται να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει τμήμα/τμήματα Ολοήμερου Προγράμματος με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Οι μαθητές εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους.
  2. Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων. Η ώρα λήξης του Ολοημέρου προγράμματος και αποχώρησης των παιδιών είναι στις 16:00.
  3. Στα σχολεία με λειτουργικότητα από 6/θέσια και άνω, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές.

Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:

  1. οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα ή κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους ακόμα και αν δεν έχει εξοφληθεί.
  2. οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως, πολύτεκνοι/τρίτεκνοι/μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένοι, πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τα παιδιά τους φοιτούνσε σχολικές μονάδες Π.Ε με εγγραφή στο πρωινό πρόγραμμα, και δεν είναι νταγμένα στις λειτουργούσες Δ.Υ.Ε.Π.  Η εγγραφή των μαθητών Ρομά στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Πρωινή Ζώνη

Δύναται, επίσης, να συγκροτείται τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00-8:00), σε σχολεία όπου διαπιστώνεται σχετική ζήτηση. Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές/-τριες που είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λεοτουργία του Τμήματος Πρωινής Ζώνης μαθητών είναι 10 παιδιά για σχολεία με λειτουργικότητα από  9/θεσια και άνω. (16ζ του άρθρου 11Α του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α).

Οι μαθητές εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Έως τις 12-06-2018 θα πρέπει να έχει κατατεθεί συμπληρωμένο από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών στην σχολική μονάδα, που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Για εκπρόθεσμες δηλώσεις απαιτείται η γραπτή έγκριση του οικείου Διευθυντή Π.Ε. Δ΄ Δ/νσης Αθήνας και μόνο για λόγους που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαροί.

Από τη Διεύθυνση

Διαγωνισμός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: “Δες Το Ειδώλιο Αλλιώς”

Οι τάξεις Α1, Α2, Β1 και Στ2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο “Δες Το Ειδώλιο Αλλιώς”.

Την Παρασκευή 18 Μαϊου (Παγκόσμια ημέρα Μουσείων) θα εγκαινιαστεί στους χώρους του Μουσείου έκθεση, που θα φιλοξενήσει τόσο τα έργα των νικητών καθώς και μία επιλογή έργων από παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Εγκαίνια Έκθεσης: 18 Μαϊου (Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων)

Διάρκεια: 18 Μαϊου έως 3 Ιουνίου

Είσοδος ελεύθερη

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Τ: (+30 210 72 28 321-3)

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακολουθεί υπάρχουν τα ονόματα των επιλογών:

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/cycladic.museum/PSxujq1525338182.pdf

Εικαστικός Γεωργία Τουρμούζη

georgia_tourmouzi@yahoo.gr