Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα του ιερού βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του το 2009. Έχει συνολική έκταση 25.000 τ.μ. και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 εκθέματα, σε ένα εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ. Για την ανέγερσή του επελέγη η νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, με άμεση θέα στο ναό του Παρθενώνα και με πρόβλεψη το φυσικό φως της Αθήνας να φωτίζει τα γλυπτά μέσα από τα τεράστια διαφανή τζάμια.
Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή.
Ο επισκέπτης του Μουσείου της Ακρόπολης, αφού διασχίσει τον προθάλαμο του ισογείου, βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης.
Στο ισόγειο, η «Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης» φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Στον πρώτο όροφο, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του, στην «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», βρήκαν τη θέση τους τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης.
Στο ανώτατο επίπεδο του μουσείου βρίσκεται η αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα στην Αθήνα γλυπτά του μνημείου. Η αίθουσα έχει τον προσανατολισμό του Παρθενώνα. Οι διαφανείς υαλοπίνακες επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με το αρχιτεκτονικό μνημείο από το οποίο προέρχονται ενώ προσομοιάζουν τις αρχικές συνθήκες φωτισμού των γλυπτών.
Η ζωφόρος του Παρθενώνα αναπτύσσεται σε ύψος 1.50μ. ενσωματωμένη στον κεντρικού πυρήνα του κτηρίου. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων προς την Ακρόπολη και την προσφορά του πέπλου στο ξόανο της Θεάς.
Οι μετόπες του ναού αναρτήθηκαν σε ύψος 2.65μ. μεταξύ των ανοξείδωτων χαλύβδινων κιόνων που στηρίζουν την οροφή της αίθουσας. Οι μετόπες απεικονίζουν τις μυθικές μάχες θεών και ανθρώπων: Κενταυρομαχία, Γιγαντομαχία, Αμαζονομαχία και τον Τρωικό Πόλεμο.
Τα αετώματα του ναού τοποθετήθηκαν σε χαμηλές βάσεις από τσιμέντο ώστε να είναι ορατά και τα έως τότε αθέατα μέρη των γλυπτών. Το ανατολικό παρουσιάζει την γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία, παρουσία των άλλων θεών και ηρώων. Το δυτικό αέτωμα παρουσιάζει την διαμάχη Ποσειδώνα και Αθηνάς για την Αττική.
Τα πρωτότυπα γλυπτά συνδυάζονται με εκμαγεία των γλυπτών που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού. Σε αντίθεση με το Βρετανικό Μουσείο, όπου τα γλυπτά είναι στραμμένα προς το κέντρο της αίθουσας Duveen, στο μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται στην θέση που θα είχαν στον Παρθενώνα.
Μετά την «Αίθουσα του Παρθενώνα», ο επισκέπτης επιστρέφει και πάλι στο πρώτο επίπεδο, όπου αναπτύσσονται οι ενότητες των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου.
ΔΕΙΤΕ VIDEO: