“Ο κήπος” του Μιρό

 

 

 

Στα πλαίσια του προγράμματος Etwinning PLAN  προσεγγίσαμε τον πίνακα του Μιρό  ” Ο κήπος” με σκοπό να μαντέψουμε τον τίτλο του πίνακα.

Παρατηρήσαμε τα στοιχεία του πίνακα και τα παιδιά περιέγραψαν τα χρώματα, τα σχήματα αλλά και τις μορφές του πίνακα. Εντόπισαν πουλιά, λουλούδια, ένα αστέρι, ένα φίδι, πολλούς πάρα πολλούς κύκλους. Έπειτα προσπάθησαν να αποδώσουν και αυτοί τον πίνακα με έτοιμα σχήματα. Στη συνέχεια η νηπιαγωγός παρότρυνε τα νήπια να δώσουν έναν τίτλο στον πίνακα. Κάθε παιδί έδωσε έναν τίτλο και η νηπιαγωγός την κατέγραψε. Οι τίτλοι που έδωσαν τα παιδιά είναι: Ο μαγικός κήπος, Ο ζωολογικός κήπος, Πουλάκια, Λουλούδια και Πουλάκια, Αστεράκια, Παιδότοπος, Τα πολύχρωμα μπαλόνια, Τα Πολύχρωμα πουλιά, Το πάρκο.


Κάθε παιδί έγραψε κάτω από την ιδέα του το όνομά του και φιλοτέχνησε τον κύκλο του όπως ήθελε εμπνεόμενο από τον πίνακα του Μιρό.

Αφού ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο τον πίνακα. Ανακαλύψαμε ότι το όνομα του πίνακα είναι “Ο κήπος”, τίτλος που μοιάζει με αυτούς που προτείνανε τα παιδιά. Η επόμενη αναζήτηση ήταν ο δημιουργός του πίνακα, ο ζωγράφος. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο στο you tube με το animated πίνακα, όπου στο τέλος του εμφανίστηκε ένα όνομα. Μα τι μπορεί να γράφει; Τι μπορεί να σημαίνει; Σε ποια γλώσσα είναι; Θυμίζει κάποιο ελληνικό γράμμα; Μήπως είναι ο ζωγράφος; Τα παιδιά βρήκαν το Μ και το Ο. Το όνομα του Μιρό ήταν γραμμένο με καλλιγραφικά και δύσκολα διακρίνονταν τα άλλα γράμματα. Τελικά, βρήκαμε το όνομα του καλλιτέχνη και παρακολουθήσαμε και ένα βίντεο με πληροφορίες για τον ίδιο.

 

Ένα βίντεο για τον Χουάν Μιρό  της συναδέλφου κ. Αναστασία Κωνσταντίνου από το Νηπιαγωγείο Παραλίας Οφρυνίου.

 

Παζλ: Ο κήπος (πίνακας του Μιρό)

2021 ΕΥΧΕΣ

neos-etos-2021-eikones.top_.5-1

Με αφορμή τον ερχομό του νέου χρόνου μιλήσαμε στο νηπιαγωγείο μας για το παρελθόν,

το παρόν και το μέλλον. Αρχικά μιλήσαμε για τις αναμνήσεις μας από τις μέρες των εορτών

και στη συνέχεια για τις αναμνήσεις μας από το 2020.

Χρησιμοποιήσαμε βελάκια για την καλύτερη κατανόηση της έννοιας του χρόνου και συνθέσαμε

τις χρονολογίες 2020, 2021 και 2022.

 

Τα παιδιά έκοψαν αστεράκια και ευχήθηκαν για τη νέα χρονιά.

 

Αντιστοίχιση αριθμοί και αστεράκια.

 

Μιλήσαμε για το έθιμο του ποδαρικού που γίνεται κάθε Πρωτοχρονιά και με την ευκαιρία θυμηθήκαμε

τις έννοιες δεξί και αριστερό.

Οι πρώτες μας εργασίες για το 2021.

 

Τέλος,  στο πάτωμα υπήρχαν σκόρπιες πατούσες και με τη συνοδεία μουσικής τα παιδιά χόρεψαν ελεύθερα

στο χώρο. Όταν σταμάτησε η μουσική τα παιδιά έψαξαν, βρήκαν τη δεξιά πατούσα, έβαλαν πάνω της

το σωστό ποδαράκι(δεξί) και έκαναν το ποδαρικό τους.

χου

Είπαμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά και τους φτιάξαμε για να μη τους ξεχνάμε.