Οι Απόκριες πλησιάζουν σιγά σιγά στο τέλος τους… το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μικροί-ες μας μαθητές-τριες τις ευχαριστήθηκαν πολύ! Όλο το προηγούμενο διάστημα συζητούσαν και αντάλλασσαν ιδέες για τις στολές που θα ντυθούν, περίμεναν με ανυπομονησία το αποκριάτικο πάρτι και τα προσωπάκια τους έλαμπαν στο άκουσμα των αποκριάτικων τραγουδιών.
Κλόουν, Αρλεκίνοι, χαρταετοί, σερπαντίνες και χοροί κατέκλυσαν το σχολείο μας τις προηγούμενες μέρες.
Αρχικά, παρακολουθήσαμε τα εκπαιδευτικά βίντεο
και μιλήσαμε για τα ήθη και έθιμα των Αποκρεών στην Ελλάδα.
Παρατηρήσαμε φωτογραφικό υλικό για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, για το γαϊτανάκι και μοιραστήκαμε ιστορίες από προσωπικές μας εμπειρίες.
Ταξιδέψαμε νοερά στο εξωτερικό για να γνωρίσουμε μερικά από τα διάσημα καρναβάλια του κόσμου! Ρίο ντε Τζανέιρο, Βενετία, Ινδία, Γερμανία είναι μερικά από τα μέρη που «επισκεφτήκαμε» μέσα από φωτογραφίες που αναζητήσαμε στο διαδίκτυο. Μας εντυπωσίασαν οι βενετσιάνικες μάσκες, οι επιβλητικές στολές και η αποκριάτικη παρέλαση πάνω στις γόνδολες της Βενετίας!
Το ταξίδι μας στη Βενετία στάθηκε αφορμή για να προσεγγίσουμε την ιστορία του Αρλεκίνου μέσα από τον πίνακα του Joan Miro “Το καρναβάλι του Αρλεκίνου”.
Αφού αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για το δημιουργό του έργου, παρατηρήσαμε προσεκτικά τον πίνακα, περιγράψαμε και αναλύσαμε τα χρώματα, τα σύμβολα και τα παράξενα σχήματα που αιωρούνται και δημιουργούν ένα διαφορετικό καρναβάλι.
Παρακολουθήσαμε ένα καταπληκτικό βίντεο με «το Καρναβάλι του Αρλεκίνου» να ζωντανεύει…
https://www.youtube.com/watch?v=kvYeAaLubtc&t=3s&ab_channel=vicmoons
και, στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε τον δικό μας πίνακα με το καρναβάλι των αγαπημένων μας αντικειμένων!
Ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι του ΚΛΟΟΥΝ,
τον οποίο συνθέσαμε με την τεχνική του κολλάζ
Φτιάξαμε ομαδικά τον αστείο Κλόουν του παραπάνω τραγουδιού
…αλλά και ατομικά! Κλόουν, ιδιαίτερους, από CD, με πολύχρωμες κορδέλες και χρυσόσκονη!
Με αφορμή το εργαστήριο δεξιοτήτων «STEAM και η ΓΗ γυρίζει…» που υλοποιούμε αυτήν την περίοδο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε καπελάκια αποκριάτικα με θέμα το διάστημα. Το κάθε παιδί ζωγράφισε το δικό του πλανήτη και το διαστημικό, τρελοκαπέλο μας ήταν έτοιμο!!
Επιπλέον, μιλήσαμε για το έθιμο του χαρταετού και παρακολουθήσαμε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό βίντεο για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή που πλησιάζει..
Φτιάξαμε με κέφι και χαρά πολύχρωμους χαρταετούς, τους οποίους πετάξαμε στην αυλή του σχολείου μας…
Τέλος, ζωγραφίσαμε ελεύθερα το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ με μόνο εφόδιο τη φαντασία μας!
Η ημέρα του αποκριάτικου πάρτι μας έφτασε και… ήταν μοναδική!
Ευχόμαστε σε όλους και όλες Καλή Καθαρά Δευτέρα,
Καλά Κούλουμα & Καλή Σαρακοστή!!