Οι μαθητές/τριες της Β΄ Τάξης, καθώς και η Περιβαλλοντική Ομάδα, που υλοποιεί φέτος το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:”Η ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Πέμπτη 3 Απριλίου το Σπήλαιο και το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στα Πετράλωνα, ένα ημιορεινό χωριό του Νομού Χαλκιδικής.
Το Σπήλαιο Πετραλώνων ανακαλύφθηκε το 1959 και είναι καταστόλιστο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά έγινε γνωστό το 1960, όταν βρέθηκε το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου.
Οι συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 1965 από τον ιδρυτή της Α.Ε.Ε., καθηγητή Άρη Ν. Πουλιανό, ο οποίος απέδειξε ότι ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι 700.000 ετών και ότι αποτελεί αρχαϊκή μορφή τού σύγχρονου ανθρώπου.
Η είσοδος του σπηλαίου είναι ένα τεχνητό τούνελ 100 περίπου μέτρων ενώ η εσωτερική του θερμοκρασία παραμένει σταθερή γύρω στους 17 (+ 1) βαθμούς Κελσίου χειμώνα – καλοκαίρι. Δεξιά και αριστερά στα τοιχώματα του τούνελ υπάρχουν προθήκες, οι οποίες περιέχουν πέτρινα και οστέινα εργαλεία, καθώς και οστά, σιαγόνες και δόντια διαφόρων ζώων.
Ο κύριος όγκος όμως των ευρημάτων εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο που έχει ανεγερθεί δίπλα στο σπήλαιο. Εκεί μπορούμε να δούμε μία αναπαράσταση από τη ζωή των Αρχανθρώπων, αναπαραστάσεις ζώων και πλήθος άλλων ευρημάτων, τα οποία είναι περίπου 2000 και φιλοξενούνται σε 370 προθήκες, χωρισμένες σε δέκα ενότητες.
Το σχολείο μας επισκέφθηκε ξανά το σπήλαιο των Πετραλώνων. Η περιβαλλοντική μας ομάδα το επισκέφθηκε τον Γενάρη του 2005 και είχαμε μάλιστα την τύχη και την τιμή να ξεναγηθούμε από τον ίδιο τον κ. Άρη Πουλιανό.
Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν πολύ από την επίσκεψη και δήλωσαν ότι ήταν μια συναρπαστική εμπειρία.
Συνοδοί καθηγητές/τριες: Βαϊοπούλου Ευανθία, Θαβώρης Ιωάννης, Κοπαναράς Βασίλειος, Σταματοπούλου Αναστασία, Ταμπούκα Βασιλική.