Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Κουβέντα με τη συγγραφέα Μαρία Φωτακέλη

Κουβέντα με τη συγγραφέα Μαρία Φωτακέλη

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012 επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας κ. Μαρία Φωτακέλη, στα πλαίσια του προγράμματος Φιλαναγνωσίας.
Η κ. Φωτακέλη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Οι μαθητές του Ε΄1 την υποδέχτηκαν στην τάξη τους, όπου η κ. Φωτακέλη δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
Η πρώτη ομάδα ερωτήσεων ήταν σχετικές με την επιλογή της να γίνει συγγραφέας. Μας είπε ότι η απόφασή της να γίνει συγγραφέας δεν πάρθηκε όπως των παιδιών που αποφασίζουν συνειδητά ποιο επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν. Πάντα της άρεσε να διαβάζει βιβλία και έγραφε καλές εκθέσεις. Συμπλήρωσε ότι για να γίνεις συγγραφέας πρέπει να έχεις ταλέντο κι αυτό μετά “σε προχωράει”. Της αρέσει να γράφει, όμως δε ζει αποκλειστικά από το γράψιμο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους περισσότερους συγγραφείς.
Στη συνέχεια της συνέντευξής μας είπε ότι το πρώτο της βιβλίο το έγραψε το 2004. Εμπνέεται από καθημερινά αντικείμενα, που για τους υπόλοιπους ανθρώπους δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η έμπνευση μπορεί να κρύβεται στην κάθε στιγμή. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το βιβλίο της “Απαγορεύεται το παιχνίδι” το εμπνεύστηκε και το έγραψε σε ένα βράδυ, όταν ήταν μωρό το πρώτο της παιδί. Γράφει για παιδιά γιατί τα αγαπά. Το παραμύθι σημαίνει παρηγοριά, για όλους, μικρούς και μεγάλους. Έχει γράψει και πράγματα για μεγάλους, που όμως δεν έχουν εκδοθεί κι ούτε ξέρει αν αυτό γίνει ποτέ. Έχει γράψει 4 βιβλία, από τα οποία έχουν εκδοθεί τα 3. Δεν ξεχωρίζει κάποιο από αυτά, γιατί τα βιβλία της είναι σαν παιδιά της. Το βιβλίο της “Το παιδί με το κανατάκι” βασίζεται σε αληθινό γεγονός, ενώ “Το κρεμμυδάκι” σε μία παράγραφο ενός βιβλίου του Ντοστογιέφσκι, που είναι συγγραφέας για μεγάλους.
Σε επόμενες ερωτήσεις των μαθητών η καλεσμένη μας συγγραφέας απάντησε ότι μόλις τελειώσει ο συγγραφέας , αρχίζει η εικονογράφηση με βάση αυτά που έχουν γραφτεί. Ο εκδοτικός οίκος όμως, αποφασίζει πότε θα εκδοθεί ένα βιβλίο. Η ίδια, βέβαια, νιώθει ικανοποιημένη όταν τελειώνει ένα βιβλίο και όταν αυτό κυκλοφορεί, αρέσει στον κόσμο και το αγοράζει, νιώθει ότι έχει κάτι κοινό με τους ανθρώπους αυτούς.
Στο τέλος της συνέντευξης η κ. Φωτακέλη φωτογραφήθηκε με τους μαθητές και τους δώρισε από έναν σελιδοδείκτη. Στη συνέχεια η συγγραφέας πήγε στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου την περίμεναν τα παιδιά της Δευτέρας και τους διηγήθηκε το βιβλίο της “Το παιδί με το κανατάκι”. Τα παιδιά άκουσαν το παραμύθι και μετά ρώτησαν ό,τι ήθελαν. Αποχώρησαν παίρνοντας κι εκείνα δώρο από ένα σελιδοδείκτη.


1 Σχόλιο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση