ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: : Ζω καλύτερα- Ευ ζην
ΥΠΟθΕΜΑΤΙΚΗ: Αυτομέριμνα και πρόληψη -Ψυχική Υγεία
ΤΙΤΛΟΣ: «Το παπάκι πάει» από “Το Χαμόγελο του παιδιού”
Φτιάξε τον βοηθό σου
Εισαγωγή στην έννοια της κούκλας. Εξηγούμε στα παιδιά ότι θα ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι με στόχο να βοηθήσουμε ένα παιδί αλλά και ένα παπάκι να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους. Προκειμένου να το καταφέρουν αυτό το κάθε παιδί θα χρειαστεί μια κούκλα βοηθό. Τα παιδιά κατασκευάζουν με ξύλινες κουτάλες ανθρώπινες φιγούρες και τις χρησιμοποιούν ως «βοηθούς» σε όλες μας τις δραστηριότητες. Η κούκλα αυτή στην ουσία λειτουργεί ως άλλος εαυτός που παρακολουθεί, προβληματίζεται και παρεμβαίνει. Γίνεται εισαγωγή στην έννοια της εξαφάνισης.
Ο δρόμος για το σπίτι
Μέσα από την αφήγηση παραμυθιού τα παιδιά καλούνται να κατανοήσουν βασικά μηνύματα σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί στην θέση να έχει χάσει τη μαμά , τον μπαμπά του ή τον άνθρωπο που το επιβλέπει. Μέσω του παραμυθιού τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την εμπειρία της εξαφάνισης και αποκτούν γνώσεις, οι οποίες αν και δουλεύονται σε έναν υποθετικό κόσμο, θα μπορέσουν να ανακληθούν και να εφαρμοστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις (Αναγνωστόπουλος, 1997). Στην συνέχεια ακολουθεί συζήτηση για το παραμύθι.
Ο κύβος με τις εικόνες
Τα νήπια παίζουν με τρεις θεματικούς κύβους που οι νηπιαγωγοί δημιούργησαν και φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες. Ο ένας κύβος έχεις στις έδρες του εικόνες των ηρώων (μαμά, αστυνόμος, παιδί, κ.α), ο άλλος έχει διάφορες αντιδράσεις π.χ φωνάζω, τηλεφωνώ, μένω ήρεμος, κ.α., και ο τρίτος κύβος είναι ο κύβος των συναισθημάτων. Τα νήπια ρίχνουν τους τρεις κύβους και με βάση τις εικόνες που έρχονται δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες τις οποίες στη συνέχεια εικονογραφούν
Τα νήπια ρίχνουν τους τρεις κύβους και με βάση τις εικόνες που έρχονται δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες τις οποίες στη συνέχεια εικονογραφούν.
Ο Πάκο, το παπάκι χάθηκε
Βρίσκουμε στην τάξη μας ένα μικρό και φοβισμένο παπάκι, τον Πάκο, που χάθηκε από τη μαμά του. Μαζί του έχει κι ένα σημείωμα. Τα παιδιά το γνωρίζουν, το καθησυχάζουν και του υπόσχονται ότι θα το βοηθήσουν. Τα παιδιά εκφράζουν υποθέσεις σχετικά με το πώς πιστεύουν ότι χάθηκε ο Πάκο από τη μαμά του και πού ήταν. Επίσης, τα παιδιά καλούνται να πουν πώς πιστεύουν ότι νιώθει ο Πάκο, σκέψεις τις οποίες καταγράφουμε σε ιστόγραμμα.
Στη συνέχεια τα παιδιά βοηθούν τον Πάκο να βρει τη μαμά του.
Ο Πάκο αφηγείται την περιπέτειά του
Παρακολουθούμε παράσταση κουκλοθεάτρου με πρωταγωνιστές τον Πάκο, τη μαμά του, έναν ξένο κι έναν αστυνομικό. Κατά τη διάρκεια του θεατρικού, το παπάκι απευθύνεται στις κούκλες των παιδιών προκειμένου να του δώσουν τη σωστή κατεύθυνση.
Κατασκευάζουμε αφίσα με τη τεχνική του κολάζ με ήρωες τη μαμά πάπια και τον Πάκο, πάνω στην οποία κολλάμε τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά αν ποτέ χαθούν από τους γονείς τους.
Τι θα έκανες αν
Τα παιδιά βιωματικά θα εφαρμόσουν την προηγούμενη γνώση με διάφορα προτεινόμενα σενάρια. Ο στόχος είναι η επανάληψη των «βασικών μηνυμάτων» πρόληψης της εξαφάνισης.
Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε συγκεκριμένα τηλέφωνα που θα χρειαστεί να καλέσουμε σε περίπτωση βοήθειας π.χ. 100, 116000.
Αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος- τι μάθαμε; Πόσο πιο ενημερωμένοι και ασφαλείς αισθανόμαστε;
Πηγή: Το χαμόγελο του παιδιού, «Το Παπάκι Πάει»… Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης παιδιών σε θέματα εξαφανίσεων και αρπαγών.