Η Ελλάδα αφηγείται την ιστορία του 1821
Μέσα από μικρά θεατρικά δρώμενα παρακολουθούμε την Ελλάδα να μας παρουσιάζει τους ήρωες που πολέμησαν για να είναι ελεύθερη. Η Τουρκοκρατία ήταν μια μεγάλη περίοδος στην ελληνική ιστορία που μας μαθαίνει τη δύναμη που έχει η ένωση των ανθρώπων για ένα κοινό σκοπό.
Αρχικά, τα μικρά ελληνόπουλα της σημερινής εποχής ρωτούν την Ελλάδα για να μάθουν τι της συνέβη πριν από περίπου 200 χρόνια. Η Ελλάδα αρχίζει και θυμάται… πάει πίσω σε μια εποχή που ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά….
Και τότε οι ήρωες ζωντανεύουν και μας πηγαίνουν πίσω στο Κρυφό Σχολειό, όπου οι παπάδες κράτησαν άσβηστη την πίστη μας και την ελληνική γλώσσα. Φεγγαράκι μου λαμπρό σιγοτραγουδούν τα ελληνόπουλα και πάνε νύχτα στο σχολείο με το φόβο του εχθρού.
Αλλά, πώς να ξεχάσει η Ελλάδα μας τη γυναικεία δύναμη που τη βοήθησε στον αγώνα της ελευθερίας. Η Μπουμπουλίνα και η Μαυρογένους μαζί με το χορό των γυναικών εξυμνούν τη γυναικεία γενναιότητα.
Δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε για τον γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που οδήγησε τον ελληνικό στρατό σε νικηφόρους αγώνες. Το άγαλμά του ζωντανεύει και μας πάει πίσω στους ένδοξους αγώνες.
Στο τέλος παρουσιάζεται ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο ήρωας που με την ευστροφία και τη δύναμή του νίκησε μια ολόκληρη τούρκικη φρεγάτα βάζοντάς της μπουρλότο. Έτσι κλείνει η ιστορία μας με μια έκρηξη που έβαλε φωτιά στα όνειρα και τις ελπίδες των Ελλήνων.
Ακούμε και χορεύουμε το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» από το επετειακό βίντεο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821…. Γιατί όταν γινόμαστε μια ομάδα μπορούμε να καταφέρουμε τα αδύνατα να γίνουν δυνατά. Άλλωστε, και τότε το 1821 όλα ξεκίνησαν από μια παρέα ανδρών που ίδρυσαν μια ομάδα τη Φιλική Εταιρεία που άλλαξε τη μοίρα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας μας.