Η πόλη μας
ΛΑΡΙΣΑ
Πρωτεύουσα σήμερα του ομώνυμου Δήμου και Νομού, έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, απέχει από την Αθήνα 353χλμ., και από τη Θεσσαλονίκη 154χλμ. Χτισμένη στο μέσο μιας από τις πιο πλούσιες και εύφορες πεδιάδες της Ελλάδας, σε ύψος 70μ. στις όχθες του Πηνειού, είναι η 4η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας με πάνω από 170.000 κατοίκους. Έχει έντονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή και έχει δίκαια κατακτήσει τον τίτλο του κυρίαρχου οικονομικού, εμπορικού, πολιτιστικού, αγροτικού, συγκοινωνιακού και βιομηχανικού κέντρου της θεσσαλικής περιφέρειας. Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί δυναμικό διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό, πανεπιστημιακό, γεωργικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Είναι μια πόλη μοντέρνα, με πυκνό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, που τη συνδέει με τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.
Στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν δέκα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (μετά την κατάργηση του Τ.Ε.Ι ) μεταξύ των οποίων τo Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Βιoχημείας – Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων της Σχολής Τεχνολογίας και άλλα. Στην πόλη λειτουργούν επίσης το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Εμπορικό – Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση – “Θεσσαλικό Θέατρο”, το Δημοτικό Ωδείο. H πόλη διαθέτει επίσης Λαογραφικό Μουσείο, το εντυπωσιακό Διαχρονικό Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Χαρακτηριστική είναι η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα δια μέσου της δράσης των νομικών προσώπων του Δήμου αλλά και οι ποικίλες δράσεις μέσα από φορείς, συλλόγους, ομάδες πρωτοβουλίας και αθλητικά σωματεία όλων των αθλημάτων.
Η Λάρισα αποτελεί τη μοναδική πόλη στον Ελλαδικό χώρο, με συνεχή παρουσία στην ιστορία 8.000 ετών που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση και έχει το ίδιο όνομα. Ο πολυτραγουδισμένος, για τις φυσικές ομορφιές του, ποταμός Πηνειός, διασχίζει το κέντρο της πόλης και αποτελεί πνεύμονα ζωής. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά η φυσιογνωμία της πόλης άλλαξε θεαματικά. Διαμορφώθηκε σε μια σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη με ευρωπαϊκή ταυτότητα. Κοσμείται με πανέμορφες πλατείες με σιντριβάνια, πεζοδρόμους, που δημιουργούν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα και διευκολύνουν τους κατοίκους στις καθημερινές τους συναλλαγές στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται η σύγχρονη αγορά της.
Παράλληλα, προχώρησε η αναβάθμιση και ανάπλαση του κέντρου με το εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων και ειδικότερα του χώρου του Φρουρίου, με σκοπό τον προσδιορισμό της χαμένης «ταυτότητας της πόλης». Ολοκληρώθηκε n αναπαλαίωση χαρακτηριστικού βιομηχανικού δείγματος των αρχών του αιώνα, του ”Μύλου του Παππά” και αποκαλύπτεται με γοργούς ρυθμούς το Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης.
Με την αποκάλυψη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου η Λάρισα έγινε η μοναδική πόλη -εκτός της Αθήνας- με δύο αρχαία θέατρα μέσα στον πολεοδομικό της ιστό. Η ολοκληρωτική αποκάλυψη, αναστήλωση και η ένταξη του στη ζωή της πόλης έρχεται να την απογειώσει πολιτιστικά και να τη συνδέσει με την ιστορική της πορεία.
Πηγή: https://www.larissa-dimos.gr/el/i-poli/i-larissa