ΤΜΗΜΑ 1 ΚΑΙ ΑΠΘ, 1Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Θέμα διερεύνησης: Ηφαίστειο

Ονοματεπώνυμο Φοιτήτριας: Δανάη Πομόνη

Στόχοι διερεύνησης:

1. Να συνθέτουν πρωτότυπα έργα συνδυάζοντας υλικά με δημιουργικό τρόπο
2. Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες

Το ηφαίστειο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευή των ίδιων των παιδιών τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες αναλαμβάνοντας διαφορετικούς ρόλους και καθήκοντα. Τα παιδιά σκέφτηκαν τα υλικά τα οποία θα χρειαστούμε και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για το ηφαίστειο, τα οποία τα καταγράψαμε στην ολομέλεια (σημειωτικη δράση). Ακολουθήθηκαν διαφορετικές στρατηγικές μάθηση όπως καταγραφή, παρατήρηση, δημιουργία αναπαράστασης, χρήση ερωτήσεων, διαχείριση του λάθους και καθοδήγηση.

https://anyflip.com/yqbbx/hzdw/

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΘ ΚΑΙ 7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία η συνεργασία του νηπιαγωγείου μας με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από 1/3/2023 έως 18/5/2023.

Οι 4 φοιτήτριες που φιλοξενήσαμε, υπό την εποπτεία του κ. Χρήστου Κυρίμη, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, διετέλεσαν διδακτικές δράσεις και διερευνήσεις.

Γενικός στόχος των διερευνήσεων ήταν

τα νήπια να προτείνουν δράσεις, να δίνουν ιδέες να συλλέγουν πληροφορίες , να οργανώνουν τη δράση τους, να παίρνουν αποφάσεις. Επίσης να συνεργάζονται, να συζητούν με τους συμμαθητές τους και να αξιολογούν τη δράση τους και τα αποτελέσματα της.

Στα επόμενα άρθρα θα μπορέσετε να διαβάσετε τη διερεύνηση του κάθε τμήματος

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Η κ. ‘Ολγα Βουδούρη, συνάδελφος στο Ελληνικό Κολλέγιο και μέλος του κρητικού χορευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης μάς παρουσίασε τη γυναικεία παραδοσιακή κρητική φορεσιά. Τα παιδιά άγγιξαν την υφαντή ποδιά και το κεντημένο γιλέκο, συζήτησαν για την ονομασία του κάθε κομματιού της φορεσιάς και παρακολούθησαν την κ. ‘Ολγα με τη σειρά που απαιτείται να τα φορέσει.

Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί δίδαξε στα παιδιά τσάμικο, συρτό προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών.

Χρόνια πολλά μάνα , μητέρα , μαμά …

Μητρική στοργή (Ιακωβίδης) - Βικιπαίδεια

Γιώργος Ιακωβίδης , “Μητρική στοργή “

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει καθιερωθεί ως ημέρα της μητέρας ,ως φόρος τιμής σε ένα πρόσωπο με άπειρα και ανεξάντλητα χαρίσματα.

Μάνα , μητέρα , μανούλα ,μαμά …

Χρόνια πολλά στη μητέρα που μας φέρνει στον κόσμο , μας φροντίζει , μας γαλουχεί και μας γεμίζει με στοργή και αγάπη. Ο ορισμός της ανιδιοτελούς και απρόσκοπτης αγάπης σε μία λέξη : ΜΑΜΑ

Στο νηπιαγωγείο μας εξυμνήσαμε τις μαμάδες μας και τις φτιάξαμε δωράκια με όλη την καρδιά  μας !

4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ – 4ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης

“Ο Ηρακλής … αλλιώς” – Θεατρική παράσταση

Την Τετάρτη 3 Μάϊου , παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση “Ο Ηρακλής … αλλιώς” , από την παιδική σκηνή  ο Μικρός Βορράς .

Ο «Ηρακλής…αλλιώς» φωτίζει έναν Ηρακλή που μυείται και μαθαίνει σταδιακά, γνωρίζει βήμα βήμα τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να κάνει την ηρωική του πράξη.

Μέσα από τους 12 Άθλους, οι οποίοι αναπαρίστανται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου ο καθένας, βλέπουμε την ανθρώπινη πλευρά του ήρωα που ακούει τους φόβους του, αλλά σέβεται και τον κόσμο γύρω του. Έχει δύναμη, επιμονή και εφευρετικότητα και μαθαίνει να λέει συγνώμη με τις πράξεις του.

Παράλληλα, ένας σκηνικός διάλογος ξεκινά με τα παιδιά, μέσα και από τη διάδραση : τι κάνουμε όταν φοβόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, φοβούνται οι ήρωες και πώς αντιμετωπίζουν τους φόβους τους και τελικά τι μας οδηγεί εμάς να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να γίνουμε ήρωες στη δική μας ζωή.

Ένας Ηρακλής διαφορετικός. Ανθρώπινος. Ένας Ηρακλής…αλλιώς.

 

 

Πρωτομαγιά , η γιορτή των λουλουδιών !!

Έφτασε ο Μάιος , ο πιο λουλουδάτος και μοσχομυρωδάτος μήνας της άνοιξης !!

Η πλάση μοσχομυρίζει και η φύση μας χαρίζει τα πιο όμορφα χρώματα.

Γι’ αυτό κι εμείς μιλήσαμε για το έθιμο της Πρωτομαγιάς , που θέλει την πρώτη μέρα του Μάη να βγαίνουμε στην εξοχή, να μαζεύουμε λουλούδια ,να φτιάχνουμε στεφάνια και να τα κρεμάμε στην πόρτα του σπιτιού μας.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ο Μάιος ήταν αφιερωμένος στη θεά της γονιμότητας και της γεωργίας Δήμητρα και στην κόρη της Περσεφόνη που ερχόταν τον Μάιο από τον κάτω κόσμο στη γη.

Οι εργασίες μας :