Η Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001 και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ανάδειξη και καλλιέργεια των γλωσσών ως κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεδομένου ότι οι γλώσσες αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών και των πολιτών.
Τα τελευταία δύο χρόνια η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη και την αρμονική συμβίωση μεταξύ των λαών, καθως το θέμα του εορτασμού είναι “Γλώσσες για την Ειρήνη”, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολυγλωσσική και διαπολιτισμική εκπαίδευση ως μέσο εδραίωσης του δημοκρατικού πολιτισμού.
Σε αυτά τα πλαίσια εργάστηκαν οι Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου μας στο μάθημα των Αγγλικών, όπου οι μαθητές/τριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν τις παρακάτω δράσεις/projects:
Δ΄ & ΣΤ΄ τάξεις
Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Ανδριοπούλου
Με τη Δ΄ τάξη αρχικά συζητήσαμε για τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών αλλά και της διατήρησης της μητρικής γλώσσας μας. Πειραματιστήκαμε με την εφαρμογή του Google Translate ως ένα σύγχρονο εργαλείο, μεταφράζοντας τη λέξη «γεια σου» σε διάφορες γλώσσες. Ζωγραφίσαμε προσωπικές σημαίες με γνώμονα τις έννοιες της αγάπης και της ειρήνης, οι οποίες αποτέλεσαν μέρος κοινής εργασίας με την Στ΄ τάξη.
Στην Στ΄ τάξη οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά, διαλέγοντας μια ευρωπαϊκή χώρα και μεταφράζοντας λέξεις που θεωρούσαν σημαντικές για την ειρηνική συμβίωση των λαών. Στην συνέχεια, δημιούργησαν ένα τοπίο γαλήνης και χαράς με κατασκευή γλωσσικών λουλουδιών. Όλα αυτά συνέθεσαν μια εργασία μαζί με τη συμβολή της Δ΄ τάξης.
Ε΄ τάξεις
Εκπαιδευτικός: Σταυρούλα Πετουσάκη
Οι Ε΄ τάξεις κινήθηκαν γύρω από τη λέξη HELLO την οποία επεξεργάστηκαν σε διαφορετικές γλώσσες μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων: Αρχικά, εντοπίζοντας τη λέξη μέσα σε κρυπτόλεξα, στη συνέχεια ζωγραφίζοντας σημαιάκια διαφόρων χωρών με τη λέξη ενσωματωμένη στην αντίστοιχη γλώσσα και έπειτα, γράφοντας τη λέξη σε διαφορετικές γλώσσες επάνω στο σήμα της ειρήνης.
Επιπλέον, τα παιδιά ζωγράφισαν τον χάρτη της Ευρώπης και τραγούδησαν το αντιπολεμικό τραγούδι του John Lennon “Imagine”, το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για να συζητηθούν έννοιες όπως η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, το δικαίωμα των ανθρώπων και των λαών στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία και η αναγκαιότητα της αποδοχής του διαφορετικού (diversity and tolerance).