Κυκλοφορώ ασφαλώς

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, το σχολείο μας επισκέφτηκε η κ. Κωνσταντίνα Γκουντίδου, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, έμαθαν να αναγνωρίζουν τα σήματα, κατανόησαν τη σωστή οδική συμπεριφορά και αντιλήφθηκαν με ποιο τρόπο πρέπει να κυκλοφορούν, ως πεζοί, με ασφάλεια στον δρόμο. Οι μαθητές/τριες έδειξαν ιδαίτερη προσοχή στην παρουσίαση, μέσω βίντεο κατανόησαν σωστές οδικές συμπεριφορές και ενθουσιάστηκαν με την επικοινωνία που είχαν μέσω του ασύρματου με τα κεντρικά γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας.

IMG 20221128 115843 IMG 20221128 115850 IMG 20221128 115924

Μαθαίνοντας τα γεωμετρικά στερεά με διαφοροποιημένη προσέγγγιση

Σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ η διδασκαλία των μαθηματικών στη Β’ Δημοτικού γίνεται με
βιωματική προσέγγιση, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν διαισθητικά τις μαθηματικές
έννοιες.
Διαισθητικά εν προκειμένω σημαίνει, ότι έχω μια νοερή εικόνα, μια αδρή απεικόνιση η
οποία βασίζεται κυρίως στις αισθήσεις μου (κιναίσθηση, ακοή, γεύση, όσφρηση, αφή), για
να αναπτύξω τη νέα γνώση ή να μεταβάλλω την παλαιότερη, ώστε να αντιληφθώ και να
εδραιώσω στη συνέχεια κατάλληλα τη μαθηματική έννοια.
Τι γίνεται όμως όταν οι εμπειρίες των παιδιών δεν περιλαμβάνουν οπτικές εμπειρίες από
τις νεοεισαχθείσες έννοιες που η εκπαιδευτικός θέλει να διδάξει;
Η απάντηση βρίσκεται στην αισθητηριακή πολυτροπικότητα για την πρόσληψη της νέας
γνώσης καθώς συνδυάζεται με τη διδακτική διαφοροποίηση και πρωτίστως, με την
εκπαιδευτική προσδοκία.
Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας τα παιδιά σε ομάδες κατασκεύασαν με πλαστελίνη,
χαρτόνι, οδοντογλυφίδες τα στερεά σώματα και τα συσχέτισαν με τα γεωμετρικά σχήματα
(τετράγωνο, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, τρίγωνο, κύκλος), που είχαν διδαχτεί παλαιότερα,
αναγνωρίζοντας και συνδέοντάς τα, σημασιολογικά.
Τους ζητήθηκε στη συνέχεια να βρουν και να αναγνωρίσουν εντός της αίθουσας, τόσο τα
γεωμετρικά σχήματα όσο και τα στερεά αντικείμενα, εφόσον τους είχαν προσφερθεί και
είχαν στη διάθεσή τους πολλαπλά ερεθίσματα, ενώ υπήρχε η επιτρεπτικότητα να τα
ψάξουν.
Τα παιδιά έδειξαν με αυτοπεποίθηση την τριγωνική πυραμίδα (ομοίωμα της πυραμίδας
του Χέοπα), ανέφεραν τον κύβο του Ρούμπικ, όρισαν τον κύλινδρο δείχνοντας το
εσωτερικό μέρος από το χαρτί κουζίνας ή μπάνιου, εντόπισαν με ευκολία για το ορθογώνιο
παραλληλεπίπεδο ένα κουτί παπουτσιών και για τη σφαίρα θυμήθηκαν την υδρόγειο.
Όσον αφορά τη μεταγνωστική αξιολόγηση της προσέγγισης, παρατηρήθηκε ότι, τα παιδιά
άρχισαν να αναγνωρίζουν τα στερεά αντικείμενα και στο άμεσο περιβάλλον τους (τάξη,
διάλειμμα).
Τους δόθηκε η παραίνεση να αναζητήσουν τα στερεά γεωμετρικά σώματα και στο σπίτι,
έτσι ώστε να εδραιωθεί η νέα γνώση.

Μάργιου Ελένη
ΠΕ 70 M.Sc, M.Ed
Ενδοσχολική Συντονίστρια
IMG 20221115 111958
IMG 20221115 110040
IMG 20221115 112613 1
IMG 20221114 112909

 

 

Επέτειος μνήμης Πολυτεχνείου

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, τα παιδιά της Ε΄τάξης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό, την κ. Ψαθοπούλου Χρύσα και της Στ΄τάξης, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Καψάλα Παναγιώτη, παρουσίασαν μια πολύ όμορφη εκδήλωση τιμώντας την επέτειο μνήμης του Πολυτεχνείου, θυμίζοντάς μας την σπουδαιότητα δύο πολίτιμων αγαθών, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Τη γιορτή πλαισίωσαν τραγούδια, χρονική αφήγηση των γεγονότων και θεατρικό. Συγχαρητήρια σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.

 

IMG 20221117 194100 IMG 20221117 194134IMG 20221117 201852 IMG 20221117 203305

Το παρτέρι του σχολείου μας πρασινίζει.

Το παρτέρι του σχολείου μας πρασινίζει και παίρνει ζωή με θάμνους (λυγαριές, ρουέλιες) και βότανα (μελισσόχορτο, δυόσμο, θυμάρι, μαντζουράνα), που μας χορήγησε το δημοτικό φυτώριο Θεσσαλονίκης. Θερμές ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος, κ. Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, στη γεωπόνο του δημοτικού φυτωρίου Θεσσαλονίκης κ. Ηλιάνα Νίκου, στον κ. Χρήστο Πελτέκη, στην κ. Αθανασία και στην κ. Κατερίνα με τη συμβολή των οποίων πραγματοποιήθηκε ο καλλωπισμός της σχολικής μας αυλής.

IMG 20221114 142833 1IMG 20221114 142842

Δραστηριότητες στη θεματική, Πολιτική Προστασία: “Μαθαίνω να προστατεύομαι από τους σεισμούς”.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να αποκτήσουν τα παιδιά δεξιότητες που ανήκουν στον κύκλο
“Φροντίζω το Περιβάλλον” του ΙΕΠ και σύμφωνα με τις πρόσφατες προσθήκες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στον κύκλο διδασκαλίας και μάθησης του ανανεωμένου Αναλυτικού προγράμματος σπουδών ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ του ΥΠΑΙΘ, η Β’ τάξη παρουσίασε στο μαθητικό κοινό το πρόγραμμα που ανήκει στη θεματική
“Κλιματική αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία”.
Οι στόχοι που τέθηκαν φυσικά ήταν  κοινωνικοί, συναισθηματικοί με πραγματολογικό  πρόσημο, σε άμεση σύνδεση με τα ενδιαφέροντα και τις απορίες των παιδιών.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά έμαθαν πως να προστατεύονται σε περίπτωση σεισμού, φυσικών καταστροφών είτε βρίσκονται στο σχολείο, είτε στο σπίτι. Ενημερώθηκαν για τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης, για τα βήματα που πρέπει να προηγούνται, έπονται και το σημαντικότερο,  για τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν για την προσφορά βοήθειας (στο μέτρο που τους αναλογεί) και  δραστηριοποιήθηκαν, ενημερώνοντας τα άλλα παιδιά αλλά και τους γονείς στο σπίτι.
Επίσης, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η εκπαιδευτικός της τάξης έχει εκπαιδευτεί στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση απινιδωτή αλλά και το ότι το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα “Kids Save Lives”, τα παιδιά κατανόησαν ότι καθημερινά είναι ασφαλή και προστατευμένα.
Οι δράσεις αυτές έρχονται σε απόλυτη συνάφεια με τον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου και το ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας των παιδιών κατά τη φοίτηση και παραμονή τους στο σχολείο.
Οι φωτογραφίες παρακάτω, αφορούν στην κατασκευή του πλανήτη μας με διαφορετικά χρώματα πλαστελίνης από τα παιδιά, κάνοντας σαφές και κατανοητό πως δημιουργούνται οι σεισμοί και γιατί είναι ένα φυσικό φαινόμενο.
Τα παιδιά γνωρίζουν πια ότι, δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, ούτε να τους προβλέψουμε αλλά, πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι.
Ξέρουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να  προστατεύουμε πρώτα τον εαυτό μας για να μπορούμε να προσφέρουμε στη συνέχεια στον συνάνθρωπο.
Μάργιου Ελένη
ΠΕ 70 M.Sc, M.Ed
Ενδοσχολική Συντονίστρια
1668056582058 1668056582080 1668056582098 1668056582118 1668056582139 1668056582155