Άρθρα ανά μήνα: Οκτώβριος 2023
Εργαστήριο Δεξιοτήτων 2: Εσύ & Εγώ μαζί (Τμήμα 1)
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Μεταφτσή Μαρία
Διαβάσαμε τον Τριγωνοψαρούλη του Βαγγέλλη Ηλιόπουλου,καθώς θίγεται το ζήτημα της αποδοχής, της απόρριψης και της διαφορετικότητας
Ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι..
Τα παιδιά κατέγραψαν στο θερμόμετρο των συναισθημάτων τα πιθανά συναισθήματα που βίωνε ο τριγωνοψαρούλης μέσα από την ιστορία..
Εργαστήριο 3ο :”Ο Εαυτός μου”
Ομαδικό παιχνίδι: “Ο Κατάσκοπος”
Περπατάμε σαν κατάσκοποι και παρατηρούμε κατασκοπικά τον διπλανό μας,ενώ ταυτόχρονα εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές ως προς τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά γνωρίσματα..Δημιουργούμε την φιγούρα του εαυτού μας και τις τοποθετούμε όλες μαζί σε κύκλο πιασμένες χέρι-χέρι..
Ολοκληρώνοντας, κατασκευάσαμε και τις ταυτότητες μας..
Εργαστήριο 4ο: “Εγώ και οι Άλλοι”
Παρακολουθούμε το βίντεο “Η Εχθρόπιτα” το συζητάμε και το επεξεργαζόμαστε προφορικά.
Ομαδική κατασκευή: “Η Κουρτίνα της Αγάπης και της Φιλίας”
Φτιάχνουμε σε ατομικό επίπεδο καρδούλες με μηνύματα αγάπης για κάποιο φίλο μας μέσα από την τάξη αυτές ενώνονται και δημιουργούν την “κουρτίνα της αγάπης και της φιλίας”
“Η Πίτα της Φιλίας”
Γράφουμε τη συνταγή και τη φτιάχνουμε ζωγραφίζοντας ο καθένας ένα κομμάτι σε ένα πλαίσιο συνεργασίας..
Τμήμα 2
Υπεύθυνη Εργαστηρίου Δεξιοτήτων: Χρύσα Γαλάνη
“Το Δέντρο της Φιλίας”
Εργαστήριο Δεξιοτήτων 5ο: “Έλμερ”
Συζητάμε γύρω από τη διαφορετικότητα και αναρωτιόμαστε πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος αν όλοι φαινόμασταν ίδιοι..καταλήξαμε πως ο καθένας μας είναι μια ξεχωριστή οντότητα και προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα στοιχεία εκείνα που μας χαρακτηρίζουν και μας κάνουν να είμαστε μοναδικοί..Ο παρδαλός Έλμερ ήταν η ψυχή της παρέας των ελεφάντων με τα αστεία του..
Στη συνέχεια τους δόθηκε ένα φύλλο εργασίας όπου καλούνταν το κάθε παιδί να ζωγραφίσει τι ελέφαντας θα ήταν στη γιορτή του Έλμερ καθώς και τι είναι αυτό που το κάνει σημαντικό σε σχέση με τους άλλους-φίλους του..
Ιδού κάποιες από τις εργασίες των παιδιών..
Εργαστήριο 6ο: “Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι”
“Το Ζαμπντερφίλιο”
Ένα διαφορετικό ζώο που ψάχνει για φίλους αλλά κανένα άλλο ζώο δεν το κάνει παρέα γιατί είναι απλά παράξενο..Συζητάμε την ιστορία του Ζαμπντερφίλιο και ακολούθως αποτυπώνουμε σε φύλλο εργασίας πως φανταζόμαστε το δικό μας παράξενο ζωάκι..
Φύλλο Εργασίας
Θεατρικό Παιχνίδι
Ένα παιδί ανέλαβε να γίνει “Ζαμπντερφίλιο” και τα υπόλοιπα παιδιά “Ζωάκια της ζούγκλας”.. Αφού ανέλαβαν ρόλους το παράξενο ζώο πλησίασε τα άλλα και προσπάθησε να γίνει φίλος τους..
Εργαστήριο 7ο: “Η Οικογένεια μου”
Νοητικός Χάρτης: Ανίχνευση των προ υπαρχουσών γνώσεων των παιδιών σχετικά με το τι είναι η οικογένεια και πως αντιλαμβάνονται το θεσμό αυτό..
Παρουσιάζουν τα μέλη της οικογένειάς τους το κάθε παιδί στην ολομέλεια..στη συνέχεια αποτυπώνουν εικαστικά την οικογένειά τους σε ένα σπίτι..το δικό τους σπίτι!!!
Θεματική: Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ – Υποθεματική: Συμπερίληψη, Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα Εργαστήριο Δεξιοτήτων: “Εγώ και οι Άλλοι – Νηπίων Παιδεία το Πρώτο Βήμα στη Δημοκρατία”
Τμήμα 1 (Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Μεταφτσή Μαρία)
Εργαστήριο 1
Ας γνωριστούμε παίζοντας..
Παιχνίδια ενεργοποίησης – Δέσιμο της ομάδας
Περπατούν ελεύθερα στο χώρο σαν να είναι γέροι..
Χωρίζονται σε ζευγάρια ακουμπώντας ο ένας την πλάτη του άλλου..
Έρχονται σε επαφή κεφάλι με κεφάλι..
Κρατιούνται χέρι χέρι τραγουδώντας “βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά”..
Το Μπουκέτο με τα Λουλούδια της τάξης μας..
το κάθε παιδί ζωγραφίζει στα πέταλα του λουλουδιού αγαπημένα του πράγματα π.χ.χρώμα, παιχνίδι, φαγητό κ.α και κατασκευάζουμε μία ομαδική εργασία δημιουργώντας ένα μπουκέτο όπου το κάθε λουλούδι αντιπροσωπεύει και ένα παιδί της τάξης..
Φτιάξαμε έναν πύργο με τουβλάκια με τα ονόματα των παιδιών της τάξης και τα παιδιά προσπαθούσαν να τραβήξουν ένα τουβλάκι κάθε φορά χωρίς να γκρεμιστεί ο πύργος- Ενδυνάμωση της ομάδας
Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023-24
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – 4 Οκτωβρίου (Ολοήμερο Τμήμα)
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων μιλήσαμε για τα ζώα, το πως πρέπει να τους φερόμαστε, καθώς και από τι έχουν ανάγκη..καταγράψαμε τις απόψεις των παιδιών σε χαρτί (καταιγισμός ιδεών-ιστόγραμμα) και στη συνέχεια κατασκευάσαμε μία αφίσα που απεικονίζει τις πρότερες ιδέες τους..
Ακολούθως, διαβάσαμε το παραμύθι “Φανταζου” που αναφέρεται στα δικαιώματα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσης στους ζωολογικούς κήπους..