Έπειτα παρατηρήσαμε καλά τους πλανήτες βλέποντας τα σχετικά βίντεο ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ 1 και ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ 2 και αποφασίσαμε να φτιάξουμε και ένα τρισδιάστατο ηλιακό σύστημα (3D) χρησιμοποιώντας πλαστελίνη! Αφού φτιάξαμε τους πλανήτες τους τοποθετήσαμε στη στη σωστή τους θέση μέσα στο ηλιακό σύστημα! Το παιχνίδι αυτό άρεσε αρκετά στα παιδιά και έπαιξαν μαζί τους και κατά τη διάρκεια των αυθόρμητων δραστηριοτήτων. Τέλος χρησιμοποιώντας υλικά όπως ρολά από χαρτί υγείας, χαρτόνια μεταλλιζε, κόλλα και ψαλίδια φτιάξαμε τους πυραύλους μας στην τάξη και παίξαμε με αυτούς!
3ο Εργαστήρι – ο Ήλιος
Ένας συμμαθητής μας βράχηκε κι αναρωτηθήκαμε τι πρέπει να κάνουμε με τα βρεγμένα ρούχα… Πως μπορούμε να τα στεγνώσουμε; Τα απλώσαμε στο παράθυρο και περιμέναμε…Ο ήλιος με τις ζεστές του τις ακτίνες, τα στέγνωσε! Το περιστατικό αυτό στάθηκε η αφόρμηση να μιλήσουμε για τον ήλιο! Μάθαμε για τις ευεργετικές αλλά τις βλαβερές του συνέπειες. Είδαμε εικόνες με αντικείμενα που κάνουν τον ήλιο μας χαρούμενο, όπως είναι το αντιηλιακό, το καπέλο, το νεράκι, την ομπρέλα και τα γυαλιά ηλίου. Είδαμε και εικόνες που κάνουν τον ήλιο μας λυπημένο όπως τους λιωμένους πάγους, την αυξημένη θερμοκρασία της γης, τις φωτιές, το καμένο δέρμα, ηλιοθεραπεία χωρίς καπέλο και ομπρέλα κ.ά. Συμπληρώσαμε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Παρακολουθήσαμε βίντεο προσομοίωσης για τον Ήλιο και θέσαμε ερωτήματα διερεύνησης στα παιδιά όπως :Τι βλέπετε εδώ; Πώς κινείται ο Ήλιος; Παρατηρείστε και δείτε πως είναι η επιφάνεια του Ήλιου; Με τι μοιάζει ο Ήλιος;
Ασχοληθήκαμε με τον Ήλιο στη Μυθολογία. Μάθαμε λοιπόν για το μύθο του Φαέθοντα, του γιου του Ήλιου, κάναμε αναδιήγηση με δικά μας λόγια παρακολουθώντας πίνακες ζωγραφικής με αυτό το θέμα και ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας σκηνή απο το μύθο.
Ο μύθος του Φαέθοντα σε βίντεο
Ο μύθος μέσα από πίνακες ζωγραφικής
Ακολούθησε συζήτηση για το γράμμα Η του ήλιου και αφού σκεφτήκαμε λέξεις που ξεκινάνε με αυτό το γράμμα συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας
4ο Εργαστήρι: Ήλιε, Γη, Σελήνη. Μέρα ή Νύχτα;
Στο τέταρτο μας εργαστήρι μιλήσαμε για την εναλλαγή μέρας και νύχτας και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως συμβαίνει αυτό μέσα από βίντεο, βιβλία, πειράματα και παιχνίδια!
Αρχικά παρακολουθήσαμε την κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της μέσα από το Artificial Intelligence βίντεο προσομοίωσης NASA Visualization Technology Applications and Development (VTAD) (Science- Technology) Ακολούθησε πείραμα με φακό και την Υδρόγειο Σφαίρα για κατανόηση της εναλλαγής μέρας και νύχτας που προκαλείται από την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της, συζήτηση για το πως περνάμε τη μέρα και τη νύχτα και φύλλο εργασίας, αφού είδαμε και το video picoupicou σχετικά με το θέμα. Ακούσαμε, χορέψαμε και ζωγραφίσαμε το τραγούδι “Ένας ήλιος μια γη ένα φεγγάρι”
Το εργαστήρι συμπληρώθηκε με μια υπέροχη κατασκευή του ήλιου και της σελήνης που τα παιδιά δουλέψανε σταδιακά γιατί περιείχε πολλές τεχνικές (κολάζ, τύπωμα, νερομπογιές, χαρτοκοπτική) και συνδυάστηκε με ποιηματάκι για τη μέρα και τη νύχτα.
5ο Εργαστήρι: Όμορφες κόρες του Χρόνου…
Στο πέμπτο εργαστήρι μιλήσαμε για τις 4 εποχές, εξηγήσαμε πως συμβαίνει αυτό και είδαμε με τη βοήθεια του διαδικτύου ότι οφείλεται στην περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο! Συμβουλευτήκαμε τα βιβλία, είδαμε βίντεο, παρατηρήσαμε τις ακτίνες του ήλιου στην τάξη και ανακαλύψαμε πως και γιατί αλλάζουν οι εποχές!
Η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο και οι εποχές
Είπαμε τι γνωρίζουμε για τις εποχές, μάθαμε την διαδοχή τους και εισαγάγαμε το επιδαπέδιο ρομπότ beebot! Με βάση φύλλο εργασίας (ένα αινίγμα για κάθε εποχή και η αντίστοιχη εικόνα της εποχής) με τα παιδιά λύσαμε τα αινίγματα και αφού οπτικοποιήσαμε πρώτα τη διαδρομή στο χαρτί στη συνέχεια προγραμματίσαμε την κίνηση της Beebot στoν επιδαπέδιo χάρτη για να φτάσει εκεί που μας λέει το αίνιγμα. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με το ρομποτάκι και διασκέδασαν τη διαδικασία!
6ο εργαστήρι: Ταξίδι στη Σελήνη…
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τη Σελήνη, το φεγγάρι μας φυσικά! Αφού είπαμε όλα αυτά που γνωρίζουμε για το φεγγάρι, ψάξαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, παρατηρήσαμε τις εικόνες του ανακαλύψαμε πως οι άνθρωποι έχουν πατήσει στη σελήνη! Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε για τους αστροναύτες! Αλήθεια πώς ζούνε στο διάστημα? Παρακολουθήσαμε το βίντεο( Δείτε ΕΔΩ ) και ξετρελαθήκαμε με την έλλειψη βαρύτητας!! Τραγουδήσαμε τον Αστροναύτη του Γ. Σακελλαρίδη και διασκεδάσαμε πολύ ! Ακούστε το κι εσείς ΕΔΩ.
Τέλος παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια για να “τεστάρουμε” τι μάθαμε:
Επίσης διαβάσαμε την ιστορία του Φεγγαροσκεπαστή, ζωγραφίσαμε τις σκηνές με τον δικό μας τρόπο και την ψηφιοποίησαμε με το ψηφιακό εργαλείο storyjumper !Πατήστε εδώ για να την απολαύσετε!
Ολοκληρώνοντας το παρόν Εργαστήριο Δεξιοτήτων, διαβάσαμε το βιβλίο “Μια γιορτή στη γειτονιά του ήλιου” και τραγουδήσαμε το αγαπημένο μας τραγούδι ! Αφού συζητήσαμε και καταγράψαμε όσα μάθαμε, φορέσαμε τον ειδικό μας εξοπλισμό και μεταμορφωθήκαμε σε αστροναύτες! Παίξαμε παιχνίδια ρόλων, χορέψαμε, φωτογραφηθήκαμε και περάσαμε αστρο-φανταστικά!!!