Συνταγή Νο 3: Ποντιακά ωτία

Η ποντιακή κουζίνα είναι ένας θησαυρός, μια παράδοση που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι από τους τόπους τους Έλληνες του Πόντου.

Στην ποντιακή διάλεκτο «ωτία» σημαίνει «αυτιά». Τα ωτία προσφέρονται ως γλύκισμα σε χαρές, κυρίως σε γάμους και βαπτίσεις. Τα ωτία είναι σίγουρα το γλυκό των παιδικών μας αναμνήσεων!

ΥΛΙΚΑ

4 αυγά

1 φλ. ξυνόγαλα

1 γιαούρτι (200 γρ)

1 βούτυρο

1 φλ. ζάχαρη

2 βανίλιες ( ή 1 βανίλια και ξύσμα ½ πορτοκαλιού)

1-2 πρέζες αλάτι

½ κ. γλυκού σόδα μαγειρικής

1 baking powder

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει) και λίγο παραπάνω για το άνοιγμα του φύλλου

Αραβοσιτέλαιο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι (χωρίς να ζεσταθεί πολύ). Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με σύρμα ή κουτάλα. Ρίχνουμε στα αυγά εναλλάξ και σιγά-σιγά το γιαούρτι, το μίγμα με το λιωμένο βούτυρο (εξουδετερωμένο με τη σόδα μαγειρικής) και τη βανίλια.

Κατόπιν ρίχνουμε και το baking powder (αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει).

Μετά αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει εύπλαστη η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4-5 κομάτια και την αφήνουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης μέχρι το πάχος του να είναι τουλάχιστον 1 εκατοστό. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες και μετά σε διαγώνια κομμάτια περίπου 7-10 εκατοστά μήκος και 2 εκ. πλάτος (δηλαδή να σχηματιστεί ρόμβος).

Χαράζουμε μια σχισμή με μαχαίρι στο κέντρο κάθε κομματιού και περνάμε μέσα τη μια άκρη της ζύμης κάθε ρόμβου σχηματίζοντας «αυτάκια». Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε όλα τα «ωτία».

Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι (χωρίς όμως να καεί) μέχρι να ροδίσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το λάδι και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί απορροφητικό. Μην τα σκεπάσετε για να μην τραβήξουν υγρασία (μην ιδρώσουν).

Σερβίρουμε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη, κανελοζάχαρη, μέλι με καρύδια, μερέντα ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Καλή σας όρεξη!

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Τα ωτία μπορούν να παρασκευαστούν και νηστήσιμα αντικαθιστώντας τα αυγά και το βούτυρο με λάδι.

Οι περισσότεροι προσθέτουν στη ζύμη λάδι. Η γιαγιά μου και η μητέρα μου τα φτιάχουν με βούτυρο.

 

Τοπαλίδου Παλάση

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση