«Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25»

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής παιδείας, για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, εγγράφονται μαθητές/τριες  γεννημένοι/ες το 2020.

Τα προνήπια που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο εγγράφονται αυτόματα στο δεύτερο έτος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Για την εγγραφή του νηπίου-προνηπίου οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του προνηπίου-νηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το/τα τέκνο/α για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίου-προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας, είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σχετικό αποδεικτικό έγγραφο σε ψηφιακή μορφή όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/ουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσουν Βεβαίωση Φοίτησης από τον/τη Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας,

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του προνηπίου-νηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα  (έως τις 16:00) ή και στοΤμήμα Πρόωρης Υποδοχής,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των προνηπίων-νηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του προνηπίου-νηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα εντός της προθεσμίας που ορίζει η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται :

α) η αίτηση εγγραφής για το τμήμα πρόωρης υποδοχής και για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή,

γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλο στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

δ) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του/της μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (13:00 – 16:00) ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (7:45-8:00)

Α. Η εγγραφή των μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής:

  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
  4. Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00 σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή τους επιστρέφεται από το Νηπιαγωγείο στους γονείς/κηδεμόνες προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η υποβολή της μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο Νηπιαγωγείο.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών εγγράφων θα γίνεται στο Νηπιαγωγείο κατά τις ώρες 12:15 έως 12:45 και 13.15 έως 13.45  ή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ. 2310 631286 είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@6nip.polichn.thess.sch.gr

 

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο



Λήψη αρχείου

 

Δείτε εδώ τα όρια του νηπιαγωγείου



Λήψη αρχείου

 

Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων- Θεματική Ενότητα: Ζω καλύτερα- Ευ ζειν -Υποθεματική: Γνωρίζω το σώμα μου-Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση- Τίτλος: «Γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα»

Στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιαστεί το ανθρώπινο σώμα και οι λειτουργίες του με απλό αλλά επιστημονικό τρόπο στους μαθητές, να αντιληφθούν τη σχέση ανάμεσα στην καλή λειτουργία των οργάνων του σώματος και την υγεία, να μπορούν να παρατηρούν, να μελετούν και να συμπεραίνουν και να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας με στόχο την επίτευξη των προτεινόμενων στόχων.

1ο εργαστήριο:« Σωματογνωσία – Παίζουμε τους γιατρούς;»

  • Το πρόγραμμα  ξεκίνησε με τα  μουσικό-κινητικά παιχνίδια:«Κεφάλι-ώμοι- γόνατα και πόδια», «χοκυ-πόκυ» και  «το σώμα μου κουνώ». 

IMG 20240205 120252     IMG 20240205 120632

 

  • Στη συνέχεια ρωτήσαμε τα παιδιά να μας που αν ξέρουν πώς ονομάζονται τα διάφορα μέρη του σώματος μας και τους δόθηκε  φύλλο εργασίας όπου έπρεπε να κάνουν ταύτιση των λέξεων μερών του σώματος.

 

  • Με αφορμή την πολυήμερη απουσία ενός παιδιού και την επίσκεψη του στο γιατρό, σκεφτήκαμε να στήσουμε και εμείς ένα ιατρείο στην τάξη μας. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τί πρέπει να περιλαμβάνει ένα ιατρείο και αναζητήσαμε το χώρο και και αντικείμενα. Επίσης ζητήσαμε και τη συνδρομή των γονέων που εργάζονται στο χώρο της υγείας και μας έφεραν χρήσιμο υλικό.

 

  • Όλες οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφηκαν στο παρακάτω ιστόγραμμα:

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 25 130305

 

  • Το ιατρείο μας στήθηκε! η Γραμματέας κλείνει και καταγράφει τα ραντεβού!

 

  • Στις ελεύθερες δραστηριότητες τα παιδιά ασχολήθηκαν με το  λογισμικό “babypedia” και παίξανε παιχνίδια σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα.

IMG 20240207 082151 IMG 20240207 082744

 

 

2ο εργαστήριο:«Οι πέντε αισθήσεις»

  • Συζητήσαμε με τα παιδιά για τις πέντε αισθήσεις μας, τις λειτουργίες τους και τη σπουδαιότητά τους και παρακολουθήσαμε το βίντεο:

 

 

  • Επίσης παίξαμε τα  επιτραπέζια παιχνίδια: “Τόμπολα των αισθήσεων” και  “Τυφλή αγελάδα”

 

  • Τέλος αφού χωρίστηκαν σε ομάδες δόθηκε στα παιδιά φύλλο εργασίας και καταγράψανε τι μπορούν να αντιληφθούν με τις αισθήσεις τους στην αυλή του νηπιαγωγείου μας. 

 

 

3ο εργαστήριο: «Ο κύκλος της ζωής»

  • Με αφορμή το αίνιγμα της Σφίγγας “Ποιό είναι το ον που όταν γεννιέται έχει τέσσερα πόδια, στη συνέχεια γίνεται δίποδο και όταν γερνά αποκτά και τρίτο πόδι;”  συζητήσαμε με τα παιδιά για τον κύκλο της ζωής. Είδαμε φωτογραφίες από βρεφική, παιδική, εφηβική, ενήλικη και τρίτη ηλικία και τις σειροθετήσαμε με την σωστή ακολουθία.

IMG 20240208 102700

 

  • Παρακολουθήσαμε  το παρακάτω βίντεο:

 

  • Καταγράψαμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα καθώς μεγαλώνουμε.

ιστογραμμα τι αλλάζει στο σωμα καθ΄ψς μεγαλώνουμε

 

  •  Φύλλο εργασίαςIMG 20240212 091504

 

 

4ο εργαστήριο:« Σκελετός και εσωτερικά όργανα»

  • Ρωτήσαμε τα παιδιά, τι πιστεύουν ότι έχει μέσα το ανθρώπινο σώμα .

Ιστόγραμμα για τα εσωτερικά όργανα του σώματος

  • Παρακολουθήσαμε τα παρακάτω βίντεο:

 

  • Συναρμολογήσαμε τους ανθρώπινους σκελετούς σαν παζλ.

 

  • Παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια

 

  • Με αφορμή τη συζήτηση για τη χρησιμότητα του σκελετού στο ανθρώπινο σώμα παρατηρήσαμε αληθινές ακτινογραφίες και φτιάξαμε τη δική μας “χειροποίητη ακτινογραφία” του χεριού μας.

 

  •  Στο ιατρείο αντιμετωπίσαμε περιστατικά “σπασμένων χεριών” με αληθινή γυψόγαζα.

 

  • Χορέψαμε  το “skeleton dance” 

 

  • Ασχοληθήκαμε και με τα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα και πήραμε πληροφορίες από διάφορα παιδικά βιβλία και εικόνες στο διαδίκτυο.Τέλος σε φύλλο εργασίας ζητήσαμε από τα παιδιά να σχεδιάσουν το εσωτερικό του ανθρωπίνου σώματος και το παρουσίασαν στην ολομέλεια. Παρατηρήσαμε τί σχεδίασε ο καθένας και με αφορμή τις παραλείψεις τους, συζητήσαμε τι θα συνέβαινε στον οργανισμό αν δεν υπήρχαν κάποια από τα βασικά όργανα. 

IMG 20240212 112117

 

 

 

5ο εργαστήριο: «Το ταξίδι της τροφής»

  • Πού πηγαίνει η μπουκιά μας όταν τη σπρώξει η γλώσσα μας; Τις απορίες μας τις λύσαμε με το βιβλίο “Μάκης ο Ένζυμάκης και η μάχη στο στομάχι” 

26657 o makis enzymakis kai i machi sto stomachi exantlimenos titlos 220x340 product popup

        και με το δεύτερο μέρος από το βίντεο του Όσκαρ

 

  • Για την καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της λειτουργίας της πέψης παίξαμε ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι όπου με όργανα γυμναστικής και υφάσματα δημιουργήσαμε τη διαδρομή που κάνει η τροφή μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μας. 

 

  • Πολύ διασκεδαστικό ήταν και το σχετικό κουίζ:

 

 

6ο εργαστήριο: «Δόντια γερά και καθαρά, για να χαμογελάμε πάντοτε παιδιά!»

“Γύρω τριγύρω κάγκελα και μέσα πάπια παίζει”  τι είναι;

  • Αφού έγιναν διάφορες υποθέσεις, ήρθε και η σωστή απάντηση με μια εικόνα που έδειχνε το στόμα μας με τα δόντια και τη γλώσσα. Συζητήσαμε με τα παιδιά σε τι μας χρησιμεύουν τα ούλα και τα δόντια (εμφάνιση, ομιλία, μάσηση) και τί προβλήματα δημιουργούνται αν πάθουν κάποια βλάβη. Είδαμε σχετικές εικόνες στο διαδίκτυο και τα παιδιά μίλησαν για τα βιώματα και τις εμπειρίες τους από την επίσκεψή τους στον οδοντογιατρό.
  • Διαβάσαμε τα βιβλία “Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη” και “Το μικρό αρκουδάκι πλένει τα δόντια του”

αρχείο λήψης 1 1 αρχείο λήψης 2

 

  • Μάθαμε για τη σωστή φροντίδα των δοντιών και είδαμε τα παρακάτω βίντεο:

 

  • Παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια

 

  •  Κινητικό παιχνίδι στην αυλή “Οδοντόβουρτσα εναντίον τερηδόνας”

 

 

7ο εργαστήριο: « Φροντίδα και προστασία του σώματος μας»

α) Σωματική υγιεινή

  • Το εργαστήριο ξεκίνησε με συζήτηση για το πώς πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας για να είναι υγιές, πέρα από το βούρτσισμα των δοντιών που είχαμε ήδη μάθει. Στη συνέχεια διαβάσαμε και σχολιάσαμε το βιβλίο: “ 20 κανόνες για να είσαι υγιής και να μη τρελάνεις το γιατρό”

βιβλίο

  •    Δώσαμε στα παιδιά να συμπληρώσουν με τη βοήθεια των γονιών τους μια εβδομαδιαία καρτέλα , τσεκάροντας την καθημερινή φροντίδα τους, και την επέστρεψαν στην τάξη συμπληρωμένη για περαιτέρω ανατροφοδότηση της συζήτησης.

CamScanner 2024 02 26 21.56

  • Κάναμε και αερόβια γυμναστική!

εικόνα Viber 2024 02 23 17 32 50 711

 

β) σεξουαλική κακοποίηση

  • Με αφορμή το βιβλίο “Η Κίκο και το χέρι” μιλήσαμε για τον κανόνα των εσωρούχων , αλλά και πώς θα μάθουν να ξεχωρίζουν τα καλά από τα κακά μυστικά. 

αρχείο λήψης 1 2

 O κανόνας oρίζει ότι: «Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και αντίστοιχα, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίζουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία».

 

  • Επίσης παρακολουθήσαμε το εξαιρετικό βίντεο:

και διαβάσαμε τα βιβλία:

 

αρχείο λήψης 2 1    αρχείο λήψης 3

 

  • Τέλος τα παιδιά αποτύπωσαν σε χαρτί, ποιους ενήλικες εμπιστεύονται και έχουν “στο δίκτυο ασφαλείας τους”

εικόνα Viber 2024 02 23 17 32 50 637

 

 

 «Αξιολόγηση»

Η αξιολόγηση/αναστοχασμός για κάθε εργαστήριο περιλάμβανε φύλλα εργασίας και διαδικτυακές δραστηριότητες, οι σύνδεσμοι των οποίων αποτυπώνονται όπως αναφέραμε παραπάνω. Σαν κλείσιμο του εργαστηρίου, δώσαμε στα παιδιά να συμπληρώσουν το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης:

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 17 125857

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γνωρίζω την αυλή του σχολείου μου

  • Γνωρίσαμε την αυλή του σχολείου  χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας. Χωριστήκαμε σε πέντε ομάδες, ακούσαμε, είδαμε, μυρίσαμε,αγγίξαμε και καταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας σε φύλλο εργασίας.Ολοκληρώσαμε με παρουσίαση  της καταγραφής μας στην ολομέλεια.

 

  • Αφού παρατηρήσαμε προσεκτικά την αυλή μας, τη ζωγραφίσαμε.

 

Ζωγραφίσαμε τι θα θέλαμε να έχει η αυλή του σχολείου μας.