Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Την Τρίτη, 17 Απριλίου 2018, οι μαθητές/-τριες των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄ του Σχολείου μας παρακολούθησαν θεατρική παράσταση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΔΕΠ, και του Κέντρου Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες ουσίες και της προαγωγής της Υγείας «Ήλιος». Η παρουσίαση αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και είναι δωρεάν για τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο της πνευμονολόγου κ. Δήμητρας Μπουσίου “Παραμύθι μιας ανάσας”. Το παραμύθι της Ανάσας είναι ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο του ανθρώπινου σώματος. Τα παιδιά γνωρίζουν τα όργανα που το αποτελούν και τις βασικές τους λειτουργίες. Μαθαίνουν ποιοι είναι οι εχθροί που απειλούν την υγεία και πως αντιμετωπίζονται. Ανακαλύπτουν πως να προστατεύουν τη νεράιδα της ζωής, την Ανάσα, από το φοβερό εχθρό της, τον Καπνό.

Η ιδέα για το πρόγραμμα γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν η κ. Μπουσίου κλήθηκε να μιλήσει σε μια τάξη για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. «Δεν με πρόσεξε κανένα παιδί. Απογοητεύτηκα και προβληματίστηκα. Σκέφτηκα ότι δεν είχα έναν ενδιαφέροντα τρόπο να τους περάσω τα μηνύματα. Ετσι, ξεκίνησα να γράφω παραμύθια και θεατρικά για τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, την αναγνώριση των αγαθών και της αξίας της ζωής και της υγείας, αλλά και τους κινδύνους για την υγεία». Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Αλλωστε, οι παραδοσιακοί τρόποι παρέμβασης φαίνεται ότι έχουν αστοχήσει, κυρίως στην κρίσιμη παιδική ηλικία διαμόρφωσης στάσεων, απόψεων, πεποιθήσεων αλλά και την εφηβική ηλικία «πειραματισμού» (κατά μέσο όρο, τα 13,8 έτη). Οπως, εξάλλου, αναφέρει στον πρόλογο του εικονογραφημένου παραμυθιού «Παραμύθι της Ανάσας» της κ. Μπουσίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής, «αν θέλουμε να αλλάξουμε βλαπτικές για τον άνθρωπο συμπεριφορές, στα παιδιά θα πρέπει να απευθυνθούμε».

Κατηγορίες: Νέα, Πολιτιστικά προγράμματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.