ψωμί

Συνταγή Νο 1: Επτάζυμο ψωμάκι

Ένα από τα παραδοσιακά τρόφιμα πρώτης ανάγκης των Ελλήνων και φυσικά και των Θεσσαλονικέων ήταν και το «επτάζυμο ψωμί».

Είναι παραφθορά της λέξης «αυτόζυμο» επειδή φουσκώνει μόνο του. Αν και έχει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία στην παρασκευή του (γι αυτό και παρασκευάζεται οικιακά), εντούτοις αξίζει τον κόπο για τα διατροφικά οφέλη που προσφέρει. To επτάζυμο οφείλει την ιδιαίτερη γεύση του στην παρουσία των ρεβυθιών και του εκχυλίσματος που παράγεται από τη ζύμωσή τους.

Ο εμπλουτισμός του ζυμαριού με τη ρεβυθομαγιά βελτιώνει το διατροφικό προφίλ του ψωμιού και αυξάνει την αντοχή του στο μπαγιάτεμα (αντοχή στο ράφι), ενώ ταυτόχρονα το προστετεύει από μικροβιακές αλλοιώσεις. Επειδή το ρεβύθι είναι πλούσιο σε πρωτείνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και λάδι (ακόρεστα λιπαρά οξέα 67%) είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο.

ΥΛΙΚΑ

  1. 800γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 40 γρ ρεβύθια
  3. 200 γρ νερό (για τη δημιουργία ρεβυθομαγιάς)
  4. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  5. 500 ml νερό (για τη δημιουργία ζύμης)
  6. 1 κουταλάκι αλάτι
  7. 1 κουταλάκι ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από την προηγούμενη μέρα σπάζετε στο γουδί τα ρεβύθια. Ένα σπάσιμο στη μέση τους αρκεί.

Τα τοποθετείτε σε ένα δοχείο γυάλινο με βραστό νερό (200 γρ ) και τα αφήνετε για 15 ως 18 ώρες σε ζεστό χώρο τυλιγμένα με μια κουβέρτα (πχ κοντά σε καλοριφέρ), μέχρι να διογκωθούν και να σχηματιστεί χαρακτηριστικός αφρός, ύψους 2 με 3 δάκτυλα περίπου, και όξινη οσμή.

Στο παραπάνω υγρό προσθέτετε αλεύρι, τόσο όσο να σχηματιστεί χυλός, και το αφήνετε σκεπασμένο για άλλες δύο ώρες, για να διπλασιαστεί ο όγκος του. Αυτό το μίγμα είναι η ρεβυθομαγιά.

Στη συνέχεια σε μια λεκάνη προσθέτετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την ξηρή μαγιά, τη ρεβυθομαγιά και σιγά-σιγά το νερό και αρχίζετε το ζύμωμα.

Μόλις ολοκληρωθεί το ζύμωμα, το τοποθετείτε σε ένα ταψί και αφήνετε σε ζεστό χώρο για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Προθερμένετε το φούρνο στους 200oC, τοποθετείτε το ταψί με το ψωμί και το ψήνετε για μία ώρα.

Αφήνετε να κρυώσει. Καλή σας όρεξη!

 

Παρασκευή Μυγδαλιά

(Οι φωτογραφίες είναι της Παρασκευής Μυγδαλιά)

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση