ΑΤΤΙΚΗΣ

Erasmus logo

Η οδός “Αττικής” πήρε το όνομά της από την περιφέρεια Αττικής. Παρακάτω, διαβάστε 10 σημαντικές πληροφορίες για αυτήν.

 

Ζώνες Αττικής

Ζώνες Αττικής

 

  1. Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας.
  2. Αποτελεί την πρώτη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ελλάδας, αφού σε αυτήν βρίσκεται το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.
  3. Η Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 3.761.810 κατοίκους.
  4. Η Αττική είναι ιστορική περιοχή της Ελλάδας που περικλείει μεταξύ άλλων την πόλη της Αθήνας, η οποία είναι και πρωτεύουσα της χώρας, καθώς και την πόλη του Πειραιά.
  5. Το κλίμα της Αττικής είναι εύκρατο και χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, ενώ είναι γενικά ήπιο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 18,3 βαθμούς Κελσίου.Θερμότερος μήνας θεωρείται ο Ιούλιος, ενώ ψυχρότερος είναι μάλλον ο Ιανουάριος.
  6. Ο Κηφισός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αττικής. Στην αρχαιότητα, η Αθήνα διαρρέονταν από δύο ακόμη ποταμούς, τον Ιλισό και τον Ηριδανό, οι οποίοι σήμερα έχουν συγκαλυπτεί.
  7. Το 1834, η Αθήνα ορίστηκε ως τη νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας (η πρώτη ήταν το Ναύπλιο της Αργολίδας) από τον βασιλιά Όθωνα, και κάτοικοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας σταδιακά άρχισαν να εγκαθίστανται στην Αττική, η οποία έγινε πλέον το κέντρο των εξελίξεων.
  8. Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της Αττικής συνέβη όταν Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μετά από τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Εξαιτίας αυτής της εισροής, το λεκανοπέδιο από μόνο του ξεπέρασε τους 1.000.000 κατοίκους, ενώ προσφυγικοί συνοικισμοί ιδρύθηκαν σε ολόκληρη την Αττική.
  9. Στην αρχαιότητα, ο θεός του κρασιού, ο Διόνυσος, λατρευόταν κυρίως στην περιοχή της Ικαρίας (σήμερα ο Διόνυσος). Η Ιφιγένεια και η Άρτεμις λατρευόταν στη Βραυρώνα, η Άρτεμις στη Ραφήνα, η Αθηνά στο Σούνιο, η Αφροδίτη επί της Ιεράς Οδού, και ο Απόλλωνας στη Δάφνη.
  10. Από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της Αττικής προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου.

Πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Αττική