Και να΄ μαστε πάλι μαζί αγαπημένα μας παιδάκια. Περάσατε όμορφα το Πάσχα; Φάγατε κουλουράκια και τσουρεκάκι; Τέλεια ! Να σας ευχηθούμε χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη !!! Να έχετε υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στους ανθρώπους και βέβαια καλή πρόοδο. Ευχόμαστε γρήγορα να φύγει αυτός ο κακός ιός, που μας κράτησε μακριά τόσο καιρό και να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί στο σχολείο μας. Μια που είναι Άνοιξη, σκεφτήκαμε με την κ. Φωτεινή να ασχοληθούμε αυτό το διάστημα με τα φυτά και πώς αυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Σας στέλνουμε ένα παραμύθι με τίτλο ” Μεγαλώνει, μεγαλώνει το φυτό” του συγγραφέα Σαμ Γκόντουιν, εκδόσεις Πατάκη. Θα θέλαμε να το διαβάσετε μαζί με έναν από τους Γονείς σας. Έπειτα να το συζητήσετε με τη μαμά ή το μπαμπά ( κάνοντας οι γονείς ερωτήσεις στα παιδιά, για να δείτε εάν και τί έχουν κατανοήσει ) Καλή Ανάγνωση !
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ
Το φυτό αναπτύσσεται τόσο πάνω από το έδαφος όσο και κάτω από αυτό. Πάνω από το έδαφος το φυτό κατευθύνεται προς την πλευρά όπου είναι το φως και αναπτύσσει τα φύλλα και τα άνθη του. Κάτω από το έδαφος το φυτό αναπτύσσει τις ρίζες του, οι οποίες θα στηρίζουν το φυτό.
Πηγή: https://www.slideshare.net/eirmatth/ss-55251258?next_slideshow=1
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ
http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/10811?locale=el
Παιδάκια παρατηρήστε καλά τί χρειάζεται το φυτό για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Πειραματιστείτε λιγάκι με αυτό που θα δείτε, όταν πατήσετε πάνω στον σύνδεσμο. Αρχικά κάνε κλικ με το ποντίκι πάνω στο ? ερωτηματικό που θα δεις κάτω αριστερά ( όταν ανοίξει η εφαρμογή). Όταν το ποντίκι, σου βγάζει χεράκι, θα μπορείς να φροντίσεις το φυτό σου. Θα περιμένεις να βλέπεις πώς και εάν το φυτό σου μεγαλώνει.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΕΩΣ ΤΟ ΑΝΘΟΣ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ
σπόρος – ρίζα – βλαστός – φύλλα – άνθη – ανάπτυξη – αναπαραγωγή – καρπός – σπόρος
Αντιγράφουμε λεξούλες
ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΗ
Χρυσό άνθος λένε είμαι Μες το βάζο είμαι πάντα
ότι χρώμα θες το έχω. πέταλα έχω τριάντα
Το Φθινόπωρο ανθίζω, Ξέρεις τώρα το όνομά μου,
μα καθόλου δεν μυρίζω ! μα πώς λένε τη μαμά μου;
Τί είμαι; Τί είμαι;
Με πουλάει ο Ανθοπώλης
κι έχω χρώματα πολλά.
Στο τραπέζι είμαι πάνω,
αλλά και στον μπακλαβά.
Τί είμαι;
Περιμένουμε με λαχτάρα τις ζωγραφιές σας !!!
” Μεγαλώνει, μεγαλώνει … το φυτό” – του Σαμ Γκόντουιν
Χρήστος Χ.
Ευχαριστούμε Σοφία και Παύλο για την όμορφη κατασκευή που φτιάξατε με πλαστελίνη !
Τα μέρη του φυτού και η λειτουργία τους .
Περιμένουμε να τα βρείτε, να μας τα γράψετε και να μας πείτε ή να γράψετε ( όσα παιδάκια μπορούν ), σε τί χρησιμεύει το καθένα, ώστε να τα συμπληρώσουμε στην εικόνα με τα δικά σας γράμματα
Πηγή: http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3552
Τα φυτά για να αναπτυχθούν χρειάζονται
Πηγή εικόνας; https://slideplayer.gr/slide/14477837/
Τί τρώνε τα φυτά;
Όπως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την τροφή, για να μπορούν να αναπτύσσονται και να επιβιώνουν, έτσι και τα φυτά σαν ζωντανοί οργανισμοί που είναι, χρειάζονται κι αυτά τροφή. Παιδιά … τα φυτά μαγειρεύουν μόνα τους το φαγητό τους. Πώς γίνεται αυτό; Για να το μάθετε, δείτε το παρακάτω βίντεο.
https://safeyoutube.net/w/8FY7 ( κάντε κλικ στον σύνδεσμο )
Η Φωτοσύνθεση
Το ταξίδι των σπόρων
Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο.
Πηγή:http://mikapanteleon.blogspot.com/
Παιδάκια … μήπως γνωρίζετε άλλους σπόρους εκτός από τις φακές, τα φασόλια, τις πιπεριές κ. α. που φυτέψατε στο σπίτι; Σκεφτείτε, πού μπορούμε να βρούμε σπόρους; Όταν για παράδειγμα τρώμε ένα μήλο, τι βγάζουμε και συνήθως το πετάμε; Μπορείτε να μας πείτε άλλα τρόφιμα, που έχουν μέσα τους σπόρους; Θα περιμένουμε τις απαντήσεις σας. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να παίξουμε και λίγο. Και πιο συγκεκριμένα να φυτέψετε το χωράφι σας, με διάφορα σποράκια.
Αναστασία: Οι σπόροι για λουλούδια που πουλάει η θεία η Σούλα και σπόροι για τα μπαχαρικά που βάζουμε στο φαγητό μας (βασιλικό, δυόσμο κλπ)
Αναστασία: Μπορούμε να βρούμε σπόρους στα φρούτα και στα μάρκετ και στα ανθοπωλεία και να αγοράσουμε.
Οδηγίες: Κάντε κλικ επάνω στον σύνδεσμο. https://www.tvokids.com/preschool/games/get-growing
Πηγή: https://www.tvokids.com/preschool
Η μαμά θα πρέπει να βοηθήσει, ρωτώντας το παιδί να της λέει με το όνομά του , το σπόρο που θα φυτεύει κάθε φορά. Μπορούμε να παίξουμε και με τα μαθηματικά. Δηλαδή όταν τελειώσει το φύτεμα του χωραφιού, ρωτήστε το παιδί ” πόσους σπόρους μελιτζάνας φύτεψες”; ή πόσοι είναι όλοι μαζί; Ακόμη μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί π.χ. η μελιτζάνα τί είναι; φρούτο ή λαχανικό;
Στο λογισμικό βγαίνει ένα φτυράκι. Κάντε κλικ επάνω. Αμέσως μεταφέρεται στο χωράφι. Όταν βγαίνει το χεράκι κάντε ξανά κλικ στο χώμα, εκεί που θέλετε να φυτέψετε. Τότε το φτυαράκι σκάβει. Βγαίνουν τότε 3 είδη σπόρων. Ρωτήστε το παιδί, εάν ξέρει να πει το όνομά τους. Φυτεύει το σπόρο που θα διαλέξει πρώτο. Θα κάνει την ίδια ακριβώς διαδικασία, για να φυτέψει όλο το χωράφι. Μετά ρωτήστε το. Τώρα τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Υπάρχει δεξιά ένα ποτιστήρι. Κλικ επάνω του για να ποτίσετε τα φυτά σας. Τι άλλο χρειάζονται;Μην πείτε στα παιδιά για τον ήλιο, που είναι κρυμμένος πίσω από το δέντρο. Αφήστε τα να τον ανακαλύψουν μόνα τους. Τα βοηθάτε με ερωτήσεις να οδηγηθούν εκεί. Μετά μπορούν να το ξαναπαίξουν και βγάζει διαφορετικούς σπόρους ή προστίθεται κι από ένας καινούργιος. Καλή διασκέδαση !
Ακόμη μπορείτε στο σπίτι να παίξετε με διάφορους σπόρους π.χ. από φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά κ.α. και στο τέλος να βάλετε τα παιδιά να κάνουν ομαδοποιήσεις. Να σας βάλουν όλους μαζί τους σπόρους των λαχανικών ή των φρούτων ή των ξηρών καρπών κ.α. Θα μπορούσαν στο τέλος να ζωγραφίσουν τις ομάδες των σπόρων και να γράψουν ( όσα μπορούν – με τη σωστή φορά, πάντα από πάνω προς τα κάτω) το όνομα της κάθε ομάδας.
Μαθηματικά
Ομαδοποιήσεις σπόρων – Χρονικές Ακολουθίες