Όταν μιλάμε για φυσική δραστηριότητα μέσα στην πόλη, εμείς οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, η πρώτη σκέψη μας είναι το περπάτημα στην παραλία. Η παραλία γέμισε ζωή από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η ανάπλασή της. Τώρα πλέον είναι τόπος συνάντησης για περπάτημα, jogging αλλά και μέρος χαλάρωσης βλέποντας το ηλιοβασίλεμα.
Είναι μεσημέρι Τετάρτης και ο ουρανός έχει ένα μουντό γκριζογάλανο χρώμα. Η απόφαση για τη βροχή έχει παρθεί, αλλά τα σύννεφα δεν υπακούουν σε αυτή. Αρνούνται να την εκτελέσουν. Έτσι κι εμείς αρνηθήκαμε εκείνο το μεσημέρι, μετά το σχολείο, να ανέβουμε στο λεωφορείο όπως κάθε μέρα και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σπίτια μας παρέα, οι τρεις μας, περπατώντας στην παραλία.
Φτάνοντας στην πεζοδρομημένη παραλία συμφωνήσαμε πως πήραμε τη σωστή απόφαση. Το περπάτημα κάτω από τον μουντό ουρανό, δίπλα στο γκριζογάλανο χαλί της θάλασσας, ήταν αναζωογονητικό! Πλησιάζοντας στο Μακεδονία Παλλάς, η χαμογελαστή Βάλια πρότεινε κάτι το οποίο μας ενθουσίασε και σε δέκα βήματα βρεθήκαμε στο κιόσκι με τα ποδήλατα.
Η Βάσω, υπάλληλος σε μία από τις δύο επιχειρήσεις που νοικιάζουν ποδήλατα στην παραλία, μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες. Είδαμε ποδήλατα δίσελα, με δύο θέσεις μπρος-πίσω που προτιμώνται από συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Είδαμε πρωτότυπα ξύλινα ποδήλατα που έχουν κόντρα φρένο, αν κάνεις το πετάλι προς τα πίσω φρενάρουν. Είδαμε ηλεκτρικά ποδήλατα που προτιμώνται από πολύ κόσμο λόγω της ευκολίας που παρέχουν. Είδαμε “ραλάκια” που λέγονται και berg και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά μέχρι επτά χρονών. Η Βάσω μας ενημέρωσε, ότι η εταιρεία προμηθεύει στους χρήστες κλειδαριά και κράνος δωρεάν. Ευγενική και γελαστή όπως ήταν, μας έδωσε την ευκαιρία για παραπάνω κουβέντα. Έτσι μάθαμε, ότι τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα υπάρχουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης εδώ και πέντε χρόνια κι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Θεσσαλονικείς. Καθημερινά βλέπεις πολύ κόσμο να διασκεδάζει με αυτά, φοιτητές, οικογένειες με παιδιά, αλλά και τουρίστες.
Αυτό κάναμε κι εμείς! Πάνω σε ένα τετραθέσιο ποδήλατο κάναμε την ποδηλατάδα μας στη συννεφιασμένη παραλία, βγαίνοντας για λίγο από τις συνήθειές μας, το πρόγραμμα και ξεχνώντας τις δουλειές μας. Η Δέσποινα, πάντα αγκαλιά με τη φωτογραφική της μηχανή, μας αποτύπωσε σε μοναδικές στιγμές. Αποχωριστήκαμε, με την υπόσχεση να οργανώνουμε πια τις ποδηλατικές μας συναντήσεις πιο συχνά!
Χριστίνα Τέσσα