ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ”ΒΙΒΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ” 2022

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «ΒΙΒΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ», το 1ο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας που διοργανώνεται για όλα τα Γυμνάσια του Δήμου Καλαμαριάς.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η προώθηση και η καλλιέργεια της αναγνωστικής σχέσης των παιδιών με τα βιβλία. Πρωταρχική επιδίωξη αποτελεί η ίδια η απόλαυση της ανάγνωσης μέσα από τα επιλεγμένα βιβλία που  προτείνονται στα παιδιά καθώς και ο εμπλουτισμός τους με ποικίλες γνώσεις, η τροφοδότηση της φαντασία τους και η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης και της αισθητικής τους αντίληψης. Ακόμη τα παιδιά αποκτούν την εμπειρία συμμετοχής σε μια πολιτιστική δραστηριότητα ευρείας κλίμακας.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν τα παρακάτω τμήματα:

Τμήμα Α1 και  Α2: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντουβαρτζή Κωνσταντίνα.

Τμήμα Α3 και  Α4: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τέντσιου Ελένη

Τμήμα Β4: Υπεύθυνος  καθηγητής: Πέτσας Νικόλαος

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων του Δήμου Καλαμαριάς. Οι  δηλώσεις  συμμετοχής γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τον/την  υπεύθυνο εκπαιδευτικό ή τον/την φιλόγογο του τμήματος, συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα έως και τις 15 Μαρτίου 2022.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα ανεξάρτητης δήλωσης συμμετοχής για τους μαθητές που επιθυμούν να ενταχθούν στους «ΒΙΒΛΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ», αλλά δεν έχει εγγραφεί η τάξη τους. Η εγγραφή πραγματοποιείται στην παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα έως και τις 15 Μαρτίου 2022: https://docs.google.com/forms/d/1Km5qy2BHLnF5UM_Q3uZ_BwcshQzt21Nn5hygfHfa8gU/viewform?edit_requested=true

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί  εγγραφή των παραπάνω τμημάτων του γυμνασίου μας, στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα.

Τα παιδιά έχουν ήδη ενημερωθεί στο προσωπικό τους mail μέσω της πλατφόρμας  eclass και τους έχει αποσταλεί η λίστα με τα προτεινόμενα από τις βιβλιοθήκες  του Δήμου βιβλία.

Επιπλέον η λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία  βρίσκεται αναρτημένη στην ηλεκτρονική σελίδα των Βιβλιοθηκών https://lib.kalamaria.gr

Επομένως οι μαθητές των παραπάνω τμημάτων,αλλά και οι μαθητές  που δηλώνονται με ατομική συμμετοχή καλούνται να διαβάζουν  τουλάχιστον ένα από τα βιβλία της προτεινόμενης λίστας, που αντιστοιχεί στην τάξη τους, για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή τους (μπορούν να τα δανειστούν από τις βιβλιοθήκες ή να τα προμηθευτούν από  οπουδήποτε αλλού) . Στη συνέχεια οφείλουν να περνούν κάθε βιβλίο που διαβάζουν στην ηλεκτρονική φόρμα “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ” ώστε να προκύψουν τα τελικά αποτελέσματα  με τις συνολικές αναγνώσεις αλλά και τα Ρεκόρ Ανάγνωσης για όλα τα γυμνάσια.

https://docs.google.com/forms/d/1f4RqJBr0QKOelGfd5P2csceYKgW6b2UqClOr1Rlf2rk/edit

Η συμπλήρωση της φόρμας ανάγνωσης είναι υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση η συμμετοχή θα θεωρείται άκυρη.

Το πρόγραμμα ανάγνωσης ολοκληρώνεται  στις 20 Μαιου 2022.

Έπαινοι θα δοθούν σε όλους τους μαθητές που θα διαβάσουν έστω κι ένα βιβλίο από τη λίστα, καθώς και στα Γυμνάσια που θα διακριθούν με τα Ρεκόρ Ανάγνωσης.

Μέτρα προστασίας για την πανδημία του Covid-19

Όλα τα βιβλία των βιβλιοθηκών, κατά την επιστροφή τους, παραμένουν σε καραντίνα, στο χώρο της βιβλιοθήκης, για  ένα χρονικό διάστημα (3 ημερών), για την αποφυγή πιθανής μόλυνσης. Για αυτό το λόγο δεν συστήνεται η ανταλλαγή βιβλίων μεταξύ των μαθητών, αλλά  η άμεση επιστροφή των βιβλίων στη βιβλιοθήκη για την τήρηση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

  «Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

 «εορτασμός αυτός αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού διαχρονικού ρόλου της Ελληνικής ως φορέα πολιτισμικών αξιών οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού» επισημαίνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων