Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού με το πρόγραμμα «Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει», η Αντιδημαρχία Τουρισμού και Εξωστρέφειας, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και το Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ AMENANOS FESTIVAL ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «Εφήβων δρώμενα στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας 2025» για την προώθηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στους εφήβους.
Το 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ υλοποιείται στον χώρο του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας από χθες Τετάρτη 26 Μαρτίου έως και αύριο Παρασκευή 28 Μαρτίου με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
Στο Μαθητικό Φεστιβάλ γίνονται παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος (τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα) από θεατρικές ομάδες σχολείων και ταυτόχρονα άλλες παράλληλες δράσεις, όπως εκπαιδευτικά-βιωματικά εργαστήρια.
Μάλιστα σήμερα 27 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και ο Κάρολος Κουν, ο μεγάλος θεατρικός σκηνοθέτης, έλεγε:
Το Θέατρο ως μορφή τέχνης
δίνει τη δυνατότητα
να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε,
να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον,
να νιώσουμε μαζί μιαν αλήθεια.
Να γιατί
διαλέξαμε το Θέατρο σαν μορφή
εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου.
……………………………………..
Η αφετηρία και η βάση του Θεάτρου,
όπως και κάθε μορφή τέχνης,
είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν
λείψουν αυτά, δεν υπάρχει Θέατρο.
…………………………………….
Κάνουμε Θέατρο
για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας,
το κοινό που μας παρακολουθεί,
και όλοι μαζί
να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί
ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και
ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το σχολείο μας είχε τη χαρά να συμμετέχει σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου με ένα τμήμα της Γ΄ τάξης σε ένα βιωματικό εργαστήριο στον Μύλο του Παππά. Η θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός κ. Γκότση Ειρήνη έκανε μία ιστορική αναδρομή στο Θεσσαλικό Θέατρο και μας ξενάγησε στους χώρους του.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κατόπιν οι μαθητές/τριες μετέβησαν στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο όπου παρακολούθησαν, μαζί με άλλα σχολεία, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Λάρισας χειροκροτώντας στο τέλος την αξιέπαινη προσπάθεια των μαθητών/τριών.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Κατσαρού Νικολέτα και Καστώρη Ελένη.