Σήμερα, 7 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και το θέμα που θέτει για προβληματισμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Π.Ο.Υ. βασική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας αποτελεί η κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων. Σημειώστε παρακαλώ:
- Πάνω από 200 ασθένειες διασπείρονται δια των τροφίμων με τα διαρροϊκά νοσήματα να σκοτώνουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.
- Δυο εκατομμύρια θάνατοι συμβαίνουν ετησίως από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού.
- Η ακαταλληλότητα των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε χρόνια προβλήματα υγείας.
- Η παγκοσμιοποίηση κάνει την ασφάλεια των τροφίμων πιο περίπλοκη διαδικασία, επειδή δίνονται πολλές ευκαιρίες για την μόλυνσή τους όπως για παράδειγμα κατά την μεταφορά τους.
- Το τρόφιμο επηρεάζει σημαντικά την οικονομία μιας χώρας και την κοινωνία γι αυτό η ασφάλειά του είναι ζωτικής σημασίας.
Οι οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σαφείς:
- Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
- Να διατηρούνται χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Καλό μαγείρεμα.
- Η διατήρηση των τροφίμων στις σωστές θερμοκρασίες.
- Να χρησιμοποιούνται ασφαλές νερό και ασφαλείς πρώτες ύλες.
Πηγή: http://www.onmed.gr