Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης “Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα και σήμερα – Φαρμακευτικά βότανα” που υλοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄Γυμνασίου εκπονήθηκαν εργασίες οι οποίες συγκεντρώθηκαν και τυπώθηκαν σε ένα τεύχος για κάθε τμήμα (Α1, Α2, Α3, Α4).
Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν στο Διαδίκτυο πληροφορίες για τον κύκλο του ψωμιού (όργωμα, σπορά, θερισμός, αλώνισμα, ζύμωμα), για τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα, τη σχέση με άλλους πολιτισμούς και την εισαγωγή νέων τροφών στη διατροφή των Ελλήνων, τα μαγειρικά σκεύη στην αρχαία Ελλάδα, για παραδοσιακές θεσσαλικές συνταγές και παροιμίες για το ψωμί. Επίσης, κατέγραψαν πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες και τη χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων, μέσω της βιβλιογραφίας, αλλά και εμπειρικά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Ελασσόνας. Οι πληροφορίες καταγράφηκαν σε έγγραφα word ή power point, μέρος τους αποδόθηκε στην αγγλική γλώσσα και τυπώθηκαν σε τεύχος. Η δράση ενισχύθηκε από τη διδασκαλία σχετικού κειμένου της Ν. Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου (“Το πιο γλυκό ψωμί”) και των κειμένων της ενότητας 4 της Ν. Γλώσσας. Πραγματοποιήθηκαν διδακτικές επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Σχολικής Ζωής Γόννων, στον “Μύλο Παππά – Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων”, στο ΚΠΕ Ελασσόνας και το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης.
Κατά την αξιολόγηση της δράσης από μαθητές και εκπαιδευτικούς αυτή αποτιμήθηκε ως “πολύ χρήσιμη” και “διασκεδαστική” και υπήρξε ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξή της το επόμενο σχολικό έτος.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την πολύ φιλότιμη προσπάθειά τους!
Η παιδαγωγική ομάδα: Καστώρη Ε., Κατσάρα Αικ., Κατσικάρη Β., Καψάλη Δ., Ντελή Ελ., Τράκα Χρ.