Όταν ακούμε τη λέξη “τεχνολογία” δύσκολα θα μας έρθει στο νου η αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ορισμό της, όμως, τεχνολογία είναι η αξιοποίηση γνώσεων, εργαλείων και δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων. Είναι η “ἔντεχνος σοφία” και η “ἔμπυρος τέχνη” που, όπως μας αφηγείται ο Πρωταγόρας στο ομώνυμο έργο του Πλάτωνα, έκλεψε ο Προμηθέας για χάρη του ανθρώπου από το κοινό εργαστήρι του Ηφαίστου και της Αθηνάς.
Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, οι αρχαίοι Έλληνες έχουν να επιδείξουν πλήθος τεχνολογικών επιτευγμάτων. Αξιοποιώντας κατά βάση το νερό και τον αέρα, τα Μαθηματικά και τους νόμους της Φυσικής, κατάφεραν να δώσουν λύση σε πολλά καθημερινά προβλήματα, να διευκολύνουν τη ζωή τους, ακόμα και να ψυχαγωγηθούν.
Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία, παιχνίδια στρατηγικής, υπολογιστικές μηχανές και μια σειρά από άλλες εφευρέσεις, όπως το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, η κούπα του Πυθαγόρα, ο πρώτος ηχητικός συναγερμός, ενθουσίασαν τους μαθητές της Δ’ τάξης, που είχαν την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουν, κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Κοτσανά, την Τετάρτη 3/5/2023. Πρόκειται για ένα Μουσείο με καινοτόμα προσέγγιση, καθώς οι επισκέπτες δεν περιηγούνται απλώς στους χώρους για να θαυμάσουν αρχαία ευρήματα, αλλά με βιωματικό τρόπο μαθαίνουν, εξερευνούν και κατανοούν τον αρχαίο κόσμο.