Η οδός “Βορείου Ηπείρου” πήρε το όνομά της από τη Βόρειο Ήπειρο. Παρακάτω, διαβάστε 10 σημαντικές πληροφορίες για αυτήν.
Παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής
- Η Βόρειος Ήπειρος, είναι γεωγραφική περιοχή, η οποία αντιστοιχεί στο τμήμα της Ηπείρου που ανήκει σήμερα στο κράτος της Αλβανίας.
- Αποτελεί το βόρειο τμήμα της περιοχής της Ηπείρου, κατέχοντας βαθιές και διαχρονικές συνδέσεις με τον Ελληνισμό.
- Ο όρος, δεν χρησιμοποιείται σε διπλωματικά έγγραφα και αποφεύγεται σε επίσημες δηλώσεις, εκτός ειδικών εξαιρέσεων. Σήμερα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, ενώ η χρήση του αποφεύγεται στην Αλβανία, επειδή θεωρείται ότι ενσωματώνει εδαφικές βλέψεις εις βάρος της χώρας αυτής.
- Στην περιοχή κατοικεί ακόμη η γηγενής ελληνική μειονότητα.
- Έως το 1913, ολόκληρη η Ήπειρος αποτελούσε ενιαία γεωγραφική ενότητα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Ελλάδα και η νεοσυσταθείσα Αλβανία (1912) διεκδικούσαν για τους δικούς τους λόγους ο καθένας την συγκεκριμένη περιοχή.
- Oι Μεγάλες δυνάμεις με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1913), αναγνωρίζουν την Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος και με το Πρωτόκολλο Φλωρεντίας (1913) της παραχωρείται η περιοχή της Βορείου Ηπείρου.
- Η αλβανική κυβέρνηση οδηγήθηκε σε συμβιβασμό και στις 17 Μαρτίου 1914 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αναγνωρίζεται η αυτονομία της Β. Ηπείρου.
- Το 1921 για δεύτερη φορά στη διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι οι περιοχές αυτές επιδικάστηκαν στην Αλβανία.
- Οικοδομήματα και ιδρύματα όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα Αρσάκεια εκπαιδευτήρια, η Ακαδημία Αθηνών, το Ζάππειο Μέγαρο υπήρξαν ορισμένες από τις δωρεές που τις οφείλει σε σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής.
- Στη Αλβανία σήμερα υπάρχουν νομοθεσίες για την διατήρηση και την προστασία της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου (που ανάλογα την πηγή κυμαίνεται από 135.000 ως 400.000 άτομα), αλλά δεν τηρούνται πάντα.
Πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Βόρεια_Ήπειρος