Ολοκλήρωση Προγράμματος Καλλιέργειας Δεξιοτήτων “Ένας αρκούδος μια φορά… μαθαίνει να κυκλοφορεί με ασφάλεια”, 1ος Θεματικός Κύκλος “Ζω καλύτερα-Ευ Ζην”, θεματική ενότητα “Οδική ασφάλεια”
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος θεματικός κύκλος των Προγραμμάτων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων, που είχε ως βασικό σκοπό τη διαμόρφωση ενσυνείδητης και υπεύθυνης χρήσης του οδικού δικτύου από τους μαθητές/τριες, στους/στις οποίους/ες απευθύνεται, αλλά και την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης.
Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, μέσα από όλες τις παραμέτρους που τα αφορούν άμεσα (πινακίδες σήμανσης, συμπεριφορά του πεζού, συμπεριφορά του επιβάτη, ασφαλής μετακίνηση από και προς το σχολείο).
Δεξιότητες που καλλιεργήθηκαν:
- Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα,
- Ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (4cs σε ψηφιακό περιβάλλον),
- Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής,
- Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης,
- Πλάγια σκέψη,
- Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός
1ο εργαστήριο δεξιοτήτων: “Ένας αρκούδος μια φορά… πάει με ασφάλεια στο σχολείο” – Ασφαλείς τρόποι μετακίνησης
Στο 1ο εργαστήρι δεξιοτήτων, ο αρκούδος αναρωτιέται πώς μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στο νηπιαγωγείο μας, και το πρόγραμμα ξεκινά, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον των παιδιών και εμπλέκοντάς τα σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για τα ίδια.
- Διερεύνηση του τρόπου μετακίνησης των παιδιών στο σχολείο, αποτύπωση, καταγραφή και καταμέτρηση σε πίνακα, των απαντήσεων των παιδιών.
- Αποτύπωση σε χάρτη της ατομικής διαδρομής που ακολουθούν από το σπίτι τους στο σχολείο, και εντοπισμός σημείων της διαδρομής που χρήζουν προσοχής (φανάρια, πινακίδες κλπ).
- Εξερεύνηση της γειτονιάς του σχολείου, αλλά και των σπιτιών των παιδιών, μέσω google earth.
2ο εργαστήριο δεξιοτήτων: “Ένας αρκούδος μια φορά… μαθαίνει τα σήματα κυκλοφορίας”
Στο 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων τα παιδιά μαθαίνουν τα σήματα κυκλοφορίας παρέα με τον αρκούδο. μέσα από διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια.
- Συζήτηση, βίντεο, διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, φύλλα εργασίας, ομαδοποίηση σημάτων σε τέσσερις κατηγορίες, κατασκευή σημάτων, παιχνίδι με αυτοκίνητα, κουκλάκια και σήματα στο χαλάκι κυκλοφοριακής αγωγής.
3ο εργαστήριο δεξιοτήτων: “Ένας αρκούδος μια φορά… κυκλοφορεί με ασφάλεια ως πεζός”
Στο 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων τα παιδιά βοηθούν τον αρκούδο να φτάσει στο νηπιαγωγείο με ασφάλεια ως πεζός. Του δείχνουν τη διαδρομή και τα σημεία που πρέπει να προσέξει (διαβάσεις, φανάρια, σχολική τροχονόμος).
- Προβολή και αξιοποίηση ηλεκτρονικού βιβλίου
- Συζήτηση
- Παρακολούθηση σχετικού βίντεο
- Φύλλο εργασίας
- Βιωματικό παιχνίδι με διαβάσεις, διάσχιση δρόμου με ή χωρίς διάβαση πεζών, διάσχιση δρόμου με ή χωρίς φανάρι, πεζοπορία σε πεζοδρόμιο και χωρίς πεζοδρόμιο.
4ο εργαστήριο δεξιοτήτων: “Ένας αρκούδος μια φορά… κυκλοφορεί με ασφάλεια ως επιβάτης”
Στο 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων τα παιδιά, μέσα από διάφορες δραστηριότητες γνωρίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς των επιβατών οχημάτων και έπειτα τους εφαρμόζουν βιωματικά.
5ο εργαστήριο δεξιοτήτων: “Τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου Πολίχνης δίνουν στον αρκούδο συμβουλές σωστής οδικής συμπεριφοράς “
- Σύνταξη κανόνων καλής οδικής συμπεριφοράς
- Δημιουργία ψηφιακής αφίσας
6ο εργαστήρι δεξιοτήτων: Αξιολόγηση-Αναστοχασμός
Στο τελευταίο εργαστήρι αξιολόγησης δεξιοτήτων , όπου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “Ενας αρκούδος μια φορά… μαθαίνει να κυκλοφορεί με ασφάλεια”, έγινε η αξιολόγηση των γνώσεων των παιδιών, μέσω ενός ψηφιακού επιτραπέζιου παιχνιδιού, που δημιουργήσαμε για τις ανάγκες του προγράμματος.
Επίσης, στο τελευταίο εργαστήριο, τα παιδιά συμπλήρωσαν ατομικά φύλλα αυτοαξιολόγησης με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεών τους.
Τέλος, βαθμολόγησαν τις δραστηριότητες του προγράμματος που τους άρεσαν περισσότερο, με το δικό τους μοναδικό κριτήριο!
Θετικά σημεία:
- Τα παιδιά συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες
- Έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα
- Κατέκτησαν γνώσεις και ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της οδικής ασφάλειας
- Συνεργάστηκαν αρμονικά
- Ανέπτυξαν κριτική σκέψη
- Ανταποκρίθηκαν με επιτυχία, ανάλογα με την ηλικία τους
Αρνητικά σημεία:
- Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος είχαμε αρκετές απουσίες, και όσα παιδιά απουσίαζαν, έχασαν τα εργαστήρια.