70η επέτειος από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών (1955-1959)
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών (1955-1959) για την αποτίναξη του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού και τον καθορισμό της 1ης Απριλίου ως εθνικής επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας ,για πρώτη φορά φέτος, τα ελληνικά σχολεία τιμούν την έναρξη του αγώνα που σηματοδότησε τη δίψα για ελευθερία και ανεξαρτησία, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας του Μείζονος Ελληνισμού.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Την 1η Απριλίου 1955, οι ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό και να ενώσουν την Κύπρο με τη μητέρα Ελλάδα. Ο αγώνας αυτός διήρκησε έως το 1959 όπου έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου/Ζυρίχης», με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, με την επωνυμία Κυπριακή Δημοκρατία και με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις: Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία.
Τον Ιανουάριο του 1950, η εκκλησία της Κύπρου, είχε διοργανώσει δημοψήφισμα με στόχο την απελευθέρωση και την ένωση με την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα υπήρξαν συντριπτικά αφού το 95,7% των Κυπρίων, ψήφισε υπέρ του αιτήματος αυτού. Το Λονδίνο όμως, απέρριψε το δημοψήφισμα παρόλο που η Βρετανία είχε υποσχεθεί ότι, θα παραχωρούσε την Κύπρο στην Ελλάδα, εάν οι Έλληνες συμμαχούσαν εναντίον του άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγμα το οποίο και έπραξαν συμβάλλοντας ουσιαστικά στη νίκη των συμμάχων εναντίον του άξονα. Δυστυχώς όμως, οι Βρετανοί δεν κράτησαν την υπόσχεση τους, αναγκάζοντας τους ελληνοκύπριους να ξεσηκωθούν, ζητώντας επιτακτικά την Ελευθερία τους και την ένωση με την Ελλάδα.
Η δίψα για απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό και ένωση με την μητέρα πατρίδα Ελλάδα, ξεσήκωσε τον κυπριακό λαό σε έναν αγώνα με στρατιωτικό ηγέτη τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή και πολιτικό ηγέτη τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ γρήγορα αγκαλιάστηκε από το σύνολο του κυπριακού λαού. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, ο καθένας όπως μπορούσε, άφηνε το στίγμα του στον άνισο αυτόν αγώνα. Το πείσμα και η λαχτάρα τους για λευτεριά, τους όπλιζε με θάρρος και ορμή. Η μαθητιώσα δε νεολαία, υπήρξε πρωτοπόρα στον ασύμμετρο αυτό αγώνα, που ανάγκασε ακόμη και τους ίδιους τους Άγγλους στρατάρχες να ομολογήσουν ότι «Η ΕΟΚΑ στρατηγικά ήταν αήττητη».
Τα τέσσερα χρόνια του κυπριακού αγώνα δημιούργησαν το έπος της ΕΟΚΑ. Σύσσωμος ο κυπριακός λαός, έγραψε σελίδες απίστευτου ηρωισμού και αυτοθυσίας. Στην πορεία του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, εκατοντάδες ήταν οι αγωνιστές που έχασαν την ζωή τους σε μάχες, ενέδρες και βασανιστήρια. Κάποιοι οδηγήθηκαν από τους Βρετανούς στην αγχόνη.
Μιχάλης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης, Στέλιος Μαυρομμάτης και Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Είναι οι εννέα ήρωες που αντίκρισαν την αγχόνη μα δεν λύγισαν.
Οι απαγχονισθέντες τάφηκαν στο χώρο των φυλακών που σήμερα έχουν γίνει τόπος προσκυνήματος, ως «Φυλακισμένα Μνήματα». Εκεί βρίσκονται θαμμένοι και άλλοι τέσσερις ήρωες της ΕΟΚΑ που έπεσαν μαχόμενοι. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Στυλιανός Λένας και ο Μάρκος Δράκος. Όλοι τους πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων και ο αγώνας τους για απελευθέρωση έγραψε αμέτρητες σελίδες δόξας στην κυπριακή ιστορία. Γιατί όπως έγραψε και ο ίδιος ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, “ζωή για σας ο θάνατος κι αθάνατοι θα μείνετε”.
Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων του αγώνα, εκατοντάδες αγωνιστές πότισαν με το αίμα τους το κυπριακό χώμα, όχι όμως ανώφελα. Στις 16 Αυγούστου 1960 εγκαθιδρύθηκε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία σηματοδοτώντας μια καινούρια ιστορική περίοδο για την Κύπρο.
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, στο σχολείο μας έγινε παρουσίαση – ενημέρωση από τη Διευθύντρια κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινα στους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου.
Αρχικά, μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου από την Οθωμανική περίοδο έως και την έναρξη του αγώνα το 1955, και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές αντιλήφθηκαν τη γεωπολιτική σημασία του νησιού στο πέρασμα των αιώνων, μέχρι στις μέρες μας.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην έναρξη και στη διεξαγωγή του αγώνα, στη συμβολή της ΕΟΚΑ, σε σημαντικά πρόσωπα, μάχες και σε όσα υπέστησαν οι κύπριοι αγωνιστές και πολίτες.
Τέλος, έγινε αναφορά στη ιστορία της Κύπρου μέχρι σήμερα και έγιναν οι απαραίτητες συνδέσεις για να γίνει κατανοητή η τωρινή πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.
Η ενημέρωση έκλεισε με συζήτηση για τη θέση της Κύπρου στο παρόν και στο μέλλον.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, για πρώτη φορά, με την κυπριακή ιστορία και τον κυπριακό πολιτισμό και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την εθνική προσπάθεια για την απελευθέρωση της Κύπρου, μιας πανάρχαιας κοιτίδας του Ελληνισμού που οδεύει μέσα στον χρόνο, διατηρώντας, σε πείσμα της γεωγραφίας, της ιστορίας και όλων των επίδοξων κατακτητών ανά τους αιώνες, ανέπαφη και αναλλοίωτη την ταυτότητά της στο πέρασμα του χρόνου.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: