Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Συμμετοχή της ΣΤ τάξης στις  Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα την Τετάρτη 22/5/2024

Συμμετοχή της ΣΤ τάξης στις  Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα την Τετάρτη 22/5/2024

εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήραΑγαπητοί  γονείς και μαθητές της ΣΤ τάξης σας ενημερώνουμε για τα εξής

Το σχολείο μας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Παιδείας για τη φετινή σχολική χρονιά να συμμετάσχει  στις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους/τις μαθητές/-τριες της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων που έχουν  ως στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών σε θέματα Γλώσσας – Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα σχετικά Προγράμματα Σπουδών. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση εισηγήσεων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο μας και σε όλα τα σχολεία της χώρας (600 συνολικά) που έχουν επιλεγεί  με την συμμετοχή όλων των μαθητών/μαθητριών  της  Στ΄ Δημοτικού  την Τετάρτη 22/05/2024 και ώρες 09.00 – 12.10.

Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν συνολικά 190’ ως εξής (με τη σειρά που αναφέρονται):

75΄ η εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα

30’ διάλειμμα

75΄ η εξέταση στα Μαθηματικά

10΄ η συμπλήρωση των κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων

(Ο χρόνος εξέτασης, ανά εξεταζόμενο μάθημα, μπορεί να παραταθεί με απόφαση του/της Διευθυντή/-ντριας του σχολείου έως 15΄)

Τα θέματα των εξετάσεων θα κληρωθούν από την Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί από Υπουργείο Παιδείας νωρίς το πρωί της 22ας Μαΐου 2024 θα αποσταλούν στα σχολεία,  θα εκτυπωθούν και θα διανεμηθούν  σε έντυπη μορφή στους/στις μαθητές/-τριες.

Ενδεικτικά παραδείγματα θεμάτων όπως και τα θέματα με τις απαντήσεις των δύο προηγούμενων ετών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εξετάσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://iep.edu.gr/el/endeiktika-themata-eedx-menu και προτείνουμε τα παιδιά να τα μελετήσουν έτσι ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία συμπλήρωσης σειράς ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, επισημαίνοντάς τους ότι πρέπει να διαβάζουν και τις τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις πριν την επιλογή τους.

Επίσης, επισημαίνεται πως δύο (2) από τα ερωτήματα του θέματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και δύο (2) από τα ερωτήματα του θέματος των Μαθηματικών θα είναι ανοικτού τύπου, στα οποία οι μαθητές/-τριες καλούνται να τεκμηριώσουν την απάντησή τους.

Οι μαθητές/-τριες θα σημειώνουν τις απαντήσεις τους στις κλειστές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε ξεχωριστό ανώνυμο απαντητικό δελτίο. Στις ανοικτές ερωτήσεις οι μαθητές/-τριες γράφουν τις απαντήσεις εντός των αντίστοιχων πεδίων που υπάρχουν στο ανώνυμο απαντητικό δελτίο. Ειδικότερα, για τα Μαθηματικά επισημαίνεται ότι οι μαθητές/-τριες πρέπει να καταγράψουν όλες τις διαδικασίες επίλυσης  των προβλημάτων εντός του απαντητικού δελτίου και όχι μόνο την ορθή απάντηση.

Τέλος να επισημάνουμε ότι δεν χρειάζεται κανένα άγχος ούτε από τα παιδιά ούτε από τους γονείς καθώς οι δασκάλες της ΣΤ΄τάξης θα εξηγήσουν αναλυτικά στα παιδιά  μας τον τρόπο συμπλήρωσης των στοιχείων και των απαντήσεων  οι οποίες  θα καταχωρηθούν  σε ανώνυμο απαντητικό δελτίο χωρίς τα ονοματεπώνυμα των παιδιών παρά μόνο με την συμπλήρωση κάποιων κοινωνικοδημογραφικών  στοιχείων που μπορείτε να τα δείτε εδώ

 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση